CHAR CLOTH – KUMAŞ KÖMÜRÜ
BU YAZI, BLOG VASITASIYLA TANIŞTIĞIM ”HAYRİ CANYAKMAZ” İSİMLİ GENÇ BİR DOĞA SPORCUSU KARDEŞİMİZ TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR. ÖZEL MERAKI, KURDUĞU ATÖLYESİNDE ”KENDİN YAP” (DIY-DO IT YOURSELF) FELSEFESİ DOĞRULTUSUNDA BIÇAK, OCAK VB. MALZEMELERİ ÜRETMEKTİR. KENDİSİNİ SİZLERE DAHA İYİ TANITMAK İÇİN GÖNDERMESİNİ İSTEDİĞİM FOTOĞRAFINI VE ÖZGEÇMİŞİNİ ”GEREK YOK ABİ” DİYEREK, BÜYÜK BİR TEVAZU İLE KABUL ETMEMİŞTİR. KENDİSİNE YAZI İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Sizlere Ateş başlatıcı olarak kullanabileceğiniz, ultra hafif, hazırlanışı kolay ve neredeyse bedava bir malzemeden bahsetmek istiyorum. İhtiyacınız olan malzemeler bir metal kutu, bir miktar pamuklu kumaş , kutuya tek bir delik açmak için çivi ve tabii ki ateş. Ateşle hazırlanan ateş başlatıcı bir malzeme kulağa garip gelebilir. Ancak önceden hazırlayacağınız bu malzemenin 10 gr. ile onlarca kez ateş yakabilirsiniz.
1. Metal kutumuzun kapağına içten dışa doğru bir küçük delik açıyoruz. Bu delik tıpkı bir yanardağ ağzı gibi verimli bir şekilde duman çıkmasını sağlayacak.
2. Pamuklu bir kumaşı (eski atletleriniz biçilmiş kaftan) metal kutumuzun içine sığacak boyutlarda küçük parçalara ayırıyoruz. Dilerseniz bayanların kullandığı yuvarlak makyaj temizleme pedlerini bile kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken pamuklu olması ve yağlı olmaması.
3. Kumaş parçalarını kutumuzun içine koyup kapatıyoruz ve kutuyu ateşin üzerine bırakıyoruz. Açtığımız dekikten önce artan bir duman çıkışı olacak, sonra azalarak bitecektir..
Böylece oksijensiz bir ortamda ısı artışı sağlamış olacağız. Açtığımız delikten oksijenli ortamda yanabilen her şey dışarı çıkacak. Zaten delikten çıkan dumanın alev aldığını görebilirsiniz. Geriye kalan malzeme ise neredeyse saf karbon diyebileceğimiz Char cloth- Kumaş Kömürü olacaktır. Üzerine en ufak kıvılcım düştüğünde sürekli olarak ilerleyen, sadece ısı artışıyla yanabilen (büyüteç/güneş ikilisi) ve hatta kendi imkanlarınızla oluşturacağınız basınç altında dahi yanabilen (Ör: Fire piston. Bu konuya ayrıca değineceğiz) bir malzeme elde etmiş oluyoruz. Üstelik tırnak kadar bir malzeme bile ateş yakmaya yetebiliyor. Piyasada satılan dumansız nargile kömürleri de aynı mantıkta hazırlanmaktadır.
NOT: Aynı yöntemle hazırlayacağınız talaş parçalarını bir şişeye doldurup su filtresi olarak kullanabilirsiniz. Karbonun su içerisindeki birçok zehirli maddeyi ve kötü kokuları bünyesinde tutabildiğini ve bu sebeple akvaryum filtrelerinde dahi kullanıldığını belirtmek istedim.
Sadece bu yazıyı yazan arkadaşımı değil, ona uygun ortam sağlayan Mete komutanımı da kutlarım. Şimdi evde bunu deneyeceğim pamuklu bir şeyler bulmalıyım!
Bu arada, “Emekli olunca ne yapacağım?” diyerek hâlâ çalışmakta ısrar eden babama bu blogu göstermeliyim galiba.
BeğenBeğen
Merhaba,
Güzel sözleriniz için teşekkürler. Babanıza da uzun ve mutlu bir emeklilik dönemi dilerim. Bir kıdemli emekli olarak ona da yapmayı isteyip ertelediği şeyleri hayata geçirmesini öneririm.
Saygılarımla…Mete
BeğenBeğen
Charcloth hazırlanması ve kullanması çok kolay bir malzeme. Özellikle firepiston kullanılıyorsa olmazsa olmazlardandır. İsteğim üzerine arkadaşım atölyesinde bana bir tane yapmıştı ve içine ancak charcloth koyarak ateş başlatabilmiştik. Şahsen en güvenilir yöntem olarak firesteel kullanıyorum ve firesteel çubukla başka bir malzemeye ihtiyaç duymadan sadece kuru ot kullanarak ateş başlatamadığım hiç olmamıştır.
BeğenBeğen
Çok yararlı bir blogunuz var kaç kere teşekkür etsem azdır. Özellikle charcloth mutlaka herkes tarafından bilinmesi gereken pratik bir malzeme. Umarım bir gün doğada karşılaşırız.
Sevgilerimle.
BeğenBeğen
Çok teşekkürler Uğur Bey, Umarım bir gün karşılaşır ve doğa üzerine sohbet etme imkanı buluruz.
BeğenBeğen
Hafta sonu bir ateş yakıp kendi kumaş kömürümüzü yaptık. Ancak şu da unutulmamalı: kumaş parçaları, bu işlemin sonunda çok küçülüyor. Bunu göz önünde bulundurarak biraz fazla kumaşla bu iş girişmekte yarar var.
Ayrıca konserve kutusu soğumadan kapağı açılırsa, kumaş kömürü kolaylıkla yanabiliyor. Sonuçta elinizde kumaş kömürü kalmıyor. Evvela kutunun ve içindeki kumaş kömürünün soğumuş olduğundan emin olmalısınız.
BeğenBeğen
Katkı için teşekkürler Yusuf Bey…
BeğenBeğen
Teneke soğumadan sakın açmayın ben o hatayı bir kere yaptım teneke ısısıyla charclothlar alev almış hiç belli bile olmadı söndürmeye fırsat olmadan hepsi kül oldu siz sakın ola teneke iyice soğumadan açmayın
Ayrıca bir not bazı sitelerde harlı ateşte yapmayın denilmiş ancak harlı ateşte yapıp yapmamakla bir alakası yok hertürlü oluyor içine çok kumaş koymayın yeter bu da benim denemem
BeğenBeğen
Katkı için çok teşekkürler..
BeğenBeğen