KIŞ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ GÜVENLİĞİ

winterystream (1077 x 807)

Yaz ve bahar ayları doğa yürüyüşü ile, kış doğa yürüyüşü arasında ciddi farklılıklar vardır. Yürüdüğünüz yol aynı olsa bile, içinde bulunduğunuz hava şartları aynı değildir. Bu nedenle farklı bir yaklaşım ve hazırlık gerektirir.

Kış doğa yürüyüşünde, genel doğa yürüyüşü güvenlik tedbirlerine ilave olarak, göz önüne almamız gereken hususlar şunlardır.

1. YÜRÜYÜŞ SÜRENİZİ VE MESAFENİZİ KISALTIN:

Kışın günlük yürüyüş mesafenizi ve sürenizi iki nedenden ötürü kısaltmalısınız. Birincisi kışın günler daha kısadır, ikincisi kış şartlarında, özellikle buzda ve karda yürüyüş hızı çok daha yavaştır

2. NAVİGASYONA AZAMİ DİKKATİ GÖSTERİN:

Kışın navigasyon yaz ve bahar aylarına göre çok daha zordur. Çünkü yağan derin kar patikaları, yol işaretlerini ve hatta yolları kapatır ve seçilemez hale getirir. Daha önce defalarca geçmiş olsanız bile yolu bulmanız zordur. O nedenle yanınızda mutlaka 1/50.000 ölçekli bir topografik harita ve kerteriz almanıza yarayacak iyi bir pusula bulundurun. Tabi her şeyden önemlisi harita okumayı ve mevki koymayı çok iyi bilin. (Yanınızda GPS olsa bile harita ve pusula mutlaka yanınızda olmalıdır.)

3. BOL BOL SU İÇİN:

Kışın hava soğuk olduğu için çok daha az terlersiniz ve fazla susuzluk hissi duymazsınız. Ancak bu su kaybetmediğiniz anlamına gelmez. Vücudunuz, ısısını sabit tutmak için ciddi miktarda enerji ve bunla beraber su harcar.  Efor anında bu su kaybı çok daha fazladır. Günlük ihtiyacınız 5-7 litreyi bulabilir. İşin kötü tarafı genellikle bunun farkında olmazsınız. O nedenle kış doğa yürüyüşlerinde bol bol su tüketin.  (Karı eriterek su elde edebileceğiniz için bu bir sorun olmayacaktır)

4. İYİ BESLENİN:

Kış doğa yürüyüşünde; hem karda yürürken, hem de vücut ısınızı sabit tutabilmek için çok daha fazla enerji harcarsınız.. Bu nedenle kış yürüyüşlerinde günlük kalori alımınız 4.000-5.000 cal. altına düşmemelidir.

Bivouac2 (935 x 621)

5. FAZLADAN YİYECEK TAŞIYIN:

Bir kar fırtınasında görüş sıfıra düşebilir ve güvenli bir yürüyüş mümkün olmaz. Bu takdirde yapılacak en iyi şey, kamp kurup fırtınanın geçmesini beklemektir. Bu bazen bir kaç gün beklemenizi gerektirebilir. O nedenle yanınızda fazladan 1-2 günlük yiyecek bulundurun.

6. UV FİLTRELİ BİR GÜNEŞ YA DA KAR GÖZLÜĞÜ KULLANIN:

Her tarafın bembeyaz olduğu karlı kış günlerinde, kısa sürede kar körlüğü yaşayabilirsiniz. O nedenle mutlaka bir UV filtreli güneş ya da kar gözlüğü kullanın.

7. ÇIĞ KONUSUNA DİKKAT EDİN:

Kışın en önemli tehlikelerden biri çığdır. Yürüyeceğiniz bölgelerde geçmişte çığ görülmüşse, ya yürümeyin ya da çığ konusunda iyice bilgi  ve tecrübe sahibi olup öyle yola çıkın.

8. HAVA DURUMU KONUSUNDA ARAŞTIRMA YAPIN:

Yürüyüş yapacağınız bölgede, geçmişte rastlanmış istatistiki hava durumu verilerini iyice inceleyin. Karşılaşabileceğiniz en kötü şartlar hakkında bilgi sahibi olun. Ayrıca yürüyüş periyodunda ki güncel hava durumu bilgilerine ulaşmaya çalışın. Buna göre hazırlık yapın.

9. ISLAK ORTAMDA ATEŞ YAKMAYI VE KAR BARINAĞI YAPMAYI ÇOK İYİ BİLİN.

Yanınızda çadır ve yedek kıyafetler olsa bile, ıslak ortamda ateş yakmayı ve kar barınağı yapmayı çok iyi bilin. Çünkü her ikisi de, hayatta kalmanızı sağlayacak en önemli becerilerdendir.

10. MUTLAKA KURU KALIN:

Kışın doğada karşılaşabileceğiniz en büyük tehlike hipotermidir. Islandığınız takdirde vücudunuzun ısı kaybı 25 kat artar ve çok kısa sürede hipotermiye sebep olur. O nedenle mutlaka kuru kalın, ıslanırsanızda derhal herşeyi bırakıp kuru yedek kıyafetlerinizi giyin. Ya da büyük bir ateş yakarak kuruyun.

11. KIYAFETLER:

a. Asla pamuklu giymeyin. (Pamuklu kumaşlar ıslandıklarında kolay kurumazlar ve ısı yalıtım özelliklerini yitirirler.) Kıyafetleriniz sentetik, kolay kuruyabilir kumaşlardan, dış katman  giysileriniz ise muhakkak su geçirmez kumaşlardan olsun. İç katman kıyafetleriniz yün olabilir. (Yün ıslandığında kolay kurumaz ancak ısı yalıtım özelliklerinin çoğunu muhafaza eder.)

b. Kıyafetleriniz nefes alabilir olsun.  Aksi takdirde terleyerek, içerden ıslanırsınız ve bunun yağmur altında ıslanmaktan bir farkı yoktur.

c. Kuru soğan gibi kat kat giyinin. Kalın bir – iki kat giyinmek yerine, ince çok katman giyinin.

d. Yüksek bileklikli bot giyin ve bunlar nefes alabilir ve  en iyi seviyede su geçirmez, tercihan goro-tex olsun.

e. Mutlaka tozluk takın. Çünkü ayakkabılarınızın bileklerinden içeri girecek kar ayaklarınızın ıslanmasına neden olur.

f. Mutlaka yedek kıyafetleriniz olsun. ve bunları kaliteli su geçirmez torbalara koyarak sırt çantanızda taşıyın. (Market ya da çöp poşetlerinde taşımayın)

228529_15892_XL

12.  EKİPMAN: 

a. Asgari 4 mevsim, alüminyum pollü, yüksek su geçirmezlik değerlerine sahip, kar etekli, bagajlı çok iyi bir çadırınız olsun.

b. İki mat kullanın. Altta köpük, üste şişme mat. (- C hava sıcaklıklarında)

c. Uyku tulumunuzun extrem sıcaklık değerleri, o bölgede geçmişte görülmüş en soğuk ısı değerlerini karşılayabilecek seviyede olsun.

d. Uyku tulumunuzu da kıyafetleriniz gibi, mutlaka kaliteli bir su geçirmez torbada taşıyın.

e. Yanınızda mutlaka bir ocak ve yeterli yakıt bulundurun. Çünkü kardan su elde edebilmeniz için mutlaka bir ocağa ihtiyacınız vardır.

f. Kar ve buz durumuna göre yanınızda hedik ve krampon bulundurun.

g. Pratik el ve ayak ısıtıcılarından yanınızda yeteri kadar bulundurun.

Tamarack-Valley-03-19-2011

Comments
One Response to “KIŞ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ GÜVENLİĞİ”
Trackbacks
Check out what others are saying...


Yorum bırakın