DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDEN ALINAN HAYAT DERSLERİ
Doğa yürüyüşü insana fiziksel ve ruhsal sağlık açısından pek çok şey katar… Bunlar, hepimizin bildiği görünür, bilimsel ve hatta ölçülebilir faydalardır. Örneğin kollestrolünüz, trigliseridiniz düşer, kardiyovasküler sisteminiz daha sağlıklı çalışır, salgıladığınız endorfin (mutluluk hormonu) miktarı artar, vb…
Ancak doğa yürüyüşünün sağladığı birde görünmeyen kazançlar vardır. Tüm hayatınızı ve geleceğinizi şekillendiren, hayat dersi niteliğindeki kazançlar… Üstelik bu hayat derslerini, sıkıcı öğütlerden, mesellerden, öykülerden değil, doğrudan yaşayarak alırsınız. Yani bir kulağınızdan girip, diğer kulağınızdan çıkmaz, içselleşir… (Tabii bu iş bir iki doğa yürüyüşüyle olmaz. Doğayı yaşamınızın bir parçası yapmanız halinde, yıllar içinde oluşur.)
İşte bu yazıda doğa yürüyüşünden alınan görünmez dersleri, yani hayat derslerini örnekleyerek anlatmaya çalışacağım.
********************
1. Kulüp olarak bölgemizde düzenlediğimiz etkinliklere, zaman zaman daha önce hiç doğa yürüyüşü yapmamış yeni arkadaşlar katılmak ister. Ancak bunların pek çoğu, daha bilgilendirme aşamasında, yürünecek mesafenin 20-25 km. olduğunu duyunca vazgeçer. Gözünü karartıp katılanlarda, yürüyüş esnasında yüksek ve dik bir tepeyi gösterip ”şimdi burayı tırmanacağız” dediğimizde bembeyaz kesilir ve nasıl tırmanacağını kara kara düşünmeye başlar. Oysa gün bitince, bu arkadaşlarımız 25 km. yürüyebildiğini ve o dimdik tepeyi tırmanabildiğini yaşayarak görür.
Doğa yürüyüşlerine devam edip sınırları zorladıkça, farkında olmadan şu iki hayat dersini almış ve içselleştirmiş oluruz.
DERS-1: İNSANIN KENDİNE ÇİZDİĞİ SINIRLAR GENELDE GERÇEK DEĞİL, PSİKOLOJİKTİR…
DERS-2: DENEMEDEN BAŞARILI OLAMAZSINIZ…
********************
2. Hepimizi hayran bırakan doğal güzellikler, genelde en el değmedik ve ulaşılması en güç yerlerde bulunur. Çıktığınız dağın zirvesi ne kadar yüksek ve zorlu ise, size o oranda muhteşem görüntüler sunar. Ya da en güzel şelaleler, en hayret verici doğal oluşumlar en derin kanyonlarda, vadilerde olur. Ulaşmak için sarfettiğiniz çaba ne kadar büyükse, genelde ödül de o oranda büyük olur. Bunları tekrar tekrar yaşamak, siz farkında olmadan şu hususu beyninize kazır.
DERS-3: TÜM GÜZEL ŞEYLERE ULAŞMAK CİDDİ BİR ÇABA GEREKTİRİR. (Bunu ”başarıya giden tüm yollar zorludur” diye de ifade edebiliriz.)
********************
3. Doğa yürüyüşünde zaman zaman çok zorlu anlar yaşarsınız. Kaybolursunuz, saatlerce susuz kalırsınız, ıslanırsınız, soğuktan tir tir titrersiniz. Bir damla su ya da küçücük bir ateş sizin için çok önemli hale gelir. Öylesine ki ateş yakmak için kağıt paralarınızı bile kullanabilirsiniz. Bu da size modern yaşamdaki önceliklerinizin, doğada hiç bir geçerliliğinin olmadığını gösterir… Günlük yaşamda ki sorunlarınızın, aslında bir sorun olmadığını fark edersiniz. Bunu algılamak, karşılaştığınız zorluklara diz dövücü değil, sorun çözücü bir bakış açısıyla ve sakince yaklaşmanızı sağlar.
DERS-4: SAĞLIĞINIZ YERİNDEYSE, SUYUNUZ, YEMEĞİNİZ VE SICAK BİR BARINAĞINIZ VARSA HER ŞEY YOLUNDADIR DEMEKTİR.
********************
4. Sabah yürüyüşe başlarken, akşam ulaşmayı hedeflediğiniz nokta size çok uzak görünür. Hele bir de uzun süreli bir yürüyüş yapacaksınız, sanki ulaşılamaz gibi gelir. Düşünsenize, ABD’de ki ”Continantal Divide Trail”i (5200 km.) thru-hike olarak yürümeye niyetlisiniz ve daha yürüyüşünüzün ilk gününüzdesiniz. Finali hayal bile etmek zor… Ancak attığınız her adım sizi hedefe biraz daha yaklaştırır ve bir de bakarsınız ki bitmez gibi görünen yol bitmiş. İşte bir hayat dersi daha…
DERS-5: HEDEFE ANCAK ADIM ADIM ULAŞILABİLİR.. ( Bunu ”başarıya ancak sabırla ulaşılabilir.” diye de ifade edebiliriz.)
********************
5. Doğada küçük ihmaller, boş vermişlikler büyük sorunlar doğurabilir. Suyunuz azalmışken gürül gürül akan bir çeşmeyi ”Bir sonra ki çeşme de doldururum” deyip pas geçmek, ya da sırt çantanızda ki uyku tulumlarını, yedek kıyafetleri üşenerek su geçirmez torbalara koymamak vb. küçük ihmaller size pahalıya patlayabilir. Hatta hatta bu küçük ihmaller ölümcül bile olabilir. O nedenle doğada sorunları ötelememeyi, ihmal etmemeyi öğrenirsiniz.
DERS – 6: SORUNLARI ÖTELEMEK, İLERDE DAHA BÜYÜK SORUNLAR DOĞURUR.
********************
6. Hepimizin bildiği klişe bir söz olan ”insan sosyal bir varlıktır”ın anlamını, en iyi doğaya çıktığınızda kavrarsınız. Hele bir de benim gibi solo yürüyüşler yapıyorsanız…. Tek başınıza yürürken yalnızlık üzerinizde çok ciddi bir baskı oluşturur. Diğer insanlarla bir arada olmanın, yardımlaşmanın çok önemli olduğunu anlarsınız. Egolarınız törpülenir. Sevdiklerinizin değeri gözünüzde çok daha artar. İşte bir ders daha…
DERS-7: ASLINDA HEPİMİZ BAŞKALARINA MUHTACIZ…
********************
7. Doğaya çıktığınızda evrenin merkezinde olmadığınızı anlarsınız. Hatta çok küçük ve önemsiz olduğunuzu fark edersiniz. Doğada her şey sizin kontrolünüz dışınızda gelişir. Fırtına çıkar, şimşek çakar, yağmur yağar, soğuk olur, sıcak olur, toprak kayar, sel gelir vb. Ve tüm bunları engellemek için sizin yapabileceğiniz hiç bir şey yoktur. İlk başlarda sizi sinirlendiren kontrolünüz dışında ki bu olumsuzlukları, bir müddet sonra kabullenmeyi ve uyum sağlayarak onlarla yaşamayı öğrenirsiniz.
DERS -8: HAYAT TAMAMEN SİZİN KONTROLÜNÜZDE DEĞİLDİR. DEĞİŞTİREMEYECEĞİNİZ ŞEYLERE BOŞU BOŞUNA ÜZÜLMEYİN, ONLARLA BİRLİKTE YAŞAMAYI ÖĞRENİN.
çok değerli bir yazı olmuş daha bir çok maddede eklenebilir
mesela doğa insana ani karar verebilme,zorluklarla başa çıkabilme,eğer seyehat ediyorsanız insanlarla daha iyi iletişim kurabilme,elindekilerin değerini bilmeyi ve bir çok sayamayacağımız özellikler katar insana
BeğenBeğen
Merhaba Mustafa Bey,
Evet dediğiniz gibi daha pek çok başlık eklenebilir. Çünkü doğa hayatın ta kendisi…
BeğenBeğen