ELBRUZ DAĞI – 5642 MT.
7 kıtanın en yüksek dağının tanıtımında sıra Avrupa’da… Ancak burada bir sorun var. Avrupa’nın en yüksek zirvesi kabul edilen Elbruz Dağı’nın coğrafi olarak Avrupa’ya mı, yoksa Asya’ya mı ait olduğu biraz tartışmalı. Çünkü bu dağ, Kafkaslarda, yani tam Avrupa-Asya sınırında kalıyor. Kimileri Avrupa’da, kimileri Asya’da diyor. Ancak bizim referansımız dünya dağcılık camiası… Dünya dağcılık camiası bu sorunu tartışmalı olmaktan çıkarmış. Avrupa’nın en yüksek dağı olarak Elbruz’u kabul etmiş. Yani 7 kıtanın en yüksek zirvesine çıkmak gibi bir hedefiniz varsa, Elbruz‘a mutlaka çıkmalısınız.
Elbruz Dağı, Gürcistan’ın kuzey sınırına 11 km. mesafede, Rusya sınırları içerisinde, Kabardey-Balkarya Özerk Bölgesinde yer alır. Sertleşmiş lav, tüf ve külden oluşmuş konik biçimli bir stratovolkandır. Tabanı 14 x 17 km. dir. En son M.Ö 50 yıllarında yani 2000 yıl önce patlamıştır. Doğu (5642 mt.) ve Batı (5621mt.) olmak üzere iki zirvesi vardır. Zirveler arası mesafe 1500 metredir. Üzerinde 145 kilometrekarelik bir alanı kaplayan 70 kadar buzul vardır.
Elbruz Dağı teknik zorluk içeren bir dağ değildir. Ancak oldukça sert hava koşullarına sahiptir ve genellikle çıkışa engel olan faktör budur. Klasik tırmanış rotası güney yüzüdür. Bu rotadan çıkışlarda Azau kasabasından 3.700 metrede ki ana kampa kadar (Barrel Huts), 2 teleferik ve 1 telesiyej değiştirerek çıkmak mümkün. Burada çadır kurulabileceği gibi, dev varillerden yapılmış kulübelerde de konaklamak mümkün.
Klasik Rota (Güney yüzü)
Barrel Huts
Dağın 5.621 metrelik Doğu zirvesinin ilk çıkışı, 22 Temmuz 1829‘dai Karaçay’lı Hiysa Haçirov tarafından, ana zirve olan Batı zirvesinin ilk çıkışı ise, 28 Temmuz 1874‘de İsviçreli Peter Knubel liderliğindeki Frederick Gardiner, Florence Crauford ve Horace Walker tarafından yapılmıştır.
ELBRUZ DAĞINDA 3 BOYUTLU BİR TUR ATIN..
http://www.airpano.ru/files/Elbrus-Russia/2-2
ELBRUZ DAĞI
Elbruz Dağı, Türkiye’ye çok yakın olması nedeniyle, dağcılarımız tarafından oldukça rağbet gören bir dağ. Ben de Elbruz’a tırmanmak istiyorum diyenler için tüm hazırlıkları ve yapılması gerekenleri anlatan çok iyi bir dökümana rastladım. Ersan Başar adlı bir dağcı arkadaşımız tarafından hazırlanmış ve www.ersanbasar.com adlı blogda yayınlanmış bu dökümana aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.