SUYU FİLTRELEME

Doğada yürüyüş yaparken, sık sık rastlarız. Artık rengi kahverengiye dönmüş küçük su birikintilerine.. Aklımızdan bu suyu içmek gelmez. Çünkü yürüyüşümüz planlıdır. Nerede su bulacağımızı biliriz ve oraya gidene kadar yetecek suyu da yanımıza almışızdır.

033

Ama ya kaybolursak? Doğaya çıkan herkesin başına gelebilecek bir olgudur bu. Özelliklede tek başınıza bilmediğiniz bölgelerde yürüyorsanız. Ben kaybolmam demeyin, bir gün başınıza gelebilir. En iyisi böyle durumlarda ne yapacağınızı bilmektir. Bu aynı zamanda size doğada güven verir.

Başımıza böyle bir şey gelirse, en önemli ihtiyaçlarımızdan birisi su, diğeride barınak olacaktır. Çünkü açlığa uzun müddet dayanabiliriz ve bizim ülkemiz gibi yerleşim yerlerinin çok sık olduğu bir yerde, bu kadar zamanda bir yerleşim yerine ulaşabiliriz.

Suyu temiz bir kaynak bulamasak bile, derin vadilerde, kayaların arasında, ya da toprağı kazarak bulabiliriz. Ancak bu su midenizi bulandıracak kadar pis ve renkli olacaktır. Sadece bununla kalsa iyi, aynı zamanda bakteri kaynıyor olacaktır. Bu suyu kaynatarak bile içemezsiniz. İçindeki pisliklerden, partiküllerden arındırmak gerekli..

Bunun basit bir yolu var. Kademeli ve basit bir filtre sistemi kurmak. Bu sistemin elemanlarıda; taze çimen ve otlar, yoksa taze yapraklar, küçük çakıl taşları, varsa iri taneli kum ya da çok küçük taş parçacıkları ve son olarakta yanmış ve kömür haline gelmiş ağaçtan alacağımız odun kömürü tozu olacaktır.

Untitled-1Olsaydı havlu-çimen arasına odun kömürü tozu konacaktı.

Önce yanımızda ki bir pet şişenin ağzını keseceğiz. (Ya da altını) En alta odun kömürü tozunu, onun üstüne iri taneli kumu, unun üstüne ot ve çimenleri, en üstede çakıl taşlarını sıkıca yerleştireceğiz. (Bunun tam tersi bir sıralama ilede aynı sonucu elde edersiniz) Sonra bu pet şişenin altına içeceğimiz suyu toplayacağımız temiz bir bardak ya da kap koyacağız. Bir diğer kaplada aldığımız pis suyu, hazırladığımız pet şişeye dökeceğiz. (Eğer altını kesmişsek, ters çevrilmiş şişenin ağzından içine koyduklarımızın dökülmemesi için temiz bir bez yada havlu sıkıştırın)

Tüm bu katmanlardan geçen suyun aşağıya temizlenerek, berrak bir şekilde aktığını göreceksiniz. Üstelik en alttaki odun kömürü tabakası, bakterilerin arınmasını da sağlayacaktır.  Eğer odun kömürü yoksa, suyu filtre ettikten sonra kaynatarak aynı sonucu elde edebilirsiniz.

Bu da ”Ben burda kalıcı olacam arkadaş” dediğinizde, aynı mantıkla  yapacağınız su filtresi..

Reklam
Comments
10 Responses to “SUYU FİLTRELEME”
  1. Su içerisindeki küçük partikülleri temizlemek için basit ama kullanışlı bir yöntem.Eğer temin edilebilirse yanmış odun kömürü parçaları da konulabilirse çok daha etkili bir sonuç alınabilir.Ben doğa yürüyüşü yaptığımda her ihtimale karşı çantamda 2 cc enjektör içerisinde hypo (çamaşır suyu) bulunduruyorum. 1 lt kirli su içerisine 4-5 damla ilave edilirse gözle görünmeyen, insanda karın ağrısı, mide bulantısı, ishal yapan mikro organizmaları yok etmekte çok etkili bir yöntem. Hazır tabletlerde mikro organizmaları yok etmekte oldukça etkili bir yöntem. Bu yüzden çantada ağırlık yapmayacak bu tür şeyleri bulundurma alışkanlığı kazanmak çok önemli. Güzel paylaşımlar dileklerimle…

    Beğen

  2. xaupau dedi ki:

    Bir kabın içine çamurlu su koyup yüksek bir yere asarak ve ardından bot bağcığınızın bir ucunu bu kaba daldırıp diğer ucunu yerde bir kaba koyarak suyu çamurdan arındırabilirsiniz. Bu sadece mekanik bir temizlik olup ardından kaynatma ile temiz su elde etmenizi sağlar. Çamurlu suyu kaynatmadan önce berrak yapmak için oldukça iyi bir yöntem olup defalarca denemişliğim vardır. Aklınızın bir köşesinde bulunsun istedim.

    Beğen

  3. Bu otların taze olması mı gerekli? Mesela sistemi yaptık diyelim, devamlı ot mu tazeleyeceğiz? Yoksa otlar kuru da olabilir mi? Yakın bir zamanda bu sistemi kurmayı planlıyorum da…

    Beğen

    • Seawolfmete dedi ki:

      Merhaba,

      Evet otların taze olması gerekiyor.
      Bu sistemler emercensi sistemler. Yani tamamen hayatta kalmak için… Daimi bir arıtma sistemi yapmak sağlıklı olmaz.

      Beğen

  4. Shabalak dedi ki:

    Piyasada ultralight için filtreler mevcut ancak suyu ayrıca kaynatmak gerektiğini unutmamak lazım zira bakteriler ve virüsler dolayısıyla hastalanma riski mevcut.
    Lifestraw ve Mini Sawyer filtreler 2 örnek, belki fiyatları biraz yüksek gelebilir ancak iyi bilinmeyen bir bölgede kaybolma süresinin uzaması durumunda çok işe yarayabilir.

    Beğen

    • Seawolfmete dedi ki:

      Merhaba Yavuz Bey,

      Taşınabilir su filtreleri ile elde edilen bir suyu kaynatmaya gerek yok. Karbon filitreler bakteri ve virüsleri % 99 gibi yüksek bir oranda temizliyor. Ya kaynatmak, ya da filtre etmek ikisinden biri yeterli…

      Beğen

      • ömer dedi ki:

        peki evde içtiğimiz su lar ne kadar sağlıklı ve çözümü ben cevap vereyim
        1 önce kaynatmak sonra 2 dinlendirip dondurmak gerekir . buz olduktan sonra ocakta eritip
        altındaki pislikeri görünce şaşıracaksınız kaynak GERÇEK TIP DR. biyolog AİDİN SALİH (sağlık alanın zirvelerde ) saygılar

        Beğen

  5. Emirhan Öztürk dedi ki:

    Ķomürü unutmuşsunuz beyfendi kömür krom molekürlerini geçirmez bu sekilde de su daki krom mu tutar ve su taze olur biryandanda kömür, mikrop kırıcı, mikropları ve bakterileri zehirler ve size şunu söyleyebilirim sadece kömür ile kirli suyu bile temizleyebilirsiniz.

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: