GRUP YÜRÜYÜŞ KURALLARI

0Ebd6BFOVclq82L

Doğa yürüyüşü genellikle grup halinde yapılıyor ve bu gruplar zaman zaman çok büyüyebiliyor. Her biri farklı fizik kondüsyona ve becerilere sahip insanlardan oluşan bir grubu, emniyetle gideceği yere ulaştırmak sanıldığı kadar kolay değil. Herkesin kafasına göre takıldığı bir grup yürüyüşünde, hiç istenmeyen sonuçlarla karşılaşmak ihtimal dahilinde. O nedenle mutlaka belirli kurallar içinde yürünmeli.

Nedir bu kurallar peki?

1. Her etkinliğin bir lideri ve bir rehberi vardır. Lider doğa konusunda ki en deneyimli kişi olmalıdır. Tüm nihai kararları lider alır ve herkes tartışmaksızın bu kurallara uyar. (Doğa yürüyüşü;  tüm kararların oylama ile alındığı demokratik bir toplantı değildir.) Rehber ise bölgeyi en iyi bilen kişi olmalıdır. Esas fonksiyonu yol göstermektir. Lider ve rehber aynı kişi olabileceği gibi ayrı ayrı kişiler olabilir.

haberresim130313172410

2. Grup 10 kişiden büyükse, bir Artçı görevlendirilir. Artçı, yolu bilmeli ve liderden sonra en deneyimli kişi olmalıdır. Görevi, grubun geriye doğru sarkmasını önlemektir. Tercihen rehber ve artçı arasında el telsizleri ile irtibat kurulmalı, grubun arasının açılması önlenmelidir.

3. Grup 20 kişiden büyükse, artçının yanında, belirli aralıklarla (her 10-15 kişide bir) aynı görevi yerine getirecek Aracılar olmalıdır. Bunların da el telsizi olmalıdır.

4. Grup yürüyüşleri tek sıra halinde yapılır ve yürüyüşçüler arasında asgari  1.5 metre  mesafe bırakılır. Bu mesafeyi bırakmanın nedeni, önde giden yürüyüşçünün bıraktığı bir dalın, arkadaki yürüyüşçüye çarpmasını önlemektir. Bu mesafeyi korumak arkadaki yürüyüşçünün sorumluluğundadır. (Öndeki yürüyüşçünün bıraktığı dal suratınıza çarparsa hiç kızmayın, suçlu sizsiniz demektir.)

images4

5. Yürüyüş hızı grubun en yavaş yürüyenine göre ayarlanır. O nedenle en yavaş yürüyen kişi, yürüyüş kolunda 2. sıraya terleştirilir ve rehberin ona göre tempo ayarlaması sağlanır.

6. Grup yürüyüşünde, kimse kafasına göre ”Ben burayı da görmek istiyorum”, ”ben buradan geri döneceğim” diyerek gruptan ayrılamaz. Grup başladığı insanlarla geri döner. Bunun tek istisnası liderin vereceği kararlardır. Lider grup yürüyüşünün emniyeti açısından, gerekli gördüğü takdirde,bazı kişi ya da kişileri gruptan ayırarak, bir rehber eşliğinde geri döndürebilir, belirli bir bölgede bekletebilir.

7. Grup yürüyüşlerinde kulaklık ile olsa bile müzik dinlenmez, yüksek sesle konuşulmaz, şarkı söylenmez. (Gürültü doğanın seslerini duymanıza engel olur. Bu da hem doğaya çıkış amacıyla çelişir, hem de yaklaşan bir tehlikenin sesini duymanıza engel olur)

8. Tüm yürüyüşçüler diğerlerini tehlikeye düşürecek davranışlardan uzak durmalıdır. (Tırmanırken kayaları yuvarlamak gibi..)

9.  Tüm grup üyeleri, kendi çöplerini geriye getirmek zorundadırlar. Doğada hiç bir şekilde çöp bırakamazlar.

10. Lider her yürüyüş öncesi bu kuralları gruba bir kez daha hatırlatmalıdır. Aynı zamanda yapılacak yürüyüşe uygun malzeme ve ekipmanı olmayan kişileri yürüyüşe almamalıdır.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: