BAŞARILI BİR THRU – HIKE YÜRÜYÜŞÜN FORMÜLLERİ
Bizde olmayan, ancak yurt dışında çok yaygın bir doğa yürüyüşü türü var. Bir yolun tamamını yürümek anlamına gelen Thru-Hike yürüyüş… Üstelik insanlar bunu sadece 300-500 km. lik yollarda değil, 5.000 – 10.000 km. lik yollarda da yapıyorlar ve 5-7 ay boyunca durmadan yürüyorlar… Hatta 10.944 km.lik American Discovery Trail’i, 2 yılda thru-hike yürüyen bile var.
Ayrıca yürüyüş yollarında sırf thru-hike yapanlara özel düzenlemeler de var. Yola çıkmadan önce başlangıç noktasında size verilen bir belgeyi, belirli noktalarda ki görevlilere kaşelettirerek yürüyorsunuz. En son istasyonda ise belgeniz kontrol ediliyor ve küçük bir ücret karşılığında (20 $ civarı), yolu thru-hike yürüdüğünüze dair bir sertifika alıyorsunuz. Ödediğiniz parada, yolun bakımını üstlenmiş sivil toplum örgütlerine kaynak oluyor.
Thru-Hike sertifikası ne işe yarıyor derseniz, elbette hiç bir işe yaramıyor. Sadece bir prestij belgesi… Ancak amiyane tabiri ile bu ülkelerde ”Yaptığın thru-hike kadar konuş” diyebileceğimiz bir racon oluşmuş durumda… Örneğin thru hike yürüyüş yapanların özel kulüpleri bile var. O nedenle doğa yürüyüşçüleri de thru-hike yürüyüş yapabilmek için ciddi çaba gösteriyorlar. Hatta kimileri 5200 km. lik yolu thru-hike bitirip, hiç durmadan bir de gerisin geriye dönüyorlar. Bunun adına da Yo-Yo Hike diyorlar. (Francis Tapon-Continantal Divide Trail)
Bizde ise bir thru-hike kültürü yok. En eski yürüyüş yolumuz olan Likya Yolu’nun bile bir Türk tarafından thru-hike olarak yüründüğünü sanmıyorum. (Oysa evrensel ölçeklerde kısa bir yürüyüş yoludur.) Ama kesin olarak biliyorum ki pek çok yabancı tarafından yüründü.
Thru-hike yürüyüş, günübirlik ya da kısa süreli yürüyüşlerden çok farklıdır ve ülkemizde yaygınlaştığında olumlu yönde pek çok değişime sebep olacaktır. En başta da malzeme ve ekipmanda… Bu nedenle geçen sene bir heves, bari Karia Yolu’nun ilk thru-hike yürüyüşünü ben yapayım dedim ve yollara döküldüm. Şansa bakın ki 4. gün sağ dizimi sakatladım ve geri dönmek zorunda kaldım. Kısmet olmadı, kaldı başka bahara…
İşte çok zor olan bu uzun yürüyüşleri başarabilmenin formülleri ….
1. BEKLENTİLERİNİZİ GERÇEKÇİ TUTUN: Thru-hike yürüyüş, doğada sadece harika anlar geçireceğiniz, romantik bir etkinlik değildir. Yürüyüş süresince pek çok zorlukla karşılaşacağınızı, zaman zaman çok zor durumlara düşebileceğinizi ve yürüyüşün sizin için anlamsızlaşacağını iyi bilin. Ancak bu sıkıntılı anların da kısa zamanda geride kalacağını ve her şeyin tekrar tozpembe görüneceğini de bilin.
2. YOLA FİZİKSEL OLARAK İYİ HAZIRLANIN: Thru-hike ciddi anlamda fiziksel güç isteyen bir yürüyüştür. O nedenle özellikle adele ve eklem rahatsızlıkları kolaylıkla ortaya çıkabilir. Sakın yol nasıl olsa uzun, yürüyüş esnasında yavaş yavaş form tutarım demeyin. Ben Karia Yolu’nda bunu yaptım ve sakatlandım. O nedenle gitmeden asgari bir ay önce form tutmak için çalışmaya başlayın.
3. ULTRALIGHT MALZEMELERLE YOLA ÇIKIN: Thru-hike bir yürüyüşü başarmanın ilk formülü hafif olmaktır. Çünkü 20 kg. lık bir sırt çantası ile yürümekle, 10 kg. lık bir sırt çantası ile yürümek arasında çok büyük fark vardır. Artan ağırlıkla doğru orantılı olarak, yürüyüş esnasında çektiğiniz acıda artar ve en sonunda pes etmek zorunda kalırsınız. O nedenle giysilerinizden, çadırınıza kadar tüm malzeme ve ekipmanınızın mümkün olan en hafifinden olmasına gayret edin.
https://dogayakacis.com/category/ultralight-backpack/
4. GÜNDOĞUMU İLE YÜRÜYÜŞE BAŞLAYIN VE AKŞAM ALACAKARANLIĞA KADAR YÜRÜYÜN: Günlük yürüş mesafesi başarılı olup olmamanızı belirleycek ikinci unsur diyebiliriz. Bunun nedeni de şu. Örneğin 3518 km. lik Appalachian Trail’i 7 ayda da yürüyen var, 4 ayda da. Yani neredeyse 2 katı bir fark var. Elbette 7 ay yürümek, mesafe aynı olsa bile 4 ay yürümeye nazaran çok çok daha zor. O nedenle sabahları gün doğumu ile yola koyulmalı, akşam alacakanlığa kadar yürüyerek, kendinizi de hırpalamadan, fazla km. katetmelisiniz.
5. YERLEŞİM YERLERİNDE MÜMKÜN OLDUĞUNCA AZ VAKİT GEÇİRİN: Zorlu bir yürüyüşten sonra, bir yerleşim yerine gelip otele yerleşmek, sıcak bir banyo almak, şehirde dolaşmak, akşam bir restaurantta yemek yiyip iki duble içki içmek son derece ayartıcıdır. Hele hele bir gün fazladan dinlenme vermek çok tehlikelidir. Yolun devamını getirmek zorlaşır. O nedenle yerleşim yerlerini, banyo yapıp, çamaşırlarınızı yıkayacağınız, eksik malzeme ve yiyeceklerinizi tamamlayabileceğiniz bir lojistik üs gibi görün ve mümkün olan en kısa sürede işinizi bitirip çıkın. Bunun içinde yerleşim yerlerine alacakaranlık vakti girin ve gene sabah gündoğarken çıkın..
6. FİNANSAL PLANINIZI İYİ YAPIN: Doğa yürüyüşü ucuzdur, ancak ücretsiz değildir. Bu nedenle ulaşım, konaklama, yiyecek-içecek, yıpranan malzeme ve ekipmanı yenileme gibi gider kalemlerini tek tek hesaplayın ve bir bütçe oluşturun. Aksi takdirde paranız biter, yol bitmez.
7. İYİ BESLENİN: Bir biri ardına yapılan zorlu yürüyüşler, vücudunuzda ki tüm enerji kaynaklarını hızla tüketir. Bunu mutlaka yerine koymalısınız. Aksi takdirde çok kısa bir süre sonra önce fiziksel çöküş ve ardından da buna bağlı mental çöküş gelir. O nedenle thru-hike yürüyüş süresince bol bol yiyin ve her gün en az 4500 kalori almaya bakın.
3518 KM.LİK APPALACHIAN YOLUNDA BİR VATANDAŞIN YAPTIĞI THRU-HIKE YÜRÜYÜŞÜN ÖZET GÖRÜNTÜLERİ