KAV MANTARI
Doğayla haşır neşir olan herkes, insana ağacın gövdesinde oluşmuş bir ur hissini veren, at nalı şeklinde ki bir mantar türünü mutlaka görmüşlerdir. İşte bu mantar KAV MANTARI‘dır, ya da bilimsel adıyla FOMES FOMENTARIUS…
Özellikle ateş yakarken kav olarak kullanılan bu mantar, aynı zamanda çok iyi bir kanama dindiricidir.
Bu mantar; Kuzey Doğu Amerika’da, Asya’da, Afrika’da ve Avrupa’da görülen yaygın bir mantar türüdür. Pek çok ağaç türü üzerinde görülebilir. Ülkemizde özellikle kayın ağaçlarında ve ikincil olarak da meşe ağaçlarında görülür. Kuzey yarıkürede, ağaçların güney tarafında, güney yarıkürede kuzey tarafında yetişir. Üzerinde yetiştiği ağaç ölse bile yaşamını sürdürür. Siyah/koyu kahverengiden, gümüş rengine çalan bir renk yelpazesinde olabilir.
Kav mantarı çok uzun yıllardır insanlar tarafından kullanılmaktadır. 1991 yılında, Alplerin Avusturya-İtalya arasında kalan Ötztal bölgesinde, doğal olarak mumyalanmış bir insan cesedi bulundu. Bulunduğu bölgeye atfen Ötzi Iceman adı verilen bu adam, yaklaşık M.Ö 3300 yılında ölmüştü ve öldüğünde yanında 4 parça kav mantarı taşıyordu. İşte buradan biliyoruz ki, insanoğlu en azından 5.300 yıldır bu mantarı kullanıyor.
Gelelim mantarın kullanılışına….
1. KAV MANTARININ ATEŞ BAŞLATMADA KULLANILMASI:
Kav mantarının dışında çok sert bir kabuk vardır. Ancak ortasından ikiye ayırdığınızda, içinde kahverengi renkli daha yumuşak bir bölüm olduğunu göreceksiniz. İşte kav mantarının işe yarayan bölümü burasıdır ve bu kısmın büyüklüğü mantardan mantara değişir.
Kullanılabilir kısmı okla gösterilen kahverengi bölümdür..
Bu kahverengi kısım son derece yanıcıdır ve üzerine bir kıvılcım düştüğü takdirde derhal yanmaya başlar. (Kuru olduğu takdirde) Bu bölümü kav olarak iki türlü kullanabilirsiniz. Ya bıçağınızla plakalar halinde kesersiniz, ya da gene bıçağınızla toz haline getirebilirsiniz. Ateş yakmak için toz haline getirmeniz çok daha kolay bir ateş elde etmenizi sağlar.
KAV MANTARININ HAZIRLANIŞI
2. KAV MANTARININ KAN DİNDİRİCİ OLARAK KULLANILMASI
Kav mantarı, kan dindirici olarak şu şekilde kullanılır. Plakalar halinde kesilen mantar parçaları ıslatılarak dövülür ve iyice yumuşamasını müteakip kanamanın olduğu yaranın üzerine hemostatik tıkaç gibi konur.
Merhaba,bu mantarlardan çok defa buldum ve kav yapmaya çalıştım,iyice kuruttuğum halde kav olarak kullanamadım,ateş almadı..sanırım bu kavların özel bir türü veya Güney cephede yetişmiş ve iyice kurumuş Olanları iş Görüyor..ilk defa deneyecek arkadaşlar hayal kırıklığına uğramasınlar.
BeğenBeğen
Merhaba,
Dediğiniz gibi eğer ıslak ise yanmıyor… Ağaçtan aldığınızda da genellikle ıslak oluyor. İyice kurutulması gerekiyor. Bu türe özel bir durum değil. Tüm türler aynı. Dikkat edilmesi gereken bir hususta mantarın her yeri değil, sadece içindeki etli kısım yanıyor…
BeğenBeğen