DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE YENİ BİR ROTA AÇMAK

GİDECEĞİNİZ YERİ BİLİYOR AMA YOLU BİLMİYORSANIZ, YENİ BİR ROTA AÇMAK ZORUNDASINIZ DEMEKTİR.

Rota açmak genelde planlı olarak yapılır ve ciddi bir ön hazırlık gerektirir. Ancak bazen plansız da bir rota açmak durumunda kalabiliriz. İşte burada bahsedeceğimiz rota açma, plansız bir rota açmadır. (Örneğin kaybolduğunuzda ya da çok uzaklarda gideceğiniz yeri belirgin olarak görüp, ancak yolu bilmediğinizde…)  Kolay gibi gözüküyor, ancak pek o kadar da kolay değil… Kayalık ve ormanlık bir alanda sizi hedefe ulaştıracak doğru yolu bulmak, sandığınızdan çok daha zordur.

 Yeni bir rota açarken dikkat etmemiz gereken hususlar şunlardır…

1.  Eğer yüksek bir noktada değilseniz, yürüyeceğiniz yol üzerinde, size çevreyi görmenize imkan verecek en yüksek noktaya çıkın.

2. Araziyi çıplak gözle inceleyin. Nerelerin geçit vereceğini, nerelerin vermeyeceğini algılamaya çalışın.  Uçurumlar, kaya duvarları, yüksek eğimli tepeler, derin vadiler, alçak ağaçlı ormanlık alanlar, sık çalılıklar, bataklıklar ve nehirler genelde kolay geçit vermezler. Sırtlar, düzlükler, yüksek ağaçların olduğu orman alanları ve 30 dereceden düşük eğimli tepeler ise genelde kolay geçit verirler.

3. Bir temel prensip olarak, sizi daha uygun bir noktaya götürdüğünden emin olmadıkça irtifa kaybetmekten kaçının. Sırtlardan yürüyerek ya da yamaçlardan yan geçiş yaparak irtifanızı koruyun . Ancak sizi doğru yere götürdüğünden emin olduğunuzda, irtifa kaybedin.

(Çünkü tekrar tırmanmak zorunda kalmak hem fiziksel, hem psikolojik olarak son derece yıpratıcıdır. Sırt çantası ile bir kaç kez hatalı irtifa kaybetmek ve tekrar tırmanmak, çok kısa sürede sizi tüketir ve buna bağlı olarak hatalı kararlar vermeye başlarsınız.)

at

4. Eğer aşağıyı tam olarak göremiyor ve gideceğiniz yerin uygun olup olmadığını anlayamıyorsanız, sırt çantanızı çıkarıp irtifa kaybedin. Gerekirse dönüp sırt çantanızı alabilirsiniz.

5. Gideceğiniz istikamete doğru olan hayvan yollarını bulup takip etmeye çalışın. Çünkü hayvanlar en uygun yolları bulmakta bize göre çok daha mahirdirler. Bulduğunuz hayvan yolunu takip edin, bittiğinde biraz yukarı çıkın ya da aşağı inin, mutlaka yeni bir tane daha bulacaksınız, bu kez onu takibe başlayın.

hike_072412_620px

6. En kısa yolu değil, en uygun yolu arayın. Örneğin bir vadiyi etrafından rahatlıkla dolaşabilecekken daha kısa diye, vadiye inip macera aramayın. Genelde uzun bile olsa sizi hedefe en çabuk götürecek yol, kolaylıkla yürüyebileceğiniz yoldur.

7. Geçtiğiniz yerlerde ki belirgin noktaları hafızanıza kazıyın, gerekirse not alın, kroki çizin. Sık sık da geri dönerek, geldiğiniz yolu bir de ters açıdan görün. Çünkü herhangi bir nedenle geri dönmek zorunda kalırsanız, yolu bulmanız kolay olur. (Aynı yolu geriye doğru yürürken tanımak oldukça zordur)

8. İnsan izlerine dikkat edin. Elektrik direkleri görürseniz, doğru yoldasınız demektir. Direkler size yerleşim yerinin bulunduğu istikameti net bir şekilde gösterir.

9. Suyunuzu idareli kullanın, karşınıza çıkan her su kaynağını değerlendirin. Çünkü yeni bir rota açmak demek, karşınıza çıkacak engelleri ve dolayısıyla yürüme sürenizi de bilmemek demektir. Bazen hedefe ulaşmak umduğunuzdan çok daha uzun sürebilir.

10. Kaya duvarlarını, uçurumları ve 40-45 dereceden daha yüksek eğimli bölgeleri aşmaya çalışmayın. Çünkü çok büyük bir ihtimalle başaramazsınız ve hiç farkında olmadan geri dönüşü olmayan bir noktaya gelebilirsiniz. Bunları etrafından dolaşmanın yollarını arayın.

0

11. Alçak ağaçlı ormanlardan ve sık çalılık bölgelerden uzak durun. Düz bir coğrafya da olsa bile buralarda yürümek çok çok zordur.

12. Yüksek ağaçlıklı orman alanları, altındaki bitki örtüsünün azlığından dolayı kolay bir yürüme imkanı verir, ancak görüşünüzün kapanması nedeniyle yön duygunuzu kaybettirebilir. Eğer ormana girmeden gitme seçeneğiniz varsa onu kullanın. Yoksa orman içinde sık sık yönünüzü kontrol edin.

13. Kayalık bölgelerde akan nehir yataklarını yüksek bir irtifadan takip edin. Çünkü nehir yatağına yakın seviyede takip ettiğinizde, büyük bir ihtimalle bir kaya duvarı önünüzü kesip sizi geri dönmeye ya da tırmanmaya zorlayacaktır.

14. Derin ve yüksek debili nehir geçişlerinden kesinlikle uzak durun.  Nehiri takip ederek bir köprü bulmaya bakın.

indir

15. Gece kesinlikle yürümeyin, kamp kurun. Kamp yapması güvenli olmayan bir bölgede iseniz, hava kararmadan önce oradan çıkacak ve uygun bir kamp noktasına ulaşacak şekilde planınızı yapın.

16. Bir orman ya da traktör yoluna çıktığınızda bu yoldan ayrılmayın.

17. Sabırlı olun…. Doğru yöne doğru yürüdükçe er geç hedefe ulaşacağınızı bilin.

BUNLAR AYNI ZAMANDA, İŞARETLENMEMİŞ VE BİLİNMEYEN YOLLARDA YÜRÜYEREK YAPILAN VE ADINA ”BUSHWHACK” DENİLEN BİR DOĞA YÜRÜYÜŞ TARZININ DA TEMEL PRENSİPLERİDİR. ÇOK DENEYİMLİ DEĞİLSENİZ VE YETERLİ ÖN HAZIRLIKLARI YAPMAMIŞSANIZ ASLA DENEMEYİNİZ.

Reklam
Comments
One Response to “DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE YENİ BİR ROTA AÇMAK”
Trackbacks
Check out what others are saying...


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: