BASİT BİR OLTA İĞNESİ YAPMAK – 1
Balık avını, tuzak kurarak pasif olarak yapabileceğimiz gibi, bizzat avlanarak aktif olarak da yapabiliriz. Aslında her ikisini birden götürmek, balık yakalama şansımızı arttırır. Yani önce tuzakları kur, sonra da git avlan…
Balık tutabilmemiz için bir oltaya ihtiyacımız vardır. Bir olta da, normal şartlarda; beden (misina), yardımcı malzemeler (kurşun, fırdöndü, şamandra vb.), iğne ve yemden oluşur.
Bu malzemelerden iğne hariç hepsini doğadan, ya da yanımızdaki malzemelerden kolaylıkla temin edebiliriz. Ancak, iğneyi yanımızda yoksa, yapmamız gerekir.
Bir olta iğnesi, hayvan kemiklerinden, ağaç dallarından veya dikenlerden yapılabilir. Ancak en kolay yapabileceğimiz iğne, Boğaz İğnesi (Gorge Hook) dir.
Boğaz İğnesi, iki ucu sivriltilmiş ince ve sert bir dal parçasıdır. Orta kısmı da misina ya da yerine kullanacağınız neyse onu bağlamak için çentilir. İğnenin büyüklüğü, tutacağınız balığın büyüklüğüne göre değişir. 3-4 cm. ya da 5-7 cm. olabilir.
İğne solucan gibi bir yem ile tamamen kapatılır. Balık yemi yuttuğunda, iğnenin her iki ucu boğazına takılar ve bu yakalanır.
Boğaz iğnesi, basittir, hızla yapılabilir ve etkilidir. Ancak balığın iğneyi tamamen yutması gerektiği için, sadece büyük balıkları tutabiliriz. Küçük balıkları bu iğne ile tutmak mümkün değildir.
Balıklar yemi tek seferde yutmazlar. Bu sistemle hiç balık avladınız mı?
BeğenBeğen
Merhaba,
Balık tutma konusunda oldukça deneyimli olmama rağmen, bu metodu kendim denemedim. Zaten, barınak yapmaktan, ateş yakmaya, avlanmaktan, yiyecek bulmaya binlerce survival metodunu bizzat denemek de neredeyse imkansız.
Ancak şanslı olduğumuz iki nokta var.
Birincisi uygarlığın dünyanın her yerinde eşit düzeyde gelişmemesi. Yani günümüzde,bundan 5.000-10.000 sene öncesini yaşayan topluluklar var. Amazon’da ki, Afrika’da ki bazı yerli kabileleri gibi. Ya da Aborjinler gibi. Onlara bakarak 5.000-10000 yıl öncesine ait pek çok şey öğrenebiliyoruz. Uygarlık her yerde eşit düzeyde gelişmiş olsaydı, büyük bir ihtimalle bu kadim bilgileri günümüze kadar muhafaza etmek mümkün olmazdı.
İkincisi ise arkeoloji. Arkeoloji sayesindedir ki, bundan 700.000 sene önce yaşamış insanların bile hangi aletleri, hangi silahları ve ne amaçlarla kullandıklarını bilebiliyoruz.
Benim ”BOĞAZ İĞNESİ” dediğim, İngilizce’de ”GORGE HOOK” denen balık iğnesi, dünyanın bilinen en eski balık iğnesidir. Bulunan en eski örnek, Fransa’nın Somme vadisinde, bir bataklıkta, bozulmadan bulunan bir balığın boğazından çıkarılmıştır ve 7.000 yıllık olduğu tahmin edilmektedir.
Bizim bildiğimiz klasik kıvrık iğneler ise, ilk kez MÖ 3000 yıllarında Mısır’da kullanılmıştır. Yani GORGE HOOK, en azından 4000 yıllık bir süreçte, tüm dünyada bilinen tek balık iğnesidir. Günümüzde de bir survival metodu olarak yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.
Görüldüğü üzere, bu iğne ile balık tutulabileceğini bilmek için, bizzat tutmaya gerek yoktur. Tıpkı, tüfekle geyik avlanabileceğini bilmek için, elimize tüfek alıp bir geyik vurmaya gerek olmadığı gibi. Çünkü binlerce yıllık insanlık tarihinden günümüze kadar gelen kadim bilgiler bize bunu söylemektedir.
GORGE HOOK diye internette arattığınızda, çok daha geniş bir bilgi sahibi olmanız mümkündür.
Saygılarımla.
BeğenBeğen
Ayrıntılı cevabınız için çok müteşekkirim. Umarım bunu deneme fırsatım olur 🙂
BeğenBeğen