SİNEKSİZ BİR KAMP İÇİN SİNEK KOVUCULAR
Blog vasıtası ile yazışarak tanıştığım genç bir arkadaşımız var. Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak görev yapan Ahmet Selim Baysal. Henüz yüz yüze karşılaşma şansımız olmadı. Umarım bir gün o da olur. Bir doğa aşığı ve özellikle outdoor ocaklar konusunda tam bir otorite. Evde sürekli yeni bir tip ocak üretmekle, denemekle meşgul. Yaptıklarını bazen bana da kargo ile gönderiyor. Hatta en son Karia Yolu yürüşüne onun gönderdiği ocaklardan biri ile gitmiştim. Sadece ocaklar konusunda değil, blogta yazdığım pek çok konuya da yorumları ile sık sık katkı veriyor.
Son günlerde blogda tarp ve ona bağlı olarak sivrisinekler, böcekler konusu gündeme gelince detaylı bir araştırma yapmış ve aşağıdaki yazıyı kaleme almış. Ahmet Selim kardeşime katkılarından dolayı teşekkür ediyor ve yazıyı aşağıda yayınlıyorum. (Sadece son kısımda ki elektronik kovucuları ben ilave ettim.)
Ahmet Selim kardeşimiz…
SİNEKSİZ BİR KAMP İÇİN SİNEK KOVUCULAR (REPELLANTS): Sinek kovucu spreyler veya losyonlar vücuda sıkıldığında sivrisinek, karasinek ve keneleri sizden uzak tutarlar, ama öldürmezler. Klasik sinek ilaçları sinekleri öldürürken sinek kovucu olanlar sinekleri sadece sizden uzak tutarlar. Bunlara “kovucu” denir. İngilizce “repellant” olarak adlandırılırlar. Bu nedenle bu tip ürünlerden alırken üzerlerinde “repellant” veya “kovucu” yazmasına dikkat ediniz.
Evde kullanım:
Sinek kovucu spreyleri evde üzerinize sıkarsanız gece odanıza sivrisinek gelir ama sizin üzerinize konmaz. Eğer kapıyı da kapatırsanız sizden uzaklaşıp odanızın size en uzak köşelerine giderler ama odadan dışarı çıkamazlar. Bu nedenle spreyi sıktıktan sonra odanın kapısını bir süre açık tutarsız odada sivrisinek kalmayacaktır.
Arazide kullanım:
Sinek kovucu spreyi üzerinize sıkın. Artık sivrisinek, karasinek ve keneler sizden uzak duracaklar, üzerinize konmayacaklardır. Etkileri, farklı firmaların sinek kovucu spreylerine göre değişmekle beraber 3 saatten 8-10 saate kadar çıkmaktadır. Bugslock isimli sinek kovar bileklik ise 72 saat (3 gün) Maximum düzeyde korur. 3 günden sonra da kokusu azaldığı için 1-2 gün daha az etki gösterir. Özel tasarlanmış poşetinde saklandığında uzun süre (1- 1.5 Hafta) etkisini koruyabiliyor.
Soru: Üzerime sinek kovucu sprey sıktım. Sabah kalkınca üzerimde hala ilaç kokusu vardı ve rahatsız oldum, bunun bir çözümü var mı ?
Cevap: Sinkov sinek kovucunun sıvı olanından satın alın. Bu sıvıyı elinize yüzünüze bulaştırmadan boş vazelin kutusu benzeri su sızdırmaz bir kaba doldurun. Ağzı açık halde yanınıza koyun. Sinekler sizin yanınızdaki bu kokudan dolayı size yaklaşmazlar. Böylelikle elbisenize sprey sıkmadığınız için rahatsız edici koku olmaz.
Ben otellerde kullanılan tek kullanımlık şampuan kutularının içini boşaltıp içine Sinkov marka sinek kovucunun sıvı olanından doldurdum. Bu içi Sinkov dolu minicik kutuyu gece evde yatarken hemen yanımdaki sehpaya koyup uyudum. Gece sivrisinek kesinlikle yaklaşmıyor. Hatta bu minik kutuyu balkonda yemek yerken sofraya koydum, sofraya yaklaşan sinekler hemen uzaklaşıp kaçtılar. Balkonda veya kampta sinek kovucu dolu kutuyla işiniz bitince kutunun ağzını kapatıp daha sonra farklı mekanlarda kullanabilirsiniz. Üstelik sıvı haldeki sinek kovucunun buharlaşması haftalarca sürüyor. Böylece bir kez uygun kutuya sinek kovucu doldurup ağzı açık halde bir mekana koyunca o mekana haftalarda sinek gelmez.
Kutunun devrilip ilacın dökülmesine karşı önlem:
Sinkov dolu minik kutunun içine bir miktar pamuk doldurursanız pamuk sıvıyı emer ve kutu devrilince ilaç dökülmez. Böylece sıvı sızdırmaz minik bir kutu bulamasanız bile boş nivea krem kutusunun içine pamuk doldurup üzerine sinek kovucu sıvı dökerseniz kutunun içindeki pamuk sıvının dökülmesini engeller. Bu kutunun ağzını açıp nereye koyarsanız oraya sinek gelmez. işiniz bitince kutunun ağzını kapatın ve daha sonra istediğiniz yerde ağzını açıp yanınıza bırakın. Böylece kutunun yanınızda iken ağzını nerede açarsanız oraya sinek gelmez.
Sinek kovucu ürünler genellikle bitkisel ürünler olup sağlığa zararları yoktur. Tabi bu ürünleri satın alırken sahte olup olmadığına ve bitkisel olmasına dikkat ediniz.
Benim bildiğim sıvı ve sprey sinek kovucu markaları: Sinkov ve Defans markaları.
WEB: http://www.netpamarketing.com/sinkov
WEB: http://www.defans.com.tr/bitki-ozlu-sinekkovan.html
Bir de Bugslock isimli sinek kovar bileklik var. Bilekliği ister bileğinize takın, ister çantanıza takın, ister çadırınıza koyun, ister anahtarlık gibi belinize takın sinekler ve keneler bu bilekliğin olduğu mekana yaklaşmazlar. Üstelik sprey olanlar gibi elbisenizde koku yapmaz, sıvı olanlar gibi dökülme tehlikesi de yoktur. Bugslock isimli sinek kovar bileklik elbiselerde koku yapmasa da havaya koku verir ve bu koku bazı kişileri rahatsız edebilir. Bu nedenle bu ürünü bileğe takmak yerine tokaya takmak daha iyi olabilir. Çünkü eğer bileğinize takarsanız yemek yerken bileğiniz burnunuza yaklaştığı için kokudan rahatsız olabilirsiniz.
Sıvı sızdırmaz minik kutu bulamazsanız mint naneli şeker kutusunun içine, Nivea Stove daki gibi pamuk doldurun. Pamuğun üzerine Sinkov sıvı sinek kovucu dökün. Sinkov’lu pamuk dolu bu kutu yanınızda olduğu sürece size sinek böcek vs. yaklaşmaz. Kutunun ağzı genişledikçe rüzgar nedeniyle daha kısa sürede buharlaşma olur ve etkisi daha fazla olur. kutunun ağzı daraldıkça rüzgardan daha az etkilendiği için daha zor buharlaşır ve daha uzun günler sinkov sinek kovucu bitmez. Ama sinek kovucunun etkisi de buharlaşma azaldığı için azalır. Geniş bir çadırın içinde veya bir odada tek kullanımlık şampuan kutusu yeterlidir. Daha geniş alanlar için mint naneli şeker kutusu veya nivea kutusu gibi büyükçe kutulara Sinkov dökünüz.
Bu arada eğer isterseniz pamuklu kutudaki sinek kovucuya parmağınızı batırarak ilacı elbisenize de sürebilirsiniz. Kısaca nerede sinek kovucunun kokusu varsa oraya sinek böcek vs. gelmiyor. Sizin hayal gücünüze kalmış biraz da.
ELEKTRONİK (ULTRASONIC) SİVRİSİNEK KOVUCULAR:
Bizi yiyen sivrisinekler, dişi olanlar. Erkek ve dişi sivrisinekler ise üreme dönemleri hariç asla bir arada bulunmazlar. İşte elektronik sivrisinek kovucular, bu bilgiden hareketle tasarlanmışlar. Elektronik kovucu, sürekli erkek sivrisinek sesi yayarak dişilerin kaçmasını sağlar. (Üreme döneminde değil) Yüzlerce, binlerce farklı modeli var. Küçük ve hafiftirler.Pille uzun süreler çalıştıkları için doğa yürüyüşünde rahatlıkla kullanılabilirler. Hatta anahtarlık şeklinde olanları da mevcut.
ben kamplarımı genelde kolboy usulü ateş başında uyuyarak çadırsız yapıyorum onun için böyle sinek kovar ürünleri çok denedim ancak tecrübe ettiğim bir şey varsa o da kesinlikle sinekleri kovmaya yetmiyorlar ne kullanırsak kullanalım 100yerinden sokacağına 50 yerinden sokmayı yine başarıyor.o yüzden yazın hafif çadırları kesinlikle yanınızda taşıyın alerşiniz olmasa bile çok fazla sinek sokarsa ateşiniz yükselip hasta olabilirsiniz.
BeğenBeğen
admin bey sizce kamp ve trekking en iyi hangi mevsimlerde olur
BeğenBeğen
Buna net bir cevap vermek mümkün değil. Her mevsimim kendine özgü bir güzelliği var. İlkbahar ve sonbahar aylarının kendine özgü renkleri, kışın bembeyaz karlarla kaplı ağaçlar hepsi çok güzel.Ancak sıcak ve sinek nedeni ile yaz biraz sıkıntılı. Ancak deniz kenarında ya da Karadeniz gibi nispeten serin bölgelerde yaz kampları ve yürüyüşleri de çok güzel. Anlayacağınız bu sorunun bir cevabı yok. Tamamen kişisel bir konu..
BeğenBeğen
doğru diyorsunuz zaten bunu kişi heralde ancak kendi tecrübeleriyle anlayabilir
BeğenBeğen
Sinek kovucu bilekliği kokusu bittiğinde üstüne sinek kovucu bir sprey sıkarak kapalı bir kapta saklayarak tekrar kullanabilir hale getirebilirsiniz. İhtiyacınız olduğunda kaptan çıkarıp kullanabilirsiniz. Bir de limon karanfil ikilisi var. Sadece sivrisinekler değil bir çok haşerat bu kokuyu sevmiyor. Tavsiye ederim
BeğenBeğen
Katkı için teşekkürler Hayri Bey..
BeğenBeğen
Sinek kovucuların etkisi markadan markaya göre degişebilir. Bunun yanında uygulamadan uygulamaya da değişebilir. Hatta ortamdan ortama da değişebilir.
Marka konusunu açıklamaya gerek yok. Belli başlı markalar uyduruk markalara göre çok daha kaliteli ürün yaparlar.
Çoğumuz yaz aylarında evimizi sineklere karşı ilaçlamışızdır. Aynı sinek ilacını kullanan iki kişiden birisi doğru şekilde ilaçlama yaptıysa o evdeki bütün sinekler ölmüştür. Diğer kişi yanlış uygulama yaptıysa onun evindeki sinekler ölmeyebilir veya bir miktar sinek ölmüş olabilir. Bir sinek ilacı (öldürücü) veya sinek kovar (repellant) sineklere karşı bir miktar etkili olmuş ise doğru uygulama ile diğer sineklere karşı da etkili olacaktır. eğer sinek kovucu veya öldürücü etkisiz olsaydı diğer sinekleri de etkilemezdi. Demekki temas ettiği sinekleri etkiliyor.
Ikinci mesele ortam. Eğer ortamda hava soğuk ise bu ilaçların buharlaşması yavaş olur. Dolayısıyla ilacın etkisi açık havada ve soğuk ortamda azalacaktır. Soğuk ama rüzgarsız ortamda sinek kovucu doldurulmuş kabın ağzı genişçe açık olmalıdır ki buharlaşma kolay olsun. Ağız çapı daraldıkça buharlaşma azalacaktır.
Ortam faktörüne rüzgarı da ekleyebiliriz. Rüzgarın kokuyu düzensiz bir şekilde dağıtması (eğer sinek kovucuyu üzerinize sıkmadıysanız veya bugslock takmadıysanız) sinekleri pek etkilemeyecektir. Bu nedenle dışarıda rüzgarlı havada sinek kovucuyu bir kap içinde yanınıza koymak yerine üzerinize sıkmanız gerekecektir.
Hayri Bey’in dediği yöntem çok iyi bir yöntem. Böylece bir defa bugslock alırsanız çok daha az parayla bugslock’a uygun bir kap içinde sıvı sinkov vb. sinek kovucu yedirirsiniz. Kullanmak istediğinizde kutunun içini açıp bugslock’u bileğinize veya tokanıza takarsınız.
Bu ürünler kaliteli marka tercih etmek şartıyla işe yarıyor. Doğru uygulama yapmak lazım ve biraz da yaratıcı olmak lazım.
BeğenBeğen
Ahmet Bey soğuk hava ayrıntısı için teşekkürler. Soğukta sinek az olsa da yine de vardır. Bu durumda bilek, boyun gibi sıcaklığın fazla olduğu yerlere sinekkovucuyu sürebiliriz. Böyle deyince sinekkovucu bilekliğin neden bu kadar işe yaradığını bir kez daha anladım 😉
BeğenBeğen