DOĞADA YANGINDAN KORUNMA

rsz_wildfire

Doğada başınıza gelebilecek en kötü şeylerden biri, içinde bulunduğunuz coğrafyada bir yangın çıkması durumudur. Yangın sadece ormanlık alanlarda değil, çalılık, çayırlık vb. küçük bitki örtüsü olan alanlarda da çıkabilir… Mevsimsel olarak da, özellikle yaz aylarında …

Eğer doğa yürüyüşü ya da kamp yaparken bir yangın başlarsa, çok ciddi bir tehlike altındasınız demektir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda güvenliğiniz açısından yapmanız gereken şeyler şunlardır.

1. Sakin kalınız ve panik yapmayınız.

2.Eğer telefonlarınız çalışıyorsa öncelikle ALO 177 – ORMAN YANGINI İHBAR HATTI‘nı arayarak yangını ilgililere haber veriniz.

3. Hızlıca şu hususları gözlemleyerek bir durum değerlendirmesi yapın ve buna uygun bir kaçış planı hazırlayın.

a. Yangının size olan mesafesi

b. Rüzgarın yönü

c. Çevredeki bitki örtüsünün durumu

d. Arazi durumu

e. Yakınlarda nehir , göl,  bataklık ya da sulak bir alan olup olmadığı

f. Yakınlarda yol olup olmadığı

4. Yangın düz arazide yavaş ilerler… Eğimli arazide ise yamacın yukarısına doğru çok hızlı, aşağısına doğru ise çok yavaş ilerler… Bu nedenle kaçış planınızı yamaç yukarı tırmanmak üstüne asla kurmayın (İstisnai durumlar vardır)… Yamaçtan aşağıya doğru kaçın… Düz arazilere ise kaçmayın. Çünkü düz arazide yangın yayılma hızı yavaşlasa bile, yangının yayılma istikametini kestirmek çok zordur ve bir anda kendinizi yangının orta yerinde bulabilirsiniz.

5. Yamaç yukarı tırmanmanın istisnai durumu şudur. Hava rüzgarlı ise ve yangın size ulaşmadan sırta ulaşabilecekseniz yukarı tırmanın… Çünkü rüzgara göre sırtın öbür tarafına inerek yangından kolaylıkla korunabilirsiniz.

6. Yamaç aşağı kaçarken, bir baca görevi gören ve bu nedenle en korkunç yangınların oluştuğu kanyonlara girmeyiniz.

7. Tepelerin kuzey yamaçları daha rutubetlidir. Bu nedenle güney yamaçlarına göre yangın daha yavaş ilerler. İmkanlar dahilinde ise tepelerin kuzey yamaçlarına doğru kaçın…

8. Yamaç aşağı kaçarken şu hususu göz önünde bulundurun ve dikkatli olun. Yamaç yukarısında yanarak boşa çıkan maddeler, yanarak aşağıya yuvarlanırlar…

9. Rüzgarın estiği yöne göre yangının olası yayılma bölgesini tespit edin ve yukarıdaki temel esaslar çerçevesinde, o bölgenin dışına çıkacak şekilde kaçışınızı planlayın.

photo-of-a-deer-with-a-wildfire-in-the-background-hd-deer-wallpapers

10. Yangının yayılma yönü size doğru ise;

    a. Koşarak kaçmaya çalışmayınız… Çünkü yangının yayılma hızı, genellikle sizin koşma hızınızdan çok daha fazladır, kaçamazsınız. Hatta koşarken düşmeniz durumunda sakatlanarak yangının ortasında hareketsiz durumda kalabilirsiniz. O nedenle koşarak değil, hızlıca yürüyerek kaçmaya çalışın…

    b. Üzerinizdeki tüm sentetik giysileri çıkarın… Çünkü sentetik giysiler çok daha kolay tutuşurlar ve vücudunuzda çok daha ciddi yanıklar oluşturular.  Yünlü kıyafetler ateşten daha iyi bir koruma sağlarlar.

    c. Havada uçuşan kül ve kıvılcım parçalarının vücudunuzda yanıklar oluşturmasını önlemek adına, üstünüze başınızı da kapatacak şekilde bir mont giyin ya da bir örtü alın. Bunu da iyice ıslatın..(Tabii bu mont ya da örtü de sentetik olmasın)

   d. Eğer yakınlarda bir nehir, göl, bataklık, sulak alan veya yol varsa, yangının yayılma yönü ile aranıza bunları almaya çalışın… Bu şekilde yangın ile aranızda bir bariyer oluşturun. Bunlar yangının yayılmasını engelleyemese bile en azından yayılmasını yavaşlatır.

    e. Eğer yangından kaçma şansınız kalmamışsa ve yakınızda nehir, göl, bataklık ya da sulak bir alan varsa içine giriniz. Bu şekilde yanmaktan korunabilirsiniz. Sırtınızda ki montu ıslatarak başınızın üstüne alın ve bir nefes alma hücresi yaratın. Sakince yangının bitmesini bekleyin. Bunu mecbur kaldığınızda kayaların arasına girerek te yapabilirsiniz….

1332253403_WildfireHayvanların yangından korunmaları

    f. Yangın bittikten sonra bile sizin için tehlike geçmiş değildir. Yanmış ağaçlar devrilebilir, dallar kırılıp düşebilir, yüksek ısı ile çatlamış kayalar üzerinize yuvarlanabilir. Bu nedenle son derece dikketli bir şekilde yangın alanını terk edin..

 

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: