KARANLIĞA KALAN SÜREYİ TAHMİN ETME

Kamp yeri seçimi, mutlaka hava kararmadan önce yapılmalıdır… Aksi takdirde farkında olmadan ölü bir ağacın altına, bir heyelan bölgesine, hatta hatta bir dere yatağına kamp kurabilirsiniz. Yani karanlıkta seçeceğiniz kamp yerinin güvenliği şüphelidir… (Kamp yeri seçimi için bkz. https://dogayakacis.com/2014/01/06/kamp-yeri-secimi/)

Bu özellikle bilmediğiniz yollarda başınıza gelebilir. Likya Yolu’nda, saat 15.30 gibi Kabak-Alınca çıkışına başlamış, Alınca’ya ulaşamasam bile arada bir yerde kamp atarım diye düşünmüştüm. Ancak tırmanmaya başlayınca bu bölgede güvenli bir kamp kurmanın imkansızlığını farketmiştim.  Artık hava iyice kararmaya yüz tutmuşken, tesadüfen hem emniyetli hem de harika bir kamp yeri bulup kampımı kurabilmiştim. Aksi takdirde zor saatler beni bekliyor olacaktı. O nedenle bilmediğiniz yollarda, en geç havanın kararmasına 1 saat kala kamp yeri aramaya başlamalısınız.

Saatiniz yoksa, güneşin batışına ne kadar sürenin kaldığını tahmin etmenize yarayacak pratik bir yoldan bahsetmek istiyorum.

Sol kolunuzu ileri uzatın ve parmaklarınızı güneş ile ufuk çizgisi arasına getirin. Güneş ile ufuk çizgisi arasında kaç parmak boyu olduğunu ölçün. Gerekirse sağ el parmaklarınızı da bu ölçüme dahil edin. Her parmağınız yaklaşık 15 dakikayı temsil eder ve ölçtüğünüz yükseklik güneşin batımına olan süreyi gösterir. . Yani 4 parmak olarak ölçtüyseniz güneşin batımına daha 1 saat var demektir.

wrongwaynav445x260

Güneşin batımıyla – karanlık arasında yaklaşık 15 dk. lık bir alacakaranlık süresi daha vardır. Bunu da ilave ettiğinizde havanın kararmasına kalan süreyi doğruya yakın bir şekilde bulabilirsiniz.

KARANLIĞA KALAN SÜRE = Parmak Adedi x 15  dk.+ 15 dk.

ÖNEMLİ UYARI: BU PARMAK ÖLÇÜMÜ MUTLAKA UFUK ÇİZGİSİNDEN YAPILMALIDIR. ÖNÜNÜZDE TEPE VEYA DAĞ GİBİ BİR ENGEL VARSA UFUK ÇİZGİSİNİ GÖREMEYEBİLİRSİNİZ. BU HUSUSU MUTLAKA GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUN.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: