UYKU TULUMU OLARAK FERRİNO RIDER BİVAK
Bundan 2 sene önce, ABD’de uzun yürüyüşler yapan doğa yürüyüşçülerinin genellikle uyku tulumu olarak SOL Escape Bivy kullandıklarını fark etmiştim… Bivak ile termal battaniyenin karışımı olan bu ürün, sıkı bir şekilde giyindiğinizde -1 C‘a kadar konfor sağlıyabiliyordu… İşi ilginç kılan ise, ağırlığının sadece 250 gram ve büyüklüğünün de bir yumruk kadar olması idi… Sırt çantası içerisinde aramadan bulamayacağınız çapta küçük, yani tam anlamıyla ultralight bir ürün… Hemen blogda bu ürünü sizlere test videoları ile birlikte tanıtmıştım..
Hafiflemeyi takıntı haline getiren biri olarak elbette bunu bende hemen almak istedim. Ancak bir sorun vardı, bu ürün ülkemizde satılmıyordu… (Sanırım bir kez sınırlı sayıda ürün, bir internet sitesinden satışa sunulmuş ve hemen bitmiş. Onu da ben kaçırmışım…)
Bundan bir müddet önce bir blog okuru, ülkemizde satışta olan Ferrino Rider Bivak‘ın da, SOL Escape Bivy’ye benzer özellikler taşıdığını bir mail atarak bana bildirdi ve uyku tulumu olarak kullanıp kullanamayacağını sordu. Hemen araştırdım. Gerçekten de neredeyse özellikleri bire bir SOL Escape Bivy’e benziyordu. Ağırlığı bile tıpatıp 250 gramdı.. Üstelikte fiyatı SOL Escape Bivy’e göre çok daha uygundu… Ferrino Rider Bivak‘ı ülkemizde şu an 80 TL. civarında satın almak mümkün… SOL Escape Bivy ise 50 $ kadar…. Neredeyse 2 katı…
Hemen bir tane aldım ve dün gece oldukça soğuk bir havada test ettim. İşte Ferrino Rider Bivak hakkındaki görüşlerim ve SOL Escape Bivy ile ortak noktaları ve farklılıkları.
**********************
Ürünü elinize aldığınızda ilk tepkiniz şu oluyor. ”Bu da ne yaa arkadaş?”… Çünkü ürün o kadar ince ki, soğuğa karşı sizi koruması sanki imkansız gibi gözüküyor… Ama şurası bir gerçek ki, 250 gramlık bir uyku tulumu da ancak bu kalınlıkta olabilir. SOL Escape Bivy’i ise elime alıp görmedim ama, sanırım o da aynı kalınlıktadır.
1. İLK BAKIŞTA GÖZE ÇARPAN ORTAK NOKTALAR:
a. Her ikisi de mumya tipi ve ağırlıkları 250 gram.
b. Her ikisi de, vücut ısısını mümkün olduğunca bivak içerisinde tutabilmek adına, içeriden alüminyum ile kaplanmış.
c. Her ikisi de su geçirmez.
d. İkisi de önden yarım fermuarlı…
2. FERRINO RIDER BİVAK’IN BİLİNMEZLERİ:
a. SOL Escape Bivy, uyku tulumu olarak da kullanılacak şekilde özel olarak güçlendirilmiş… Ferrino Rider Bivak için ise böyle bir bilgi yok… Yani bu kadar ince bir ürün, içinde sağa sola dönerek yatmanıza ne kadar dayanabilir belli değil… SOL Escape Bivy’nin ise bu maksatla güçlendirildiği özellikle belirtiliyor. Ancak Ferrino Rider Bivak‘da açıkta gecelemek için tasarlandığına göre epey dayanıklı olmalı….
b. SOL Escape Bivy nefes alabilir… Yani gece bivak içinde oluşan nemin dışarı atılması mümkün. Ferrino Rider Bivak‘ın ise nefes alıp alamadığı hiç bir yerde belirtilmemiş.
c. SOL Escape Bivy’nin konfor dereceleri biliniyor. Yapılan testlerde konfor derecesi çıplak 10 C, ince bir kıyafetle 4 C ve kalın bir kıyafetle de – 1 C olarak belirlenmiş. Ferrino Rider Bivak‘ın ise ne ölçüde koruma sağlayacağı belli değil…
3. BENİM TEST SONUCU FERRINO RIDER BİVAK HAKKINDA Kİ DÜŞÜNCELERİM:
a. Ferrino Rider Bivak‘ın konfor derecelerini ne yazık ki kesin rakamlar ile veremeyeceğim. Çünkü test anında bir termometrem yoktu ve ortam sıcaklığını tam olarak ölçmem mümkün olmadı. Ancak şunu söyleyebilirim. Bu testi dışarıda hava sıcaklığının – 7 C olduğu bir gecede, tüm ısıtması günlerdir kapalı olan bir evde yaptım. Ortam sıcaklığının en fazla 4-5 C olduğunu söyleyebilirim. Belki de biraz daha düşük… Üzerimde ise bir atlet ile bir polar, altımda eşofman altı ve ayaklarımda da çorap vardı…
Titreyerek bivakın içine atladım. Yaklaşık 2-3 dakika içinde titremem kesildi ve 10-15 dakika sonrada, dışarıda soğuktan acımaya başlamış olan ayak parmaklarımın acısı kesildi. Kısa süre içinde uykuya daldım. Saat 4 gibi, hafif bir üşümeyle uyandım. Sanırım ya ortam ısısı biraz daha düştü, ya da uyku durumunda yavaşlayan metabolizmam üşümeme neden oldu. Bir müddet bivakın içinde kalarak durumu anlamaya çalıştım. Üşümem çok hafifti.. Bu güne kadar ki tecrübelerimden, bir termal içlik ile bu üşümenin de olmayacağına kesin olarak emin oldum… Eğer mont, şapka, eldiven vb. oldukça sıkı giyinerek yatıldığı takdirde, daha soğuk bir ortamda bile rahat edilebilineceğini söyleyebilirim. Çok hafif bir uyku tulumu bulmanın keyfiyle tekrar uykuya daldım.
Sonuç; Ferrino Rider Bivak‘ın konfor derecelerinin de, SOL Escape Bivy ye yakın olduğunu söyleyebilirim… En kötü 1-2 derece daha yüksek olabilir. Yani bu bivakla, bahar ve yaz aylarında, Likya Yolu, Karia Yolu gibi yollarımızı güvenle yürüyebilirsiniz. Üstelikte sadece 250 gram taşırsınız.
b. Ferrino Rider Bivak‘ın diğer bir özelliği ise, bivak olması nedeniyle içine uyku tulumu ile birlikte girilecek şekilde büyük yapılmış. Eni 80 cm., uzunluğu 230 cm… Özellikle boyu çok uzun…Bu hareket kabiliyeti kısıtlandığı için uyku tulumu içerisinde sıkıntılanan arkadaşlar için bir iyi haber… Ancak bu ısıtmanız gereken ilave hacim anlamı da taşıyor doğal olarak. Bu da olumsuz bir yön.
c. Boyun bölgesi ve şapkası, sıkma kordonları ile son derece iyi şekilde kapatılabiliyor ve ısıyı içeride tutmanız sağlanıyor.
d. En büyük olumsuzluk, diğer uyku tulumlarının sizi saran pufidikliği Ferrino Rider Bivak’ta yok. Bildiğiniz poşet içinde yatıyor gibisiniz. Ancak bunu teniniz bivaka değmediği sürece hissetmiyorsunuz. Fakat bir şekilde (örneğin beliniz açılırsa) teniniz bivaka değdiğinde rahatsız oluyorsunuz. En azından ben oldum…
e. Bivak’ın içinde vücuttan çıkan nemden kaynaklı bir nemlenme olmadı… Sanırım nefes alma özelliği var, ya da o günün şartları nedeniyle bedenimden ciddi bir nemlenme yaratacak kadar bir terleme olmadı.
f. Ferrino Rider Bivak, açıkta gecelemek için tasarlandığından, iyi bir su geçirmezliği var. Bu da uyku tulumuna nazaran ilave bir artı özellik. Beklenmedik bir sorunla karşılaşırsanız (çadırınızın su alması, yırtılması vb. ) ıslanmadan geceyi geçirebilirsiniz.
g. Sağlamlığını ise sanırım Karia Yolunda kullanınca göreceğim… Her gece içinde sağa sola dönmelerim dikişlerde yırtılmalara, açılmalara neden olacak mı? Bunu da dönünce, bu yazıyı güncelleyerek sizlere duyuracağım.
SONUÇ: Hafifliğe önem veren ve uzun süreli doğa yürüyüşleri yapmaya seven arkadaşlar, bahar ve yaz aylarında, Likya Yolu, Karia Yolu gibi yollarımızda Ferrino Rider Bivak’ı gönül rahatlığı ile uyku tulumu olarak kullanabilirler.
Hocam guzel bir yazi olmus ellerine saglik. Acaba bu uyku tulumu tarp ile kullanilabilir mi? Eger tarpin altinda hamagida kurup icinde bu uyku tulumunu kullanmam sikinti cikartir mi? İlgilenirsen sevinirim. Saygilar.
BeğenBeğen
Merhaba, ferrino rider bivak, dışarda gecelemek üzere tasarlandığı ve tamamen su geçirmez olduğu içini tarp ile kullanımı normal uyku tulumuna göre çok daha efektif.Tarpta rahatlıkla kullanabilirsiniz…
BeğenLiked by 1 kişi
Merhaba,
Bu bivak ile birlikte Decatlon internet sitesinde de satılan ipek içlik kullanılırsa daha rahat olunabilir, bir miktar da konfor derecesi artabilir.
SOL Escape Bivvy ile denemeyi düşünüyorum havalar biraz düzelince…
BeğenLiked by 1 kişi
Güzel inceleme. Teşşekürler. Ürünü bende almayı planlıyorum internette uyku tulumu koruyucu olarak da geçiyor. Benim aklıma takılan soru inceliği sebebi ile yırtılırmı acaba ? Yazlık uyku tulumunun içine girip dışınada bivak geçirsek … Yaz ve bahar gecelerinde yırtılmadan hizmet edermi acaba ? Çok sağlamsa yazlık tulum bile kullanmam.
BeğenBeğen
Merhaba,
Benim de bu ürün ile ilgili kafamda ki tek soru işareti dayanıklılığı. Bunu da ancak zaman içerisinde anlayabilirim. Ancak bivak olması nedeni ile oldukça dayanıklı olduğunu sanıyorum…
BeğenBeğen
Ucuz yollu çözümler buldum. Fikir aklıma geldi acaba yapan varmı diye internetten sorgulayınca yapanlara ulaştım Adamlar araç reflektöründen yapmışlar.. uyku tulumunda sırılsıklam kalkmamak içinde bir çok delik açmışlar. Altınada ucuz yollu ve az yer kaplayan yoga matı. yapanlar 5 derece yazlık uyku tulumunda soğukta yatmış üşümemiş. Bende bir benzerini yapıp siteme resimlerini atacağım. Yabancı kaynaklı link
http://www.instructables.com/id/how-to-keep-warm-in-winter/
BeğenBeğen
Merhaba,
Yapıp kullandıktan sonra deneyimlerinizi bizle paylaşırsanız çok seviniriz.
BeğenBeğen
Ayrıca adam aşağıdaki adamı yaptığı gibi tarp yapılabilir ve bivak içinde kullanılabilir..
SOL Escape Bivak dışında kullanılan Tyvek kağıt yırtılmaz su geçirmez bir malzeme.. Burada satıyorlar ülkemizde http://www.reha.com.tr/ iç kısmınada aliminyum kaplı petden oluşan termal battaniye yapıştırsak yada yapıştırmasak .. Hafif bir tarp ve çadır bile yapılabilir KOnuyla ilgili iki link izleyin 😀
Buda tyvek kağıt uygulaması
BeğenBeğen
Merhaba,
Bu değerli bilgiler için teşekkürler… Tyvek kağıtı, yurtdışında, DIY (Do it yourself) meraklıları, özellikle tarp yapımında kullanıyorlar. Ben ülkemizde aramış ama bulamamıştım.Meğer varmış. Tüm ultraligt ve minimalist doğa yürüyüşçülerine duyrulur.
BeğenBeğen
merhabalar….nisan ayında eşimle likya yolunu yürümeyi düşünüyorum hafifliğinden dolayı bunu almak kafama yattı ancak üşürmüyüm diye de düşünceler var aklımda…ne de olsa ince bide dayanıklılık konusu var tabi…
BeğenBeğen
Merhaba,
Ben de henüz uzun süreli kullanamadım. Mart ayı sonunda Karia yoluna gideceğim. Dayanıklılığını orada test etme imkanı bulurum. Ancak dayanıklı gibi gözrünüyor. Ne de olsa bivak. Açık havada kullanılmak üzere tasarlanmış. Üşüme konusuna gelince… Mevsimlik 10 C, 15 C lik konfor derecesine sahip uyku tulumlarından çok daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Bence gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Çünkü ağırlık ve hacim avantajı olağanüstü…
BeğenBeğen
Ben hiç memnun kalmadım. İçi sırıl sıklam oluyor tulumun.
Gece uyurken birden bir üşüme geldi ve uyandım. Nereden geldiğini araştırırken bacaklarımın ıslak olduğunu fark ettim ve elimi tulumun içinde bir gezdirdimki tulum sırılsıklam olmuş.
BeğenBeğen
Kadir bey, kaç derecede kullandınız acaba? Teşekkürler.
BeğenBeğen
Mete Bey merhaba, Sitenizi beğeni ve ilgiyle takip ediyorum. Bivak kullanımıyla ilgili sonuç incelemenizi 2016 Mart Karia Yolu geziniz sonrası yazacağınızı belirtmiştiniz. Hem bu incelemeyi yazmadınız hem de günce yarım kaldı.Umarım bir sorun yaşamadınız. Ben de yukarıdaki yazınızı okuduktan sonra Ferrino Rider Pro model bivak aldım. Ekim ayında Likya yolunun Kaş-Antalya bölümünü yürüyeceğiz. Nihai Bivak yorumlarınızı bekliyorum. Selamlar.
BeğenBeğen
Merhaba,
Uzun bir tatil yapıyorum. Bayramdan sonra yazmaya kaldığım yerden devam edeceğim. Bivak ile ilgili özet görüşüm, ilkbahar ve sonbaharda rahatlıkla kullanılabilir. Ben pek bir sorun yaşamadım. + 5-6 C derecede geceledim. Ancak daha soğuk periyotlarda biraz zor gözüküyor. Yazında terleme yapıyor.
BeğenBeğen
Teşekkürler Mete Bey.
BeğenBeğen
Murat bey merhaba. Acaba Likya yolunu yürüdünüz mü, Ferrino Rider Pro ürünü kullandınızsa yorum yaparsanız seviniriz. Teşekkürler.
BeğenBeğen
Gürkan Bey merhaba. Evet, 2-13 Ekim 2016 tarihlerinde Kaş-Hisarçandır bölümünü yürüdük. Yürüyüş öncesi denemelerimde, sadece bivakın yeterli sıcaklık konforunu sağlamayacağına karar verdim ve Decathlon’dan 25 derecelik ve 550 gr. ağırlığındaki en küçük uyku tulumunu alarak, geceleri bivakla birlikte kullandım. Bivak tek başına benim için soğuktan korunma konusunda yeterli olmadı. Ancak, aldığım tulum ince ve hafif olduğu için ikisi birlikte hem fazla yer tutmadı hem de soğuktan korudu. “Tulum ve bivakı ayrı ayrı taşımaya gerek var mı?” diye aklınıza gelebilir. Eğer küçük hacimli ve hafif bir uyku tulumunuz (yeterli ısı düzeyinde) varsa gerek yok. Fakat uzun yürüyüşlerde çanta ağırlığı ve malzemeleri yerleştirme sorun olabiliyor. Bu durumda bivak şu avantajları sağlıyor: 1. Acil durumlarda ve kötü havalarda çadır kuramadığınızda kullanmak için yedekte kalıyor. 2. Uyurken ıslanma tedirginliğiniz olmuyor. 3. Soğuk havalarda, geceleri kampta otururken kıyafetleriniz yeterli gelmediğinde içine girerek sıcak sohbetinize devam edebiliyorsunuz. 4. Yer tutmadığı ve hafif olduğu için fazlalık oluşturmuyor.
Selamlar
BeğenBeğen
Merhaba Murat bey. Detaylı cevap için teşekkürler. Ben de aldım. Yeterli sıcaklık sağlamazsa ben de sizin gibi yaparım artık. Tek endişem, 1.84 boy ve 105 kg olduğum için kıyafet ve uyku tulumuyla bivakın içine sığacakmıyım bilmiyorum. Deneyip göreceğim. Selamlar.
BeğenBeğen
Çok rahat sığarsınız. Ben 1.76 boy ile kullandım. Epey fazlalığı var.
BeğenBeğen
Mete Bey iyi günler . Ben de yazılarınızı merakla takip ediyorum. Benim sormak istedigim Karia yolunda matiniz patlayınca yerine aldığınız güneşlik nasıldı? İşinizi gördü mü? Ben de benzer bir malzeme buldum köpüklü naylon üzerinde tek taraflı alüminyum folyo kaplı. Bu malzemeyi 50×180 ölçülerinde folyolar dışta kalacak şeklide 2 kat yapıp mat yapmayı düşünüyorum. Sizce iş görür mü?
BeğenBeğen
Merhaba Hüseyin Bey,
Soğuğu kesme konusunda yeterli oldu. Ancak konfor konusunda oldukça sıkıntılı… Rahat uyuyamıyorsunuz. Birde şunu söyleyebilirim. Benim kullandığım periyot mart sonları idi… Daha soğuk periyotlarda yeterli olmayabilir. Ancak alüminyum oldukça iyi bir ısı yalıtıcısı..
BeğenBeğen
O halde şöyle yapsak nasıl olur. İki kat folyolu naylon arasına şişme deniz yatağı koysak ??? 🙂 🙂 🙂 hava durumuna ve zemine göre ister sisiririz ister sisirmeyiz
BeğenBeğen
Hüseyin Bey Ferrino Rider Bivak ile http://www.andoutdoor.com/venture-standart-mummy-mat–202807.aspx adresindeki şişme matı kullanarak kamp yaptım. Dediğiniz olabilir.
Ancak çok soğuk olursa altta köpük mat, bivak içinde iyi bir uyku tulumu, tulum içerisinde de şişme mat öneririm. Ben 1-2 derecelik ortamlarda bu kombinasyonu kullandım.
Mete beyin de belirttiği gibi hem Ferrino Rider Bivak hem de şişme mat (herkesi olmasa da) rahatsız edebilir. Bence o iki kat alüminyum folyo arasında ince, polar tarz bir astar kullanın.
BeğenBeğen