ULTRALIGHT YİYECEKLER – 3 (ÖĞLE YEMEĞİ VE ATIŞTIRMALIKLAR)

cerezler-e1398182867876

Herkes benim gibi midir bilemiyorum. Yürüyüşün tam ortasında, yani öğlen canım hiçbir şey yemek istemiyor. Gerçekten istemiyor. (Sanırım iştahımın kapalı olduğu tek periyot da bu.) Eğer bir şekilde yersem de, ondan sonra canım yürümek istemiyor… Yani kısaca benim açımdan, doğa yürüyüşü süresince sabah ve akşam yemeklerine evet, öğlen yemeğine hayır diyorum…

Ancak benim fiziğimde biri, 20 km. lik bir yürüyüşte ortalama olarak 4.000-5.000 kalori arasında enerji harcamakta. (Bu pek çok değişkene bağlı…) Bir şekilde bunu da yerine koymak lazım. Yok eğer zayıflayacağım diyorsanız da, günlük 500 kaloriden daha fazla açık vermemek  gerekiyor. Aksi takdirde sonra ki günlerde halsizlik ve bitkinlik yaşarsınız. Ben formülü şu şekilde buldum. Dinlenme molalarında zaman zaman küçük atıştırmalıklar yiyiyorum. Bu şekilde öğle yemeğinde almam gereken kalorinin bir kısmını almış oluyorum. Aynı zamanda yaktığım kadar yemeyerek te, sağlıklı bir şekilde zayıflıyorum.

Öğle yemeğini bu şekilde geçmenin şu avantajları da oluyor.

1. Uzun bir öğle yemeği molasına ihtiyacım olmuyor. Bu nedenle daha uzun mesafeler yürüyebiliyorum ya da gideceğim yere daha erken ulaşabiliyorum.

2. Atıştırmalıklar genelde, detaylı bir öğle yemeğine göre çok daha hafif. O nedenle taşıdığım ağırlıkta azalıyor.

3. Vücut rezervlerini tüketip, zayıflıyorum. 20 günlük bir yürüyüşe kilolu gidip, filinta gibi geliyorum.

Bu benim tarzım. Sırt çantasında domates, biber, patlıcan, patates taşıyan arkadaşlarım da var. Öğle yemeğinde menemenler yapılıyor, patlıcanlar közleniyor. Patetesler küle gömülüyor. Yemin ediyorum yanında sirke, limon, sarımsak taşıyıp sirkeli-sarımsaklı patlıcan salatası yapan bile var. Yemekten sonra bir de çay demlenip keyif yapılıyor. Öğle yemeği molası oluyor 2 saat. Eleştiriyorum sanmayın. Hatta gıpta ediyorum. ”Oğlum adam hayatın tadını çıkarmasını biliyor, sen hıyar gibi sadece yürüyorsun” diyorum. Ama iş tek başına yürümeye gelince ne o kadar yükü taşımayı göze alabiliyorum, ne de o kadar uzun süreli bir mola vermeyi…

İşte bunlar da benim öğle yemeği niyetine yediklerim.

ATIŞTIRMALIKLAR

rsz_atiŞtirmaliklar (1032 x 706)

(Bu listedeki çerezler, kabuksuz, kavrulmuş ve tuzludur. Gofret ve krakerlerin ise binlerce çeşidi vardır ve üzerlerinde kalori miktarı ve besin değerleri yazmaktadır. Listede örnek olarak, orta boy çikolatalı bir gofret, küçük boy paket çubuk kraker verilmiştir. Toz içecek içinde ”Tang” örnek olarak verilmiştir.)

Listeye baktığınızda dikkati şu çekmektedir. Çerezlerin kalori değeri ve yağ miktarı çok yüksektir. Bu nedenle az miktarda yenmeli ve kuru meyvelerle birlikte alınarak yağ oranı dengelenmelidir.

Bunlar benim atıştırmalıklarım. Günde 3 kez, sabah saat 10.00 gibi, öğlen ve akşam üzeri sat 15.00 gibi verdiğim kısa süreli molalarda dinlenirken az miktarda bunlardan atıştırıyorum. Öğle yemeği yemiyorum. Ancak siz adam gibi bir öğle yemeğini tercih edebilirsiniz. Bunların besin değerlerine de, bir sonraki postta, akşam yemeği içinde yer vereceğim. Ne de olsa öğlen ve akşam yemeği menüleri benzer menüler.

Comments
3 Responses to “ULTRALIGHT YİYECEKLER – 3 (ÖĞLE YEMEĞİ VE ATIŞTIRMALIKLAR)”
  1. Kadir Özen dedi ki:

    tavsiyeler için teşekkürler. ultralight bir kahvaltı ve akşam yemeği için önerileriniz nedir?sadece temel mutfak gereçleri taşıdığımızı var sayarsak? ağırlık çok önemli bir unsur olsa dahi sabahı yada akşamıda geçiştirmek en azından 3 ve daha fazla gece konaklamalı yürüyüşlerde anlamsız ve tatsız olur diye düşünüyorum. bu gibi durumlarda öneriniz nedir?

    Beğen

    • Seawolfmete dedi ki:

      Merhaba,
      Kahvaltılıklara bir önceki postta yer vermiştim.
      https://dogayakacis.com/2014/10/10/ultralight-yiyecekler-2-kahvaltiliklar/

      Akşam yemeklerine bir sonraki postta yer vereceğim. Ancak temel olarak size şunları önerebilirim. Hazır çorbalar, folyo pakette ton balığı (konserve olmasın), kavurma, sucuk, pastırma, sıcak su ilavesi ile yapılabilen kurutulmuş makarna ve yemekler (büyük marketlerde bulmak mümkün)

      Aslında yiyecek konusu biraz neleri sevdiğinize de bağlı. Hafif olmak için hiç sevmediğiniz yiyecekleri yemeye çabalamanın da bir anlamı yok. Ağırlık ile sevdikleriniz arasında bir denge oluşturmak en güzeli derim.

      Size iyi yürüyüşler..

      Beğen

      • ulasbul dedi ki:

        Kavurma, ton balığı, sucuk, pastırma gibi yüksek protein içeren yiyecekler tercih ettiğinizde çok daha fazla miktarda su tüketmeniz, bunun için de yanınızda daha fazla su taşımanız ya da daha sık su kaynaklarına uğramanız gerektiğini de unutmamalısınız. , İdrara çıkma sayı ve miktarınız artacağı için normalden daha fazla su içmediğiniz takdirde vücudunuz su kaybederek dehidratasyona uğrayacaktır.

        Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: