DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE İNİŞ TEKNİKLERİ – SHERPA ADIMI

rsz_15238945861_0c0a2bb552_b

İnsanlar genellikle tırmanmaktan hoşlanmaz. Çünkü tırmanmak gerçekten zordur ve zaman zaman acı verici olabilir.

İnişler ise genellikle sevilir. Hatta çoğunlukla bir tırmanış sonrası yapıldığı için, tırmanışın ödülü gibi görülür.  Ancak bu büyük bir yanılgıdır… Çünkü ciddi fiziksel sorunlar, genellikle tırmanırken değil, inerken ortaya çıkar.

Evet tırmanış acı vericidir. Çok yorulursunuz, adaleleriniz yanar ve kramplar girer. Ancak tüm bu sıkıntılar tırmanışın bitmesi ile sona erer. Bilemediniz bir kaç gün sonra… Oysa doğa yürüyüşünde inişler çok daha ciddi fiziksel sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir… Kolay kolay tedavi edilemeyen, hatta kalıcı sorunların ortaya çıkmasına…

Peki nedir bu sorunlar.

**** Düşerek yaralanmalar: İnişler genellikle bir tırmanış sonrası yapılır ve bu nedenle de yorgun olursunuz… Yorgun kaslarla da, yerçekiminin vücudunuza uyguladığı kuvveti dengelemek çok daha zordur… İşte bu yüzden genellikle düşerek yaralanmalar, hatta ölümler inişlerde meydana gelir.

**** Diz ve ayak eklemlerinde kalıcı hasarlar: İnişlerde genellikle vücut ağırlığınızı 1-2 cm.yüksekten (bazen daha fazla), öndeki destek ayağınızın üzerine bırakmak durumunda kalırsınız. Peşi sıra gelen bu küçük küçük darbeler eklemlerinize büyük yük bindirir. Bunun sonucunda da  yıllar içinde dizlerinizde ve ayak bileklerinizde sorunlar oluşur. (Menisküs gibi) Üstelik bu sorunların tedaviside oldukça zordur.

**** Ayaklarda ve tırnaklarda hasarlar: İnişlerde ayaklarınız ayakkabı içinde hareket eder ve parmaklarınız ayakkabının burnuna dayanır. Atılacak binlerce adım, tırnaklarınıza ve ayak parmaklarına binlerce küçük küçük darbeler uygular. Bunun sonucunda da tırnaklarınız morarır ve hatta düşer. Tırnak sorunları da çok acı vericidir ve kolay kolay düzelmez.

İşte bu sorunlardan kurtulmak için uygulamanız gereken iniş teknikleri şunlardır.

1. Önce araziyi gözle kontrol ederek en uygun iniş rotasını belirleyin.. Daha sonra kısa bir süre dinlenin ve tamamen inişe odaklanın… 

2. İnişte vücudunuzu ufuk hattına dik tutun. Arazide ki eğiminin etkisiyle sizde öne – arkaya eğilmeyin. Denge merkezinizin değişmesi, vücudunuzun kontrolünü zorlaştırır.7

downhill-hikingVücut ufuk hattına dik…

3. Mutlaka baton kullanın.. İnişlerde baton kullanmak, yürüyüşün diğer tüm aşamalarından çok daha önemlidir. Çünkü düz arazide ve tırmanırken, ortalama olarak her adımda 5-8 kg. yük baton sayesinde bacaklardan kol ve omuz adalelerine aktarılırken, inişlerde bu vücut ağırlığınızın % 25‘ine kadar çıkabilir. (1999 yılı ABD Spor Hekimliği Dergisi) Bu 80 kg. ağırlığında biri için 20 kg. yük demektir.. Batonlar ayrıca daha iyi bir denge ve düşerek yaralanma riskinin azalması demektir.

4. İnişlerde batonlarınızın boyunu eğime göre 5-10 cm kadar uzatın..

5. Orta seviyeli eğimlerde yere ilk topuklarınız değsin...

80611188Öndeki kadının yürüyüşü doğru, önce topuklar…

6. Çok dik eğimlerde, yere sürtünmeyi arttıracak şekilde ayaklarınızı yamaca yan basınız. İniş ayağınızın içi, destek ayağınızın ise dışıyla yamaca yan basınız.

7. Adım boyunuz, tıpkı tırmanışta olduğu gibi küçük olsun…

8. Sherpa Adımı tekniği ile inin… Sherpa adımları, Sherpaların inişlerde (özellikle orta seviyeli eğimlerde) kullandıkları bir yürüyüş tekniğidir. Bu yürüyüş mutlaka batonların desteğinde yapılır. Temel esası, doğa yürüyüşünde arkadaki destek ayağına uygulanan diz kilitleme tekniğinin, ileri atılan ayağa uygulanmasını içerir. İleri atılacak ayak, tıpkı askerlerin kaz adım yürüyüşünde olduğu gibi bükülmeden küçük bir adımla ileri atılır.  Yere topukla basılır ve topuk üzerinde vücut ileri doğru yuvarlanır. Ayak tabanı bu yuvarlanma hareketi  ile birlikte yere tam olarak basılır. (Sherpa adımı ile yürümek başlangıçta oldukça tuhaf gelir ve uygulamak zordur. Çünkü alışkın olduğumuz yürüyüş şeklinden farklıdır. Ancak zamanla alışabilirsiniz. O nedenle sabırlı olun, vazgeçmeyin)

9. Tıpkı tırmanışta olduğu gibi, sırt çantanızın sağa sola savrulmasını önleyecek şekilde, bel ve göğüs perlonlarını sıkın. Çantanızın içindeki malzemelerin de savrulmasını engelleyin

Comments
6 Responses to “DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE İNİŞ TEKNİKLERİ – SHERPA ADIMI”
  1. ulasbul dedi ki:

    Bildiğim kadarıyla inişlerde sırt çantası biraz gevşek olarak bırakılır. Bu şekilde vücudun ağırlık merkezinin bir miktar arkaya alınmış dolayısıyla da düşme riski azaltılmış olur.

    Beğen

    • Murat ÖZ dedi ki:

      Gevşek olmaz.
      Sağa sola sallanır.
      Hem bel göğüs perlonları sıkılmalı.
      Hemde Çantanın kendi üst perlon bantları. İçindeki malzemeler, çanta içinde sağa sola savrulmasın

      Beğen

    • Seawolfmete dedi ki:

      Merhaba, Murat arkadaşında dediği gibi, perlonları sıkmak gerekir… Aksi takdirde sağa sola savrulan bir sırt çantası dengenizi bozar..

      Beğen

  2. budak dedi ki:

    Doğada tek başına yürürken dizlik dirseklik gibi ekipmanlar kullanılamazmı ? Düştüğümüz zaman sakatlıklardan korunmak açısından

    Beğen

Trackbacks
Check out what others are saying...


Yorum bırakın