BUSHWHACKING
Bushwhacking; işaretli olmayan yollarda, kendi rotanızı kendiniz açtığınız ileri seviye bir doğa yürüyüşüdür. Oldukça risklidir ve bu nedenle de çok ciddi bir deneyim ve hazırlık gerektirir. Eğer yeterli tecrübeniz ve hazırlığınız olmadan denemeye kalkışırsanız, muhtemelen başınız belaya girecektir. O nedenle sadece çok deneyimli doğa yürüyüşçüleri tarafından ve ciddi bir hazırlıktan sonra yapılmalıdır. Ancak ”zor işlerin ödülü büyük olur” kuralı burada da işler ve bushwhacking, normal doğa yürüyüşüne göre size çok daha büyük bir heyecan ve tatmin duygusu sağlar.
Özünde Bushwhacking de bir doğa yürüyüşüdür ve klasik doğa yürüyüşü için geçerli olan tüm genel kurallar bushwhacking için de geçerlidir… Yani ekipman seçimi, kamp yeri seçimi, navigasyon usulleri vb. hep aynıdır. Ayrıca doğanın size etkisi de değişmez. Dehidrasyondan, hipotermiden ve yıldırımlardan aynı şekilde korunursunuz. Ancak yapılacak işin doğasından gelen bazı püf noktaları da vardır. İşte bushwhacking’in püf noktaları..
1. Önceden çok iyi bir harita çalışması yapın. Arazi yapısını, bitki örtüsünü, nehirleri, kolay görülebilecek nirengi noktalarını ve su kaynaklarını göz önüne alarak yürüyüş yapacağınız bölgeyi seçin ve yürüyüşü detaylarıyla planlayın.
2. Planlama yaparken yürüyüş hızınızı ortalama saatte 1 (bir) km. olarak hesaplayın.. (Bu hız size çok düşük gelebilir. Ancak bilinmeyen bir arazide, sık sık mevki koyarak, geçiş noktaları arayarak ve zaman zamanda geri dönmek zorunda kalarak çok yavaş mesafe katedersiniz.)
3. Başlangıç ve bitiş noktalarınızı iyi bilinen ve mümkünse de uzaktan görülmesi kolay yerlerden seçin. (Bir tepe, yangın kulesi, yol gibi…)
4. Mümkün olduğunca av sezonunda bushwhacking yapmaktan kaçının…
5. Yanınızda mutlaka 1/50.000 ölçekli bir topografik harita ve kerteriz alabileceğiniz iyi bir pusula olsun. Mevki koyarken, manyetik kuzey ile hakiki kuzey arasındaki farkı gösteren ve bölgeye göre değişen ”standart sapma” değerini mutlaka göz önüne alın. (Burada şöyle bir sorun var. Ülkemizde 1/250.000 ve daha büyük ölçekli topografik haritalar sivillerin kullanıma kapalıdır. Sadece Silahlı Kuvvetler ve talep halinde mülkü amirliklerce kullanılabilir. 1/50.000 den daha küçük ölçekli haritalar ise doğa yürüyüşünde bir işe yaramaz. Bunu aşmanın yolu topografik harita yüklü iyi bir GPS’tir. Ancak şunu da unutmayın. Elektronik seyir yardımcıları, arıza yapma ihtimalleri nedeniyle güvenilir değildir. )
6. Bushwaching yaparken sıklıkla planladığınız zamanda dönemez ve arazide geceleme yapmak zorunda kalırsınız. O nedenle yanınızda mutlaka çadır/tarp ya da asgarisinden bir bivak bulunsun.
7. Fazladan bir günlük su ve yiyecek taşıyın. Ayrıca suyu arıtmanıza yarayacak portatif bir su arıtma cihazı mutlaka yanınızda olsun.
8. Tercihan turuncu renkli kıyafetler giyin. Çünkü en uzaktan görülebilen renk turuncudur. (Can yelekleri bu nedenle turuncudur.) Bu şekilde bir kaybolma ya da yaralanma durumunda arama ekipleri sizi kolaylıkla görebilir. Eğer turuncu renkli kıyafetiniz yoksa, doğadan kolaylıkla ayrılabilecek renkte kıyafetler giyin. Asla kamuflaj kıyafetleri giymeyiniz.
9. Yürüyüş süresince aşağıdaki ”Doğa Yürüyüşünde Yeni Bir Rota Açmak” başlıklı postta verilen navigasyon tekniklerini dikkatle uygulayın.
https://dogayakacis.com/2014/06/01/doga-yuruyusunde-bir-rota-acmak/
10. Gece bushwhacking yapmayın.
11. Özellikle su bulmak, ateş yakmak ve barınak yapmak konusunda ki hayat-ı idame becerilerinizi geliştirin..
12. Bushwhacking yaparken, çalılılık ve sık ağaçlık bölgelere girmek zorunda kalabilirsiniz. Bu bitki örtüsü yoğunluğu öyle bir boyutta olabilir ki, emeklemek ve hatta sürünmek durumunda kalabilirsiniz. Eğer tedbirli değilseniz çalılar ve dallar çok ciddi bir sorun haline dönüşür. O nedenle asla kısa kollu gömlek/tshirt ve kısa pantalon kesinlikle giymeyin. Kıyafetleriniz yırtılmaya dayanıklı kumaşlardan olsun. Bacaklarınızı korumak için yanınızda tozluk bulundurun.. Gözleriniz için kırılmaz camdan bir emniyet gözlüğünüz olsun.
13. Keskin kayaların olduğu bölgelerde tırmanış yapmak zorunda kalabilirsiniz. Ellerinizi korumak için kaliteli kesik parmak eldivenleriniz olsun.
14. Kaybolduğunuz takdirde işaret vererek yerinizi belli etmek adına yanınızda işaret fişeği ve ayna olsun.
Bu yürüyüşte rahat hareket edebilmek için küçük bir çanta gerekli herhalde.Yürüyüş yollarındaki insan kalıntılarını ve alabalık tesislerini görmek istemeyenler için birebir.Ama tehlikesi fazla olabilir.Ülkemizde doğal tehlikelerden çok insan faktöründen çekiniyorum ben.Kaçak avcılar, saldırgan köpek yetiştirenler, izinsiz ağaç kesenler,ıssız yerlerde alkollü içki içenler çok var.Şöyle amerikadaki gibi uçsuz bucaksız çöller olsada kafamızı dinlesek 🙂
BeğenBeğen
Merhaba Hamit Bey,
Bushwachking, genelde insanların girmediği ıssız alanlarda yapılıyor. O nedenle gerçek tehlikeler, kaybolma sonucu ortaya çıkacak susuzluk, mevsime göre hipotermi, hipertemi, düşmek vs.
Sırt çantasına gelince, küçük olmasından ziyade hafif olması önemli. Çünkü Bushwachking geceleme ihtimali göz önüne alınarak yapılır. İşlerin planladığınız gibi gitmeme ihtimali çok çok yüksek. Yani çadır/tarp/bivak, uyku tulumu, mat vs. yanınızda olması gerekiyor.
Şeyde çok haklısınız. Bizim ülkemizde ıssız diyebileceğiniz neredeyse hiç bir yer yok. Oysa Kanada’nın Yukon eyaleti Türkiye’nin 2/3’ü kadar. Nüfus 25.000. Neredeyse onlarında tamamı tek bir şehirde. Bizde böylesine bakir alanlar yok..
BeğenLiked by 1 kişi