DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE FARKLI ARAYIŞLAR
Posted by Seawolfmete on 02 Şubat 2015 · Yorum Yapın
Doğa yürüyüşünün en yaygın olduğu ülke kuşkusuz ABD… Her yıl 35 milyon insan doğa yürüyüşü yapıyor. Çünkü bunca gelişmişliğine rağmen ABD halen dünyanın en bakir ve el değmemiş coğrafyalarından biri sayılabilir. Yani malzeme bol… (Kendi doğalarını tahrip etmeye ihtiyaçları da yok. Nasıl olsa geri kalmış ve az gelişmiş ülkelerin doğasını talan edip ihtiyaçlarını karşılıyorlar.)
Bu kadar çok insan doğaya çıkınca da ilginç ilginç denemeler yapılıyor. Yeni doğa yürüyüşü türleri ortaya çıkıyor. Belki ilginizi çeker, denemek istersiniz diye bunlardan 4 tanesinden kısaca bahsetmek istiyorum.
1. Barefoot Hiking (Çıplak ayakla yürüyüş)
Bu doğa yürüyüşünün çıplak ayakla yapılan türü. Ama epey yaygın. İlginçtir özellikle de kadınlar arasında yaygın. (Sanırım ayakları güzelleştiriyor.) Yürüyüş süresinin hiç bir önemi yok. Günübirlik bir yürüyüş de olabilir, aylarca süren bir thru-hike da… Önemli olan atalarımız gibi çıplak ayakla yürümek. Üstelik zemin ayırmadan… Kayalık, çakıl, diken, toprak, kar, buz vb. her türlü zemin şartında yapılıyor. (Bu yürüyüşte bir süre sonra ayak tabanında kalın ve kauçuğa benzer sert bir deri tabakası oluşuyormuş. Bu taban acı duymanızı engellediği gibi, mükemmel bir tutunma sağlıyormuş. Vibram tabana fark atar diyorlar.)
2. Naked (Free) Hiking (Çıplak Yürüyüş)
Bu da bildiğimiz anadan üryan, yani tamamen çıplak yürüyüş. (Fotoğrafa bakınca aklıma şu soru geldi. Neden ayakkabılı ?) Çok yaygın olmamakla birlikte gene de yapan pek çok insan var. Aslın da hem çıplak ayakla yürüyüş, hem bu çıplak yürüyüş atalarımızın 2.5 milyon yıl boyunca yaşadıklarını deneyimlemek istemekten başka bir şey değil. (Yoğun çalılık bölgelerde ne yapıyorlar?)
3. Heli-hiking (Helikopterli doğa yürüyüşü)
Bu yürüyüş türünde helikopterin fonksiyonu, yürüyerek gidemeyeceğiniz bir bölgeye sizi indirmek ve yürüyüş sonrasında da almaktır. Genelde buzul yürüyüşlerinde, yüksek rakım yürüyüşlerinde ve çok zorlu dağ sırtlarında yapılan yürüyüşlerde kullanılır. Yani helikopter gelmezse yandınız demektir.
4. Scrambling (Mücadele Yürüyüşü)
Kaya tırmanışı ile doğa yürüyüşünün birleştirilmiş şekli denebilir. Ancak hiç bir teknik malzeme (ip, sikke, bolt vb.) kullanılmaz. Yürünen bölge teknik gerektirmeden tırmanabileceğiniz/yürüyebileceğiniz gibidir. Ancak çok zorludur ve ciddi anlamda risk içerir.
Filed under Dökümanlar, Medya · Tagged with Backpacking, Barefoot Hiking, Bushcraft, Camping, Climbing, Dağcılık, Doğa Sporları, Doğa Yürüyüşü, Ekspedisyon, Free Hiking, Hayatı İdame, Heli Hiking, Hiking, Kampçılık, Kaya Tırmanışı, Naked Hiking, Scrambling, Survival, Trekking, Tırmanış, Ultralight Backpacking, Yüksek İrtifa