DEBRIS SHELTER – 1 (A FRAME)
Posted by Seawolfmete on 10 Ocak 2014 · 5 Yorum
Debris kelimesine, konumuzla ilgili uygun bir Türkçe karşılık bulamadım. Debris yıkıntı, enkaz anlamına geliyor ancak, doğaya uyarlayınca, kırılmış, dökülmüş ağaçları, dalları, yaprakları tanımlıyor. Doğanın enkazı gibi.. Enkaz barınaklar, yıkıntı barınaklar ya da döküntü barınaklar denebilir. Tercih sizin.
Herhangi bir nedenle doğada gecelememiz gerektiğinde, bir barınak yaratabilmek çok önemli. Hem doğanın yağmur, soğuk gibi etkilerinden korunmak, hem de sağlam bir psikolojiye sahip olmak için gerekli.
Bunu yapabilmemizin en kolay yolu da kırılmış, dökülmüş ağaç dalları ve yaprakları kullanarak yapacağımız bir barınak. Bu malzemeleri kullanarak pek çok farklı tip barınak yapmak mümkün. Öncelikle en basitinden başlayalım. ”A” şeklinde barınaktan. (Hemen vurgulayayım, bu tip barınaklar, emercensi barınaklardır. Yani geçici ve kısa süreli barınaklar.)
Doğada temel yapı şeklimiz tripoddur. Yani üç ayaklı yapılar. Bunun nedeni de 3 ayağın en dengeli yapı olmasıdır. Tripodlar yaparak doğada pek çok şey inşa edebiliriz. O nedenle ”A” tipi barınağa da önce bir tripod yaparak başlıyoruz. İki ayağı kısa, yaklaşık 1.5 metre, bir ayağı ise uzun 2,5 metre olan bir tripod. (Bu uzunluklar nasıl bir barınak istediğinize bağlı olarak değişir. Barınak yükselip genişledikçe konfor artar ancak ısıtma zorlaşır.) Eğer uygun bir ağaç varsa onu da kullanabiliriz.
Tripodumuzu yukarda görüldüğü gibi kurduktan sonra, bulduğumuz dal parçalarını, uzun kolun üzerine birbirine paralel olarak sık aralıklar ile dayıyoruz.. Daha sonra, bulduğumuz ince dal parçaları ile bunların üstünü kapatıyoruz. (Yaprakların düşmesini önlemek için)
En son olarakta, çevreden topladığımız yapraklarla, barınağı tamamen kapatıyoruz ve içeriye ışık girmediğinden emin oluyoruz. Yapraklar yağmurun içeri girmesini engellemek ve ısı yalıtımı açısından asgari 30 cm. yüksekliğinde olmalıdır.kalınlıkta kaplanmalıdır.
İşte bir A Frame Debris Shelter yapımı..
Filed under Barınak Yapmak, Hayatı İdame · Tagged with Backpacking, Barınak Yapmak, Barınaklar, Camping, Dağcılık, Doğa Sporları, Doğa Yürüyüşü, Hayatı İdame, Hiking, Kampçılık, Survival, Trekking
bu survival barınaklara alüminyum folyo çektikten sonra üzerine yaprak vs. koysak daha iyi olmaz mı ? hem yağmur geçirmez olur hemde ısı kaybı minimum düzeyde olur. Ayrıca alüminyum folyo az yer kaplar, hafiftir ve ucuzdur.
BeğenBeğen
Tabii ki daha iyi olur. Ayrıca çöp torbasıda kullanılabilir. Bu yanımızda bir şey olmadığı seneryosuna göre bir barınak yapmayı anlatıyor. İlerde diğer seçeneklere de yer vereceğim. Bu arada ilgine de çok teşekkürler Ahmet kardeşim. Sayende bu bloğu götürme azmimi arttırıyorsun. Teşekkürler..
BeğenBeğen
Hocam öncelikle çabalarınız ve bizlerle paylaştığımız tecrübeleriniz için teşekkür etmek istiyorum. Bn Bursa da ikamet etmekteyim yaşadığım bölgenin önü arkası orman buda bnm için en uygun yasam alanı BN solo yürüyüş yapmaktayım günü birlik mesafe gözetmeden 4 ila 6 saat arasında değişen günü birlik geziler bunlar ekipman edinmeye yeni başladım yani bu isin bana gore olduğuna karar vermiş durumdayım.eğer imkânınız olursa bursa Mustafakemalpaşa hakkında bi ön araştırma yapmanızı isterim burası yurdumuzun her köşesi kadar eşsiz bnce suzlerede yeni bir oyun parkı olur belki saygı ve sevgilerimle
BeğenBeğen
Merhaba İlker Bey,
Mustafa Kemal Paşa’ya bir keşif gezisi düzenlemeyi epeydir istiyorum. Özellikle de Su Uçtu Şelalesine ve çevresindeki dağlara…Mümkünse daha sonra kulüpteki arkadaşları getirmek üzere, 20 -25 km.lik bir parkur çıkarmak istiyorum. Fakat bu güne kadar bir türlü fırsat bulamadım. Umarım bu ilkbahar yapma şansım olur.
BeğenBeğen
mutlaka gelin derim yangın yollarında yürümüş olsanız bile o yemyeşil doğa size yetecektir. şelalemizin üs kısımlarında irili ufaklı daha bir çok şelale mevcutur.
yaptığınız son bot önerisi içinde teşekkür ederim sanırım o bottan alıcam.
BeğenBeğen