SİSTE DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

maxresdefault

Doğada yoğun bir sise yakalandığınızda, kısa sürede yön duygunuzu kaybedersiniz… Çünkü düşen görüş mesafesi, doğadaki referans noktalarını görmenizi engeller… Hele eğer belirgin bir yol üstünde değilseniz kaybolmanız neredeyse kesin gibidir…  İş sadece kaybolmak ile de kalmayabilir. Yüksek bir yerden düşüp ölmek ya da yaralanmakta olasıdır…

Peki bu riskleri ortadan kaldırmak ya da azaltmak maksadıyla ne yapılmalıdır.

1. Sis başladığında belirgin bir yol (orman, traktör yolu gibi.) üstünde iseniz, yoldan asla ayrılmayın…

2. Eğer belirgin bir yol üstünde değilseniz;

a. Zamanınız var ise sisin dağılmasını bekleyin. Eğer yanınızda çadırınız varsa kurun ve içine girip yatın. Yola sis geçince devam edersiniz.

b. Zamanınız yok ve/veya yola devam etmek durumunda iseniz ve yakınlarınızda bir yol varsa en kısa zamanda yola çıkmaya çalışın ve bu yolu kullanın.

c. Yanınızda bir GPS’iniz var ise, GPS’inizi kullanarak yola devam edebilirsiniz…

d. GPS’iniz de yoksa, kaybolduğunuzda en azından başlangıç noktasına tekrar geri dönmenizi sağlayacak referans noktalarını kendiniz oluşturarak yürüyün… (Bu metodu pek önermem. Sisin geçmesini beklemek daha güvenlidir.) Yanınızda ki bir atleti, gömleği ya da bir poşeti keserek ince şeritler haline getirin ve ilerlediğiniz istikamette, aralıklarla ağaçlara, çalılara vb. kolayca görünebilecek şekilde bağlayın. Bağlama aralığını görüş mesafesine göre belirleyin. Bir işaretten diğeri görünebilsin… (Bu referans noktalarını daha pek çok farklı metodla oluşturabilirsiniz. Taşlardan babalar yapmak, ağaç dallarını kırmak vb..)

e. Pusula ile ilerleyip adım saymak ve bunu da yazarak not etmek uygulayabileceğiniz bir diğer metoddur. (Örneğin 035 dereceye 175 adım, oradan 095 dereceye dönüş ve bu yönde 140 adım vb.) Oluşturulan listeyi tersten takip ettiğinizde, başlangıç noktasının çok yakınlarına tekrar dönmeniz mümkün olur.

f. Arazi yapısı ve eğime  iyi dikkat edin. Siste doğru bir navigasyon için önemli bir veri kaynağıdırlar. (Örneğin bir tepeye tırmanıyorsanız ve sisten zirveyi göremiyorsanız, eğim size doğru yolda olup olmadığınızı söyler.) 

ÖNEMLİ UYARI: EĞER DERİN UÇURUMLARIN OLDUĞU SARP BİR ARAZİDE İSENİZ VE SİS ÇOK YOĞUN İSE, BENİM ÖNERİM MUTLAKA SİSİN GEÇMESİNİ BEKLEYİN..

Comments
3 Responses to “SİSTE DOĞA YÜRÜYÜŞÜ”
  1. ENES İYİGEL dedi ki:

    SEVGİLİ HOCAM yorumları göndermekde zorlanıyoruz vermiş olduğunuz bilgiler için nekadar teşekkür edsek azdır . saygılar kucak dolusu selamlar .

    Liked by 1 kişi

  2. ENES İYİGEL dedi ki:

    Merhaba sevgili hocam hep bir GPS olmasını isdedim ama cesaret edip alamadım biraz fazla olsun iyisi olsun deyip almadım sizin tavsiye edeceğiniz arabayı kitleyip çantamızı aldıkdan sonra uzaklaşdığımız zaman bizi arabaya götürecek bir GPS MARKASI MODELİ YAZIN alacağım .Sizin neyiniz varsa bizimde olması gerekdiğini düşünerek takım düzmeye başlıyorum haliylen sivas sıkıntı bu malzemelerde sizin yardımlarınızı bekler SAYGILAR SEVGİLER DİLERİZ İYİKİ VARSIN HOCAM .

    Beğen

    • Seawolfmete dedi ki:

      Merhaba Enes Bey,

      Eğer çok uzun yürüyüşler yapmayacaksanız ”NEXT YE_GH 561 El tipi GPS” yeterli olabilir… Üstelik fiyatıda gayet uygun. Bu GPS’e 5 rota ve 100 yol noktası girebiliyorsunuz. Ben bunu kullanıyorum. Hatta uzun soluklu yürüyüşlerde bile benim için yeterli oluyor. Yürüyüşün problemli rotalarını 5 rota olarak kaydediyorum. Onun dışında rota üzerindeki yerleşim noktalarını yol noktası olarak giriyorum. Ama eğer paranız varsa ben topografik haritalı güzel bir Garmin GPS alın derim. Bir daha arkanıza bakmazsınız.

      Siz de iyi ki varsınız…Sevgi ve saygılarımla..

      Mete

      Beğen

Yorum bırakın