KAMP YERİ SEÇİMİ

Doğada güven içinde gecelemek için kamp yeri doğru seçilmelidir. En iyi kamp yeri de, en güzel manzaralı yer değil, en güvenli yerdir.

Kamp yeri seçerken şu hususlara dikkat etmeliyiz.

1. Dere yataklarına kamp kurulmamalıdır. Hava günlük güneşlik olsa bile, bulunduğunuz yerden çok uzaklarda yağacak bir  yağmur, gece sel altında kalmanıza neden olabilir.  Sürüklenmiş ağaçların ve kayaların olduğu kumlu dere yataklarından kesinlikle uzak durun. Çünkü bunlar geçmişte sel olduğunu gösterir.. Aslında etrafınıza biraz dikkatle bakınca, geçmiş sel izlerini görmek ve suyun hangi seviyeye kadar yükseldiğini anlamak mümkündür. Kamp yeri bu seviyenin en az 4-5 metre üzerinde olmalıdır.

411641_351696671558132_142819545779180_951121_1061455266_o4-5 sene önce sele uğramış bir dere yatağı

469726_351696594891473_142819545779180_951119_1269737592_o Aynı dere yatağında sürüklenmiş taşlar ve ağaçlar

178135_10151225422139651_1281919254_oArka planda suyun nereye kadar yükseldiği görülüyor.

2. Heyelan bölgelerine kamp kurulmamalıdır. Heyelan toprağın ya da kayaların sürüklenmesi ile oluşabilir. Bu tip bölgeleri, eğime, kökleri ile birlikte sürüklenmiş ağaçlara, toprak ve kayalara bakarak anlayabiliriz. Ayrıca sarı ve açık kahverengi renkli toprak/kayalık bölgeler muhtemel heyelan bölgeleridir. Aslında uzman olmaya gerek yok. Kamp kuracağınız bölgeyi ”daha önce heyelan olmuş mu, olmamış mı?” bir de o açıdan inceleyin, mutlaka anlayacaksınız.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Altında kalmak hoş olmaz..

Photo-3_Landslide2

Heyelan olmuş bölgeye ve renge dikkat.

3. Kaya duvarlarının altına kamp kurulmamalıdır. Gece ve gündüz ısı farklılıklarından dolayı, kayalarda sürekli kılcal çatlamalar olur. Bunlar belirli bir seviyeye ulaştığında koparak düşerler. Özellikle güneşin doğuşundan ve batışından sonraki ilk 1-2 saat daha yoğun görülürler. Erciyes Çobanini’nde kamp kuranlar bütün gece kopan kayaların sesini dinleyebilirler.

026-rock-wall-enlKaya duvarları..

11LYM-Rock-Roll-Out-brief-mDuvardan kopup yuvarlanan kayalar..

4. Sert rüzgarlara açık zirvelere kamp kurulmamalıdır. Gece dev bir ağacın üzerinize devrilmesi mümkündür. Bu bölgeler rüzgardan devrilmiş ağaçlarla doludur. Bir ağaç mezarlığını andırırlar. Devrilmemiş ağaçların da bazıları,büyük ihtimalle önceki fırtınalardan hasarlıdır.

DSC01260Sert rüzgarlara açık bir zirve..

5. Yoğun ormanlık ve çalılık alanlarda kamp kurulmamalıdır. Bu tip yerler yabani hayvanlar ile ani karşılaşmalara neden olur. Hayvanlara çadırınızı görmelerini ve uzak durmalarını sağlayacak bir açık alan bırakmak şarttır. En yoğun ormanlık alanda bile bu tip küçük açık alanlar mevcuttur.

Jungle_path_in_the_Darién_GapOrmanda küçük bir açık alan..

6. Kurumuş ya da yan yatmış ağaçların altına kamp kurmayın.. Gece çadırınızın üstüne bir ağacın devrilmesi veya dal düşmesi mümkündür. Özellikle bir yana yan yatmış ağaçların altına kamp kurmayın. ABD’de bu ağaçların adı ”Dul Bırakan” dır. Çok mecbur kalırsanızda ağacın yattığı yönün aksine kampınızı kurun.

badfork_sunrays_1920Sol önde bir dul bırakan..

7. Yüksekteki  açıklık alanlara veya açık alandaki tek ağaç altına kamp kurmayın.. Yüksek açık alanlara kamp kurduğunuzda en yüksek nokta siz olursunuz. Özellikle bu kötü havalarda yıldırım açısından ciddi risk içerir. Açık alanlardaki tek ağaçlarda yıldırım tehdidine açıktır. Bu nedenle altına kamp kurulmamalıdır. (Bunun istisnaları olabilir. Örneğin çölde açık alanda kamp kurmaktan başka seçeneğiniz yoktur. O durumda da en alçak noktaya kamp kurmaya çalışın)

8. Patikalar üzerine kamp kurmayın. Hayvanlar bu patikaları kullanır ve kampınız tam yolları üstünde kalır. (Karacabey, Longoz ormanları keşfinde, havanın kararmak üzere olması nedeniyle bile bile bu hatayı yaptım. Gece yarısı, sayısı 10’u bulan yaban ineği çadırıma dayandı.)

1382081_10151868961508329_219310132_nİneklerin geldiği patika üstündeki çadırım..

9. Bulunduğunuz yerde tek ve küçük bir su kaynağı varsa, kaynağın hemen yanına kamp kurmayın. Gece su içmeye gelen hayvanlar, bir müddet korkup yaklaşamasalar bile, susuzluk er geç galip gelecek ve su içmeye geleceklerdir. Bu durumda kampınızı su kaynağından asgari 100 metre uzağa kurun..

Reklam
Comments
3 Responses to “KAMP YERİ SEÇİMİ”
  1. Hande dedi ki:

    Mete bey, elinize sağlık. bunlar gerçekten bir kampçının ilk önce öğrenmesi gereken şeyler. biz ilk kampımıza gittiğimizde çok uzun bir yürüyüşün sonunda kamp atacağımız yere varıp karanlıkta hemen çadır kurmuştuk. sabah uyandığımızda dere yatağına çadır kurmus olduğumuzu farkettik ve aylardan nisandı.Yani gece çok büyük bir felakete maruz kalabilirdik. İnsan çok tecrübesizken böyle hatalara düşebiliyor malesef. umarım doğayla ilk defa iç içe olacak insanlar blogunuzu okuma ve ders çıkarma fırsatı bulur.

    Beğen

    • Seawolfmete dedi ki:

      Hande Hanım.
      Benzer hataları ilk başlarda hepimiz yaptık. O zamanlar pek başvurabileceğimiz bir kaynakta yoktu.Ben elimden geldiğimce kendi tecrübelerimi paylaşmaya çalışıyorum. Yeni başlayanlar, benim yaşadığım sıkıntıları yaşamasınlar diye.. Umarım bir katkım olur.

      Beğen

  2. Ülkü Aslan dedi ki:

    Cappadocia Uçhisar’da kamp alanımız faaldir. Kamp kurmak isteyenlere günlük olarak kiraya veriyoruz. Doğal köy yaşantısı

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: