AĞAÇLARA İNŞAA EDİLEN BARINAKLAR
Posted by Seawolfmete on 22 Ocak 2015 · 2 Yorum
BUGÜNKÜ YAZIMIZ, ARTIK SİZİNDE YAKINDAN TANIDIĞINIZ KAYSERİ’DEN AHMET SELİM BAYSAL’A AİTTİR.
Ağaçların barınak olarak kullanılması insanlık tarihi kadar eskidir. Eski insanların mağaralar, ağaçlar, taştan ve kerpiçten yapılma barınaklar gibi korunaklı yerlerde yaşadıkları bilinmektedir. Bu konuda herkes hem fikirdir.
Kerpiç ve taştan yapılma barınaklar veya evlere dair sayısız kalıntılar vardır. Mağaralar konusunda aynı şekilde sayısız kalıntılar vardır. Bu kalıntılar bizlere eski çağlara ait barınak ve ev mimarisi konusunda sayısız plan örnekleri verirler.
Tarih boyunca ağaçların barınak olarak kullanıldığı konusunda herkes hemfikirdir. Ama bu ağaç barınakları günümüze kadar gelmemiştir. Çünkü ağaçlar devrilmek, kesilmek veya bir şekilde ömrünü tamamlamak suretiyle toprağa gömülünce çürüyüp kaybolmuşlardır.
Günümüzde ağaç barınakları yapanlar, genellikle ellerinde ağaç barınaklarına dair plan örnekleri olmadığından binlerce yıllık gelenek olan kerpiç veya taş yapıların planlarını ağaçlara uygularlar. Bununla birlikte kerpiç ve taş yapı planlarına uymayan ağaç barınak tipleri de vardır. Bu yeni tarzlar ağaçlara barınak yapan kişilerin hayal gücü ile şekillenir.
Bugün bugün geçici veya kalıcı barınak olarak kullanılabilen ve popüler olan ağaç barınaklardan bildiklerimiz aşağıdaki gibidir. En azından biz şimdilik bu kadarını öğrenebildik… Tabii ki yağmur ormanları gibi özel bölgelerdeki ağaç barınaklar hakkında çok az bilgiye sahip olduğumuz için onlara dair şu an için bilgi veremiyoruz.
1. TEK BİR AĞACA İNŞAA EDİLENLER:
a. Oda tipi: Tek bir ağaç üzerine ahşap, metal veya çoklu malzemeler kullanılarak inşaa edilirler. Sabit yapılıdırlar sökülüp başka ağaçlara kurulamazlar. Yapı itibariyle dayanıklıdırlar. Ülkemizde bu tip barınaklara çokça rastlamak mümkündür. Yapımı da kolaydır.
b. Örümcek ağı tipi: Tek bir ağaç üzerine dayanıklı ipler kullanılarak örümcek ağı gibi örülürler. İplerin arasından geçen çubuklarla zemin doldurularak düz ve stabil bir zemin elde edilir. Bu ipler sökülerek barınak farklı ağaçlara inşaa edilebilir. Bu barınak tipi pek yaygın değildir. Fakat kolay kurulumu nedeniyle gelecekte yaygınlaşabilir.
c. Asma çadırlar: Bildiğimiz kamp çadırlarının ağaçlara asılan tipleridir. Ülkemizde bu çadırlardan sanırım şu an satılmıyor. Bu çadırlar kolayca sökülüp farklı ağaçlara sabitlenebilirler.
d. Asma platformlar: Metalden yapılıp hazır halde satılırlar. Evrensel bağlantı aparatları ile ağaç gövdelerine kolayca kurulabilirler. Avcılar tarafından kullanılırlar ve sökülüp farklı ağaçlara kolayca takılabilirler. Bu platformalar özel sipariş ile biraz daha büyük boyutlarda yaptırılırsa ağaçlara takılıp barınak olarak kullanılabilirler.
2. BİRDEN ÇOK AĞACA İNŞAA EDİLENLER:
a. Dikdörtgen tipi: Bunlar en az iki ağaç arasına inşaa edilirler. Hamak mantığından etkilenmiş gibi görünüyorlar. Sabit yapılıdırlar.
b. Hamak tipi: Hamak ve tarp kullanılarak kurulurlar. Hamak zemini oluşturur, tarp ise çatı görevi görür. Kolayca sökülüp başka ağaçlara kurulabilirler.
Filed under Barınak Yapmak, Hayatı İdame · Tagged with Backpacking, Barınak, Barınak Yapmak, Bushcraft, Camping, Climbing, Dağcılık, Doğa Sporları, Doğa Yürüyüşü, Ekspedisyon, Hayatı İdame, Hiking, Kampçılık, Kaya Tırmanışı, Survival, Trekking, Tırmanış, Yüksek İrtifa
Paylaşımlarınız dan pek çok müstefid oluyoruz efendim. Bu sebeple teşekkürlerimiz sunuyoruz.
Ayrıca sizden bir şey rica edeceğim; mümkün ise sayfadaki örnek resmin hangi kitaba veya yazara ait olduğunu paylaşabilme imkanınız var mıdır? Mümkünse çok memnun olacağız efendim. Hürmetlerimi sunuyorum…
BeğenBeğen
Merhaba Ömer Bey,
Bu yazıyı misafir bir yazar arkadaşımız hazırlamıştı. Ahmet Selim Baysal. Fotoğrafları da o gönderdi. Dolayısıyla nereden aldığını bilemiyorum. Ama sanırım internetten alınmıştır.
Blogta ki yazıların neredeyse tamamı, bir kaç istisna hariç bana ait. Eğer yazıda bir alıntı yapmışsam kaynağı mutlaka belirtiyorum.
Ancak fotoğraf ve videolar ise genelde bana ait değil. Ezici bir çoğunluğunu internetten kullanıyorum.
Videolar youtube üzerinden, yani orjinal kaynaktan seyrediliyor. Ancak dediğiniz gibi fotoğrafların kaynağı belli değil. Uyarınız haklı. Bundan sonra onların da kaynağını belirtmeye dikkat edeceğim.
Saygılarımla…
BeğenBeğen