SOLO YÜRÜYÜŞE NASIL BAŞLARIM ?

50f7296267722.image

Solo yürüyüşe ilişkin, Hayatı İdame/Güvenlik başlığı altında yazdığım son yazı büyük bir ilgi gördü. Sanırım bunun nedeni, pek çok insanın tek başına doğada yürümeyi ve o büyüleyici macera duygusunu tatmayı istiyor olması…

İstemek başarmanın yarısıdır ve biraz da çabayla herkes bunu başarabilir.

Bu yazıda tek başına yürümek isteyen birinin, bunu nasıl başarabileceğine ilişkin kendi tecrübelerimi sizlere aktaracağım.

***GEREKLİ DENEYİM VE BECERİLERE SAHİP OLMALISINIZ:

Öncelikle tek başına doğa yürüyüşü ciddi bir deneyim, bilgi ve beceri gerektirir. Eğer yeterli deneyiminiz yoksa, sakın ”Yaparım baba nasıl olsa ben bunu” deyip kendinizi doğaya atmayın. Çünkü büyük bir ihtimalle yapamazsınız ve çok zor durumlara düşebilirsiniz…

Herkesin farklı deneyim ve becerilere sahip olduğunu göz önünde bulundurarak, tek başına doğaya çıkmak isteyen birinde bulunması gereken asgari yeteneklerin neler olduğunu, önem sırasına göre listelemeye çalışacağım. Siz bu listeye göre kendi durumunuzu değerlendirin ve eksik yönlerinizi tamamlamaya çalışın.

*** NAVİGASYON:  İlk sahip olmanız gereken beceri navigasyondur. Çünkü tüm büyük sorunlar doğada kaybolduğunuz da başlar. Eğer iyi bir navigasyon bilginiz varsa, sorun yaşamamanız kuvvetle muhtemeldir. Bu konuda bir GPS sahibi olmak da sizi kurtarmaz. Çünkü neticede GPS elektronik bir cihazdır ve arıza yapabilir, şarjı bitebilir. (Likya Yolu’nda, Sarıbelen-Gökçeören arasında, ilk kez kullanmak için çıkardığım GPS’im arıza nedeniyle çalışmamıştı.) O nedenle, mutlaka harita okuma, mevki atma, yön bulma konusunda yeterli bir hale gelin.. https://dogayakacis.com/category/navigasyon/

*** KAMP YERİ SEÇİMİ: Kamp yeri doğru seçilmediği takdirde, sel, heyelan, kaya yuvarlanması, ağaç devrilmesi gibi pek çok gerçek tehlikeyi barındırır. Güvenli bir kamp yerini nasıl seçeceğinizi mutlaka öğrenin.

KAMP YERİ SEÇİMİ

wild-camping-24

 *** HAVA ŞARTLARININ DOĞURABİLECEĞİ TEHLİKELER VE BUNLARLA BAŞ ETME YOLLARI: Yıldırım, yağmur, kar, soğuk, sıcak, fırtına vb. olumsuz hava şartlarının size olan etkilerini ve bunlarla nasıl baş edeceğinizi mutlak suretle öğrenin.

HİPOTERMİ

https://dogayakacis.com/2013/12/30/hipertermi/

SUSUZLUK (DEHİDRASYON)

YILDIRIMDAN KORUNMA

*** TEMEL DOĞADA HAYATI İDAME (SURVIVAL) BİLGİ VE BECERİLERİ: Su bulmak ve ateş yakmak başta olmak üzere hayatı idame konusundaki temel bilgi ve becerilerinizi geliştirin. Pek çok konuyu mutlaka yaparak öğrenmeniz ve beceri kazanmanız gerekmez. Ancak su bulma, suyu filtre etme, suyu dezenfekte etme ve ateş yakma becerilerinizi mutlaka çok iyi bir seviyeye getirin. Özellikle ıslak havada ateş yakmak, sandığınızdan çok daha zordur ve ciddi bir deneyim gerektirir. Diğer hayatı idame konularını da bizzat yapmasanız bile öğrenin. Teorik de olsa, aklınızın bir köşesinde dursun. (HAYATI İDAME KONUSUNDA BİLGİLİ OLMAK, AYNI ZAMANDA KENDİNİZE OLAN GÜVENİNİZİ ARTTIRIR VE TEK BAŞINIZA DOĞAYA ÇIKMANIZI KOLAYLAŞTIRIR.)

https://dogayakacis.com/category/hayati-idame/

 *** İLK YARDIM: Aslında ilk yardım bilgi ve becerileri başkalarına yardım etmeniz açısından önemlidir. Çünkü bir insanın kendi kendine uygulayabileceği ilk yardım çok kısıtlıdır, bilinç kaybının olduğu ağır yaralanmalarda ise imkansızdır. Ancak, kesik, burkulma vb. basit yaralanmalara müdahale edebilirsiniz. Ayrıca bilincinizin açık olduğu ciddi yaralanmalarda, turnike atmak, hemostatik tıkaç ile kanamayı durdurmak vb. önemli ilk müdahaleleri kendi kendinize yapabilmelisiniz.

https://dogayakacis.com/category/saglik-ilkyardim/

*** YIRTICILARA KARŞI GÜVENLİK: İnsanların tek başına doğaya çıkmaktan çekinmelerinin ezici nedeni yırtıcı hayvan korkusudur. Bu da son derece doğaldır.. Çünkü yırtıcı hayvanlarla iç içe yaşadığımız ilkel dönemlerden kalma, genlerimize, beynimizin derinliklerine yerleşmiş bir korkudur bu… Oysa durum değişmiştir artık. İnsanoğlunun gelişimi onu doğada ki en büyük yırtıcı haline getirmiştir. Neredeyse hepsinin neslini kurutmuştur. Bu nedenle insan korkusu, yırtıcıların da iliklerine kadar işlemiştir artık. (Kaz dağlarında ayı ile karşılaşan bir arkadaşım, ayının kendisinden çok daha fazla korktuğunu anlatmıştı. Benzer bir hikayeyi de gene Kaz dağları dönüşü çay içmek için girdiğimiz bir köy kahvesinde de dinlemiştim.) 

Gerçekte yırtıcı hayvan saldırısına uğrama riski çok çok azdır..  Çünkü insanlardan korkarlar ve yolundan çekilirler. Yeter ki kendilerini bizim tehdidimiz altında hissetmesinler. Bunun önlemenin de çok basit yolları vardır. Her tek başına doğa yürüyüşçüsü bunları bilmelidir.

YIRTICI HAYVANLARA KARŞI GÜVENLİK

AYI SALDIRILARINA KARŞI GÜVENLİK-1

AYI SALDIRILARINA KARŞI GÜVENLİK – 2

191013

***GEREKLİ GİYSİ, EKİPMAN VE MALZEMEYE SAHİP OLMALISINIZ:

Tek başınıza doğaya çıkarken giysi ve malzeme seçimi çok önemlidir. Bu seçimi yaparken de üç temel hususu göz önünde bulundurmalıyız.

Birincisi, giysi ve malzemelerimiz mutlaka, yürüyüş yapacağımız coğrafya ve mevsime uygun olmalıdır. Aksi takdirde doğanın yağmur, kar, soğuk, sıcak, fırtına vb. etkilerinden korunmamız çok zorlaşır.

İkincisi, malzemelerimiz mümkün olan en hafif ve hacimce en küçük malzemelerden olmalıdır. (Tercihan Ultralight) Çünkü ağırlık arttıkça yorgunluk artar, denge sorunları ortaya çıkar ve yaralanma riskiniz fazlalaşır. Sırt çantanız su, yiyecek ve yakıt hariç 6-7 kg’ı geçmesin..

Üçüncüsü ise temel ihtiyaç olmayan, sadece konforunuzu arttırmaya yönelik malzemelerden mümkün olduğunca fedakarlık edin.

UZUN MESAFE YÜRÜYÜŞ KONTROL LİSTESİ

Bu benim uzun mesafe yürüyüş kontrol listemdir. Ancak burada ki tüm malzemeleri alıp yola çıkmam.  Neredeyse bu listenin üçte birini bırakırım. (Örneğin aydınlatma da, kafa feneri, el feneri, çadır lambası yazar, ancak ben yürüyüşe sadece kafa lambası ile giderim. Diğerleri tüm seçenekleri görmem adına listede bulunur. Sizde kendinize bir yürüyüş kontrol listesi hazırlayın.

Deneyim ve malzeme olarak solo yürüyüşe hazırız. Ancak bu yeterli olmaz. Kendimizi psikolojik ve moral olarak da solo yürüyüşe hazırlamalı ve yürüyeceğimiz yola özel ciddi bir hazırlık yapmalıyız. Bunu da bir sonraki yazıda ele alacağız.

Comments
One Response to “SOLO YÜRÜYÜŞE NASIL BAŞLARIM ?”
Trackbacks
Check out what others are saying...


Yorum bırakın