HİPERTERMİ

desert

Hipertermi, vücut ısının 41 C derece üzerine çıkması sonucu ortaya çıkan ve halk arasında sıcak çarpması olarak bilinen bir durumdur. (Hipotermi ile karıştırmayalım.)

Hipertermi genelde, öncü bir belirti olmaksızın birdenbire başlar. Terleme nedeniyle tuz kaybı artacağı için sıcak krampları, baş ağrısı, baş dönmesi, baygınlık ve karın ağrıları görülebilir. Ateş yüksekliği ve bitkinlik en çok görülen belirtilerdir. Vücut ısısı 41 C derece üzerindedir. Deri kuru ve kızarmıştır. Nabız hızlı, solunum zayıf ve yüzeyseldir. Kaslar gevşer, refleksler azalır. Tansiyon genellikle düşüktür.  Tablonun ağırlığına göre, uyku halinden derin komaya kadar giden farklı derecelerdeki belirtiler vardır.

Genelde hava sıcaklığının 32 C, nisbi nemin de %60’ı geçtiği durumlarda ortaya çıkar. Yaşlılarda, damar sertliği ve kalp yetersizliği olanlarda, şeker hastalarında, alkoliklerde ve idrar söktürücü ilaç kullananlarda daha sık rastlanır. Ayrıca vücudun sıcaklara uyum sağlayamadığı, sıcak günlerin başlangıcında daha sıklıkla görülür.

Havada ki nem oranı,  rüzgarın windchill etkisine benzer bir etki yaratır ve hissedilen sıcaklığı arttırır. Bu nedenle hipoterminin ortaya çıkmasında çok önemli bir faktördür.

Sıcaklık İndeksi

humidex
Yukarıda ki tablo, hava sıcaklığı – nem oranı ilişkisine göre hissedilen sıcaklığı göstermektedir. Soldaki sütun sıcaklık, yukarıdaki sütun ise nem oranını göstermektedir. Örneğin hava sıcaklığının 32 C olduğu bir günde, nem oranı % 90 ise, hissedilen sıcaklık 50 C gibi inanılmaz bir değere çıkmaktadır.

Rüzgar etkisinden, çadır, bivak ve hatta bir çöp poşeti ile korunmak mümkün iken, nem etkisinden kurtulmak neredeyse imkansızdır. Tek formül, sıcaklığın ve nemin yüksek olduğu periyotta yürüyüşü bırakmak, sabahın erken saatlerinde ve akşam üstü yürümektir.

Ayrıca açık renk ve bol kıyafetler giyilmeli, geniş kenarlı bir şapka  takılmalı ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Bol bol su içilmeli, tuz kaybına karşı özel tabletler kullanılmalıdır. Alkol kullanılmamalı, ağır yemekler yenmemelidir.

 

Reklam
Comments
One Response to “HİPERTERMİ”
Trackbacks
Check out what others are saying...


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: