KIŞ KAMPININ PÜF NOKTALARI

Blue Lakes Winter Moonlight

Kış kampı; sert doğa koşulları nedeniyle yaz ve bahar kamplarından oldukça farklıdır. Her şeyden önce kış kampı için ihtiyaç duyulan malzemeler farklıdır. Çadırınızdan, giyeceğinize kadar tüm malzeme ve ekipmanınız bu sert doğa koşullarını karşılayacak kalite ve özelliklerde olmalıdır. Ancak bu günkü yazımızın konusu malzeme ve ekipman değil. Doğru malzeme ve ekipmanla gidilmiş bir kış kampında, güvenliğinizi ve konforunuzu arttıracak bazı küçük detaylara değinmek… İşte güzel bir kış kampı için bazı ipuçları…

1. Çadırınızı rüzgar almayan bir bölgeye kurun. Eğer bu açıdan uygun bir bölge bulamazsanız, çadırınızı sert rüzgarlardan koruyacak bir kar duvarı yapın. Eğer kar yoksa, ağaçlardan bir rüzgar duvarı yapabilirsiniz.

l18

2. Kışın üzerinde biriken karın ağırlığı ile ağaç dalları kırılır ve çok ciddi bir güvenlik sorunu yaratır. Bu nedenle çadırınızı ağaçların altına kurmayın.

3. Çadırınızı yumuşak kar üzerine kurmayın. Önce çadırınızı kuracağınız bölgeyi, ayaklarınızla iyice ezin ve sertleştirin. Aksi takdirde yumuşak kara kurulan çadır, ağırlığınızla yavaş yavaş kara saplanacak, sonunda ya dağılacak, ya da sizi yeniden çadır kurma mecburiyetinde bırakacaktır.

4. Çadırınızı kurduktan sonra, çadır zeminine yayılacak bir termal battaniye, sizi yerden gelen soğuktan önemli oranda korur. Ayrıca çok hafif ve küçük olması nedeniyle taşıması kolaydır.

5. Kış kampında en altta kapalı hücre bir mat, üstünde ise şişme mat kullanın. Açık hücreli matlardan kaçının. Çünkü açık hücre matlar ıslandıkları takdirde, sünger gibi ıslaklık yayılır. Kapalı hücre matlar da ise yayılmaz. (Bkz.https://dogayakacis.com/2014/07/24/mat-seciminde-temel-esaslar/)

hqdefault

6. Yanınızda mutlaka vazelin bulundurun. Vazelini açıkta kalan bölgelerinize sürerek soğuğa karşı bir koruyucu tabaka elde edebileceğiniz gibi, aynı zamanda çadır ya da tarp iplerinize sürerek, donmaya karşı koruyabilir ve düğümleri kolaylıkla çözebilirsiniz.

7. Çadırın içinde yakacağınız küçük bir tealight mum, çadırın ısısını 4 C arttırır. Ancak mumun içerideki oksijeni de tükettiğini unutmayın. Yani ”madem öyle ben 4-5 mum yakıp ısınayım” demeyin. Sadece çok üşüdüğünüzde tek bir mum yakın. Mum yanarken uyumayın ve bu arada çadırı da yakmayın.

8. Kimyasal reaksiyonla çalışan el/ayak/vücut ısıtıcıları ile cep sobaları, çadırda ısınmak için iyi bir seçenektir. Bunlar 40-45 C dereceye kadar ısı üretirler ve yaklaşık 6 saat bu ısıyı korurlar. Uyku tulumu içine alacağınız bir iki ısıtıcı konforunuzu arttırır.

9. Isınmak için gerektiğinde su kaynatıp, bir pet şişeye doldurarak uyku tulumunun içine alabilirsiniz.

10. Tuvalet ihtiyacınız geldiğinde soğukta dışarı çıkmaktan çekinip, tutmayın. Çünkü idrarı sıcak tutabilmek adına vücudunuz ilave enerji harcar ve bu üşümenize neden olur. Diğer bir seçenekte, patlamaz bir idrar torbası alıp, bu işi çadırda yapmak ve idrar torbasını da uyku tulumu içine alarak ısınmak. (Bu bana göre değil…) İdrar oldukça iyi bir ısı kaynağıdır. Bunu yapabilmeleri için kadınlara yönelik özel aparatlar da var.

oit

11. Soğuk havada vücut ısısını dengede tutabilmek için daha çok enerji harcar ve tabi bununla beraber su da. Öylesine ki çok soğuk bir havada, dinlenme halinde iken bile 5-7 litre su kaybedebilirsiniz. Bu nedenle sık sık su için ve enerjinizi korumak için karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler tüketin. Böylelikle daha sıcak kalabilirsiniz.

12. Bol bol sıcak içecekler için. Vücut ısınız bu şekilde çok daha kolaylıkla dengelenir. Tekrar tekrar sıcak içecek yapmaya uğraşmak yerine de, yanınıza iyi bir termos alın.

13. Su şişelerinizi gece uyurken donmaya karşı korumak için bir çorabınızın içine koyun ve çorapla birlikte ayakkabınızın içine sokun. Ayakkabıyı da poşete koyup ağzını bağlayın. Diğer bir seçenekte şişeleri baş aşağı tutun. Bu şekilde su yukarıdan (şişenin dibinden) donmaya başlayacaktır. Şişeyi doğrulttuğunuzda üstte donmamış su kalır ve sizde buz eritmekten kurtulursunuz.

14. Uyku tulumu ile birlikte bivak kullanmak, uyku tulumu konfor sıcaklığını ciddi oranda arttırır.

marmot_alpinist_bivy_sack_1291276_1_og

15. Yatmadan önce kafeinli içecekler içmeyin. Uyumanızı zorlaştırır ve soğuğu daha çok hissetmenize neden olur.

16. Yatmadan önce enerji verici bir şeyler yemek, geceyi daha rahat geçirmenizi sağlar.

17. Kulaklarınızı da kapatan bir şapka,boyunluk ve eldiven giymek ısı kaybınızı ciddi oranda azaltır..

18. Soğuk geliyor diye çadırınızın havalandırmalarını sakın kapatmayın. Yoksa çadırın içinde ciddi bir yoğuşma olur ve her şey ıslanır.

19. Her türlü pili, cihazından ayırın ve iç ceplerinizde taşıyın. Aksi takdirde soğuk nedeniyle kullanamazsınız.

Comments
5 Responses to “KIŞ KAMPININ PÜF NOKTALARI”
  1. Göksel AYDIN dedi ki:

    Merhaba. Blog yazınızda bulunan resmi ROTABELİRLE kamp sayfamızda afiş hazırlarken kullanabilir miyiz?

    Beğen

  2. Özkan dedi ki:

    Zippo’nun cep sobaları çok kullanışlı. Bir de kömürlü olan sobalar var ama kömürü Türkiye’de pahalı satılıyor. Aslında cep sobaları için ayrı bir konu altında inceleme olursa güzel olur.

    Liked by 1 kişi

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] yazı ilk olarak 8 Ocak 2015'te Dogayakacis.com'da Kış Kampının Püf Noktaları başlığıyla yayınlanmıştır. Kamp Keyfi'nde yazarının izniyle tekrar […]

    Beğen

  2. […] yazı ilk olarak 8 Ocak 2015'te Dogayakacis.com'da Kış Kampının Püf Noktaları başlığıyla […]

    Beğen



Yorum bırakın