ANABASİS YOLU – 2

Anabasis Yolu ile ilgili daha önce bir post yayınlamış ve bu postta, yolu yürümediğim için kaynak olarak internetten temin edebildiğim bilgileri kullanmıştım. Geçenler de Maçka’da ikamet eden Hayrettin Ishak Karagöz adlı bir arkadaşımız, yola ilişkin detaylı bir bilgi gönderdi. Büyük emek verilerek hazırlanmış bu bilgileri size aktarmak istedim. Bu katkısından ötürüde Ishak kardeşimize çok teşekkür ederim. 1

Anabasis Yolu, Maçka ilçe merkezinden başlayarak Yazlık Köyünü takiben Livera Gözetleme Kulesi, Aya Yannis Kilise kalıntısı, İzzet Pehlivan Konağı, Yazlık Köyü Cami Kapısı, 150 yıllık Anıt Ağaçlar, Livera Özel Kütüphanesi ve Livera Kalesini geride bırakarak Sümela Manastırının güney doğusundaki 2.400 m. rakımlı İskobel Yaylasına kadar uzanan doğal ve kültürel yürüyüş rotasıdır.

2

Anabasis yolu Doğal ve Kültürel Yürüyüş Parkuru (25km)

 Maçka şehir merkezinden başlayan parkur, öncelikle Yazlık (Livera) Köyü’ne ulaşıyor. Yazlık (Livera) Köyü’nde; Aşağı Kale (Makri Kaya), Aya Yannis Kilise Kalıntısı, İzzet pehlivan konağı, Anıt Ağaçlar, Aya Georgi Kilise Kapısı (Bu günkü Yazlık Köyü Camii), Livera Özel Kütüphanesi gibi kültürel varlıkları geride bırakarak Livera kalesine uzanıyor. Devamında yöre ağzında Sultan Murat Suyu adıyla anılan çeşmeyi geçerek Düzler mezrasına ulaşıyor. Düzler mezrası Yazlık(Livera) Köyü ve Maçka İlçesi geniş açıyla görebilirliği, mantar çeşitliliği ve orman kampı yapılabilirliği özellikleri ile önem arz etmektedir.

Düzler mezrasından ilerleyen parkur bölgenin güney doğusunda yer alan Ziya Kayalıklarını seyir halinde Raşi Mezrası istikametinden doğu ladin ormanlarının eşsiz güzellikleri eşliğinde Aya Pavlos Boğazına varılıyor. Aya Pavlos sapağı aynı zamanda Anabasis Yolu’na bağlantı rotası olan “Sumaha Tepesi-İspanyol Anıtı-Kuştul Manastırı yürüyüş parkurunun” başlangıç noktasıdır.

Aya Pavlos sapağı geçildikten sonra sırasıyla Rışk Yaylası, Saveriksa Yaylası, Kusal Yaylası, Kebi Yaylası, Sesli Kaya Mevkiinden devam ederek Kofrakol Yaylasına ulaşılıyor. Kofrakol Yaylası (2000m) Sümela Manastırı karşı noktadan görebilen mükemmel bir açıya sahip olup Meryem Ana ve Galyan Vadilerine hakim bir noktada yer almaktadır.

Yayla, kayalık yapısının etrafında barındırdığı sarı çiçekli ormangülleri ile beraberinde yapraklı ve ibreli karışık orman ağaçları çevrenin panoramik olarak algılanmasına imkân sağlayan önemli bir fotoğraf noktasıdır. Ayrıca bu bölge, doğa eğitimi için uygun bir platform olup bu alan Kafkasya Huş Tavuğu, Çengelboynuz Dağ Keçisi, domuz, ayı gibi yaban hayvanlarının beslenme, üreme ve yayılma alanıdır.

Kofrakol Yaylasının devamında dağ sırtından Sümela Manastırı seyir eşliğinde Mühirci ve Omela Yaylalarını geçilerek İskobel Yaylasında parkur sona eriyor. İskobel Yaylası (Tehekes Tepesi), Anabasis’te bahsi geçen (Türkçe’ye Onbinler’in Dönüşü olarak çevrildi) Xenophon ve arkadaşlarının MO 4. yüzyılda, günümüzdeki İzmir’den İran’a, İran’dan da Karadeniz’e varmak için çıktıkları yolda denizi ilk gördükleri ve sevinç çığlıklarının atılarak küçük bir kurtuluş anıtı oluşturdukları mevkidir. Ayrıca bu yayla bulunduğu konum itibarıyla Santa Harabeleri, Çakırgöl, Cami bozağı ve Kromni gibi diğer turizm merkezlerine ulaşım kolaylığı sağlamaktadır.

3

Tavsiye edilen yürüyüş zamanı ve süresi: 25km uzunluğunda olan parkuru çok keyifli bir şekilde yürümek isteyenler üç günlük bir plan yapabilirler. Profesyonel yürüyüşçüler için ise iki günde aşılabilir. Bölgede görülecek çok sayıda yayla, yaylacı, yayla evleri mevcut. Flora ve fauna bakımından oldukça zengin ve fotoğraf meraklıları için sonsuz fırsatlar bulunuyor. 4

Parkurun yapısı: Parkurun büyük bir bölümü patikalardan oluşuyor.

İdeal yürüyüş mevsimi: Parkurun yürünmeye engel zor bir yapısı yok. Mayıs ayı ile Kasım ayı arasında rahatlıkla yürünebilir. Ama her yürüyüşte mutlaka yağmurluk bulundurmak gerekli.

Parkurun Diğer Özellikleri: Parkur üzerinde bulunan Düzler Mezrası, Kursal Yaylası, Kofrakol Yaylası ve İskobel Yaylası kamp yapmak için önemli yerlerdir. Kursal ve İskobel Yaylası dışındaki yaylalarda elektrik bulunmamaktadır. Tuvalet ve su kaynakları mevcuttur. Ayrıca Livera Köyü Düzler Mezrasında Livera Doğa Kampı bulunmaktadır. Ayrıca güzergah üzerinde ki Yazlık (Livera) Köyünde Turizm Köy İşletmeciliği ve Köy Pansiyonculuğu yapılmaktadır.

5

Anabasis Yolu İle Entegre Edilen Diğer Günü Birlik Yürüyüş Rotaları

Sumaha Tepesi – İspanyol Anıtı- Kuştul Manastırı B (16km) Koordinatları:

Başlangıç: N 40 45,126 – E 39 39,224 – Bitiş: N 40 47.365, E 039 37.766, 767

Aya Pavloz sapağından başlayan parkur doğu ladin çam ormanlarının eşsiz güzellikleri içinden devam ederek 1800m yükseklikteki Sumaha Tepesine varıyor. Sumaha tepesi coğrafi konumu itibarıyla Maçka ilçesini kuş bakışı görebilen tek zirve noktası olması ve ayrıca burada yamaç paraşütü sporuna ilgi duyanların akrobasi uçuşu yapabilmelerine olanak sağlayan ayrıcalıklı bir yerdir. Sumaha Tepesinden devam eder parkur Goudoul Tepesinin eteklerinden devam ederek İspanyol Anıtına uzanıyor. Ardından Galyan Vadisini seyir eşliğinde Konaklar Köyüne, oradan da Ergin Köy yamaçlarında geçerek Kuştur Manastırının içinde sona eriyor.

Parkurun Diğer Özellikleri: Güzergah üzerinde su kaynakları mevcuttur. Kamp alanı olarak Sumaha Tepesi, Lagana Mezrası ve İspanyol Anıtı uygun alanlardır. Sumaha Tepesi haricindeki alanlarda elektrik mevcuttur. Parkur 4 mevsim yürünebilir.

6

 Sumaha Tepesinden Maçka Görünüşü

Kofrakol Yaylası Sesli Kaya– Sümela Manastırı (12km)

Koordinatlar: Başlangıç: N 40 42,208  – E 39 40,489 – Bitiş: N 40 41,284 – E 39 39,359

Kofrakol yaylası Seslikaya mevkiinden başlayan parkur Sümela Manastırını seyir eşliğinde öncelikle Zalişke Yaylasına varıyor. Zalişke Yaylası 1800m yükseklikte seyir açısından özellikli bir yerdir. Burası aynı zamanda yaban hayatı bakamından önemli bir merkezdir. Zalişke Yaylasının devamından çam ormanları içerisinde 400m dik inişle birlikte Sesli Kaya mevkiinin alt kısmına varıyoruz. Buradan stabilize araç yolu ile kısmen Manastırı izleyerek Taşköprü Yaylası ve Karaağaç Yaylasını geçerek Sümela Manastırının içinde yol sona eriyor.

Parkurun Diğer Özellikleri: Parkurun Zalişke Yaylası kısmı iniş bölümünde ve Karaağaç Yayla mevkiinden sonra yürüyüşçülerin çift batton kullanmaları tavsiye edilir. Zalişke Yaylası, Taşköprü Yaylası ve Karaağaç yaylalarında kamp yapılabilir. Ayrıca Seslikaya mevkii alt bölümü aynı zamanda Manastır çevresinde bisiklet turu yapabilme imkanı sunmaktadır. Parkur İlkbahar, Yaz ve Sonbahar aylarında rahatlıkla yürünebilir.

7

 Kofrakol yaylasından Sümela Manastırı Gün Doğumu

İskobel Yaylası – Sümela Manastırı trekking parkuru (10km)

Koordinatlar: Başlangıç: N 40 40,311, E 039 41,774  – Bitiş: N 40 41,365, E 039 39,477,

Parkurun başlangıç noktası olan İskobel Yaylası 2400m yükseklikte ve Sümela Manastırının güney doğusunda yer almaktadır. İskobel Yaylasından başlayarak Selboğazı Yaylası ve Ermeni yaylası geçerek Taşköprü yaylasına iniyoruz. Taşköprü Yaylasının ardından Karaağaç Yaylasının eteklerinden devam ederek Sümela Manastırının içine iniyoruz.

Parkurun Diğer Özellikleri: Selboğazı Yaylası ile Taköprü yaylası arasında 1,5km iniş dolayısıyla yürüyüşçülerin batton kullanmalarını tavsiye edilir. Selboğazı yaylasında ve Taşköprü Yaylasında elektrik ve su mevcuttur. Parkur İlkbahar, Yaz ve Sonbahar aylarında rahatlıkla yürünebilir.

8

İskobel Yaylasından Meryem Ana Vadisi

İskobel Yaylası –Santa Harabeleri trekking parkuru (11km), Koordinatlar: Başlangıç: N 40 40,311, E 039 41,774  – Bitiş: ? Bu parkur iki şekilde yürünebilir.

 1. Çatal tepe Şehitliğinin güneye Sarıtaş istikametindeki ilk yol ayrımından doğuya vadiye doğru inilir. Yamaçta ki Yeni yayla yerleşim yerinden Santa harabelerine ulaşılır.

       2. Koflakoz yaylasından kuzeye doğru Lapazhan yaylasından eski maden ocaklarına giden araç yolu takip edilerek sırttaki yola ulaşılır. Güneydoğuda yamaç da Karagöz yaylasının altından kuzey yamaçtaki patika takip edilerek vadinin göründüğü sırta ulaşılır. Bu noktadan Santa harabelerine ulaşılır.

Parkurun Diğer Özellikleri: Parkuru her yaş grupları rahatlıkla yürüyebilir. Yürüyüş mevsimi olarak İlkbahar, yaz ve sonbahar mevsimleri uygundur.

İskobel Yaylası – Çakırgöl  –Camiboğazı Yaylası trekking parkuru (14km),

Koordinatlar: Başlangıç: N 40 40,311, E 039 41,774 – Bitiş: N  40 34,370, E  39 41,289,

İskobel Yaylasından başlayan parkur Sazlık, Abahboran ve Sıçanyurdu yaylalarını geçerek Kurtdere mevkiinden Çakırgöl’e varıyor. Buradan 5 km giderek Camiboğazı Yaylasına ulaşabilirsiniz.  

Parkurun Diğer Özellikleri: Parkuru her yaş grupları rahatlıkla yürüyebilir. Yürüyüş mevsimi olarak İlkbahar, yaz ve sonbahar mevsimleri uygundur.

 Maçka İlçesi – Kamaha Mezrası – Şolma Turizm Merkezi (11km)

Koordinatlar: Başlangıç: N 40 48.821, E 039 36.667 – Bitiş: ? Bu parkur aynı zamanda Anabasis Yolunun Trabzon ayağının devamı niteliğindedir. Maçka şehir merkezinden başlayarak Kamaha Mezrasına oradan da Örneklalan Köyünü devam ederek Şolma Turizm Merkezinde sona eriyor.

Parkurun Diğer Özellikleri: Parkuru her yaş grupları rahatlıkla yürüyebilir. Şolma Turizm Merkezinde yaylada, bakkal, kasap, kahvehane ve telefon hizmetleri vardır. Parkur 4 mevsim yürünebilir.

Kamaha Mezrası – Vazelon Manastırı (19km) Kamaha Mezrasından başlayan parkur, Ocaklı Köyü ve Sındıran Köyünü geçerek Mulaga Deresine Varıyor. Buradan Ormanüstü Köyünün zirvesine çıkarak Vazelon manastırının içinde sona eriyor.

Parkurun Diğer Özellikleri: Parkuru her yaş grupları rahatlıkla yürüyebilir. Bu parkur köy merkezlerini birbirine bağlayarak manastıra ulaşıyor. Köylerde küçük dükkânlar mevcuttur. Parkur her mevsim yürünebilir.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: