RÜZGAR GEÇİRMEZLİK TEKNOLOJİLERİ – WINDSTOPPER
İnsan sıcak kanlı bir canlıdır ve sabit bir vücut ısısı vardır (36.5 – 37 C). Vücut ısısı belirli değerlerin altına düştüğünde (32 C) veya üstüne çıktığında (41 C) hayati tehlike baş gösterir.
Özellikle soğuk havalarda doğaya çıkan birinin, vücut ısısını dengede tutması çok zordur. Hele bir de rüzgar varsa.. Çünkü rüzgar da olumsuz bir etken olarak soğuğa eklenir ve hipotermi tehlikesi katlanarak artar. Windchill olarak adlandırılan bu rüzgar etkisi; örneğin rüzgarın 100 km. hızla estiği ve hava sıcaklığının ”0 C” olduğu bir günde ısıyı ”-11 C” olarak hissetmenize neden olur.
Rüzgarın yarattığı bu etkiden korunmanın formüllerinden biri de, rüzgar geçirmez ancak nefes alabilir kıyafetler giymektir. Eğer kıyafetiniz nefes almıyorsa rüzgar geçirmez olmasının hiç bir önemi yoktur. Çünkü terleyerek ıslanır ve hipotermi riski altına girersiniz.
Rüzgar geçirmezlikde de iki önemli teknoloji mevcut. Birincisi su geçirmezlik teknolojilerinde bahsettiğimiz Goro-Tex, diğeri de gene aynı firmanın ürettiği Windstopper. (Üretici Firma: W.L.Gore&Associaes)
Goro-Tex‘i su geçirmezlik teknolojilerinde anlattığımız için tekrar anlatmaya gerek yok. Tam anlamıyla su ve rüzgar geçirmezdir.
Windstopper’e gelince, Windstopper‘de tıpkı Goro-Tex gibi bir membrandır ve iki kumaş arasına kaplanır. Aralarında ki fark nedir diye sorarsanız.
1. Gore-Tex tam anlamıyla su geçirmezdir. Windstopper ise suya dayanıklıdır, yani tam anlamıyla su geçirmez değildir. Yağmur altında bir müddet sonra su almaya başlar.
2. Windstopper ve Goro-tex her ikisi de rüzgar geçirmezdir. Ancak Windstopper, Goro-tex‘e nazaran çok daha iyi nefes alır.
Goro-Tex ve Windstopper ürünler, yırtılmadığı sürece rüzgar geçirmezlik özelliklerini yitirmezler.