YIRTICI HAYVANLARA KARŞI GÜVENLİK

Grizzly_bear_on_a_rock_overlooking

Yırtıcı hayvanlar hemen hemen herkesin ortak korkusu.. Milyonlarca yıllık bir korku bu. Aynı zamanda, bu güne kadar türümüzü sürdürmemize imkan veren de bir korku. Ancak yırtıcı hayvan davranışlarını araştırdıkça, aslında bunun sanıldığı kadar büyük bir tehdit olmadığı da anlaşılıyor.

Uzun müddettir doğada tek başıma yürürüm, kamp yaparım, bugüne kadar değil bir yırtıcı saldırısına uğramak, görmüşlüğüm yoktur. Bunun bir nedeni de yaban hayatının, belirli bölgeler hariç neredeyse tamamen yok olmuş olmasıdır.

Ben bir yaban hayatı uzmanı, ya da bir milli park görevlisi değilim. O nedenle bilgilerim teorik. Tamamen yazılı kaynaklardan, videolardan öğrendiklerimden ibaret. Özellikle de yaban hayatının çok zengin olduğu ABD, Kanada gibi ülkelerin Milli Parklarının hazırlamış olduğu kaynaklardan..

Yıllar içerisinde zengin bir arşive ve teorik bilgiye sahip oldum. Bunları sizlerle paylaşmanın sırası geldi sanırım.

Yırtıcı hayvanların davranışlarının pek çoğu ortak, pek azı da türe özeldir. O nedenle önce genel davranışlara bakmakta fayda vardır.

vahsi_gri_kurt

GENEL YIRTICI DAVRANIŞLARI

1. İnsanoğlu milyonlarca yıl boyunca avlanmış, hayvanların pek çoğunun neslini tüketmiş,  çoğunu da tüketme aşamasına getirmiş. Elbette hayvanlar da bu ezeli düşmanlarını bilir ve korkar. O nedenle genel yırtıcı davranışı insanlardan uzak durmak yönündedir. Bir yırtıcı ile karşılaştığınızda, onun da en az sizin kadar korkmuş olması muhtemeldir.

2. Hayvanların davranışları basittir ve hayatta kalma üzerine kurulmuştur.  Bir yırtıcı ile karşılaştığınızda iki temel içgüdünün etkisinde kalır. Yaşamak için KAÇ, ya da SALDIR.

3. Yırtıcı hayvanların çok aç kaldığında, menüsünde olmamasına rağmen insanlara da saldırdığı görülmektedir. Ancak bu çok istisnai durumdur ve hayvanlar açısından tutarlıdır. Hakim olan yaşama içgüdüsüdür. Açlıktan ölmemek için tüm korkularını yenerek saldırmak zorunda kalır.

4. Yırtıcı hayvan saldırıları 2 türe ayrılır.

a. Yırtıcı Saldırı (Predatory Attack) Yukarıda bahsettiğimiz üzere açlıktan ölmemek için insanlara yönelmiş saldırı türüdür ve çok enderdir.

b. Savunma Saldırısı (Defensive Attack) Kendilerini veya yavrularını tehdit altında hissetmelerinden dolayı yapılan saldırı türüdür. Amaç öldürmek değil tehdidi bertaraf etmektir. Tehdit bertaraf olunca saldırı durur.

dsc_02566-193954

5. Yırtıcı hayvanlar, yaşamlarını avlanarak sürdürdükleri için, onlardan kaçan her şey avlanma içgüdülerini tetikler ve onları saldırmaya sevk eder.

leopar

Peki bu genel hayvan davranışları ışığında, korunmak için yapmamız gerekenler nelerdir?

YIRTICILARA KARŞI GÜVENLİK

1. Birinci yapılması gereken şey, onlarla karşılaşmaktan uzak durmaktır. Bunun içinde, yürürken gürültü çıkarılmalı ve farkımıza vararak kaçması sağlanmalıdır.

2. Kamp alanı temiz tutulmalı, açıkta yiyecek bırakılmamalı, özelliklede çadırın içine yiyecek ve koku çıkarıcı malzemeler (deodarant, sabun vb.) alınmamalıdır.

3. Ani karşılaşmalarda asla KAÇILMAMALIDIR..  Hayvanın kaçmasına olanak sağlayacak temiz bir kaçış yolu bırakılmalı ve ona arkamızı dönmeden küçük adımlarla geri geri çekilmeliyiz. Bu esnada sevecen bir ses tonuyla konuşulmalıdır. Ellerinizi, o an elinizde varsa batonlarınızı havaya kaldırarak daha büyük görünün. Hayvanların elinizdeki objeleri ayırma yetisi yoktur. Yaklaşmaya devam ederse yüksek sesle bağırmalı, düdük çalmalı, eldeki sopa/baton ile yere vurmalıdır. Saldırı devam ederse tüm güçle savaşılmalıdır. (Boz ayılar için istisna durumlar vardır)

HAYVANLARIN FİZİKSEL OLARAK BİZE ÇOK BÜYÜK ÜSTÜNLÜKLERİ VARDIR. BU NEDENLE ONLARLA OYUN OYNANMAZ.

Ülkemizde ki en büyük ve neredeyse tek büyük yırtıcı olması nedeniyle, Ayı saldırılarına karşı güvenlik konusunda, daha sonraki yazılarımda çok geniş bilgi vereceğim.

Comments
2 Responses to “YIRTICI HAYVANLARA KARŞI GÜVENLİK”
  1. Omer Disdis dedi ki:

    Görüntülerin sadece ikis, doğal yaşam alanına aitti, insanların onları oyuncak gibi görmeleri üzücü.

    Beğen

    • Seawolfmete dedi ki:

      Evet Ömer Bey, Ne yazık ki doğada ki özgür yırtıcılardan çok daha fazlası esaret altında.. İnsanlar onları evcil bir hayvan gibi görme eğiliminde. O nedenle de videodaki görüntüler ortaya çıkıyor..

      Beğen

Yorum bırakın