ACONCAGUA – 6962 MT

Acon_sunrise

Aconcagua Dağı, 6962 metre yüksekliği ile Güney Amerika kıtasının en yüksek dağıdır, aynı zamanda Asya Kıtası dışında ki en yüksek dağdır. Arjantin Andları üzerinde, Şili sınırına yakın bir bölgede yer alır.  Adının Quechua dilinden geldiği tahmin edilmekte olup, ”Taş Bekçi” anlamına gelmektedir.

Üzerinde 5 büyük buzul vardır.  Bunların en büyüğü güneydeki  Ventisquero Horcones Inferior buzuludur ve 10 km. uzunluğundadır.

Dağa ilk tırmanış denemesi, 1883 yılında, Alman Geolog Paul Güssfeld liderliğinde bilimsel bir araştırma gurubu tarafından yapılmış ve 6500 metre irtifaya kadar çıkılmıştır. İlk çıkış ise, İngiliz Edward Fitzgerald liderliğindeki bir ekspedisyon tarafından başarılmıştır. Ekspedisyon üyesi İsviçreli Matthias Zurbriggen 4 Ocak 1897 tarihinde zirveye ulaşmış, bir kaç gün sonra da aynı ekspedisyondan 2 kişi daha zirve yapmayı başarmıştır.

Aconcagua Dağı kuzey yüzünden zirveye çıkış oldukça kolaydır. Normal Rota teknik bir çıkış gerektirmez. Ancak 7.000 metreyi bulan yüksekliği gene de iyi bir aklimatizasyon ve yüksek efor gerektirir.

RN_03

Normal Rota

İkinci sıklıkta kullanılan ve daha zorlu olan rota ise Falso de los Polacos  rotasıdır. Kamp üssü “Plaza Argentina” dan başlar ve “Los Polacos” buzulunun kuzey başlangıcına kadar gider. Buzul, düz ve parçalanma olmayan bir yerden geçildikten sonra 25-30 derece eğimli bir yamaç geçilir, ve yaklaşık 6400 m de kamp üssü “Plaza de Mulas gelen normal yola ulaşılır.

Aconcagua’nın güney kanadı oldukça zordur. Güney duvarı, Pared Sur ise tırmanışı en zor olan rotadır.

Routes

 Aconcagua Rotaları

Dağa çıkış için en uygun periyot Kasım ile Mart ayı arasında ki periyottur. Dağın eteklerinde, sezon boyunca milli park rehberlerinin bulunduğu, çok iyi donatılmış iki kamp vardır. Tırmanışa geçmeden önce Mendoza’daki Aconcagua-Park idaresinden izin belgesi satın alma mecburiyeti vardır.

ACONCAGUA NORMAL ROTADAN ÇIKIŞ:

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: