GASHERBRUM II – 8034 MT.
Gasherbrum II, Pakistan – Çin sınırında, Karakurum bölgesinde yer alır. K4 olarak da bilinir. 8034 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek 13. dağıdır ve Gasherbrum masifi içindeki en yüksek 3. dağdır. (Diğerleri Gasherbrum I ve Broad Peak’tir.) Adı Balti dilinde (Pakistan’ın Baltistan bölgesindeki halkın konuştuğu dil) ”Güzel Dağ” anlamına gelmektedir
8.000 metre üzerinde 3 dağı barındıran Gasherbrum masifi, ilk olarak 1909 yılında Abbruzzi Dükü ve Vittoria Sella tarafından araştırılmıştır. Bu keşif anısına, Boltoro Buzulu‘nun bir koluna Abruzzi Buzulu adı verilmiştir.
1934 yılında, Uluslararası bir Himalaya ekspedisyonundan, Günter Dyhrenfurth ve Andre Roch, 6250 metreye kadar çıkmayı başardılar.
Gasherbrum II’nin ilk tırmanışı bit Avusturya ekspedisyonu üyesi olan, Fritz Moravec, Josef Larch ve Hans Willenpart tarafından 7 Temmuz 1956 yılında, güneybatı sırtından yapıldı. I.kampı kuran ekip, aklimitizasyon için daha üst irtifalara çıktılar ve kampa dönüşlerinde, bir çığın tüm ekipmanlarını ve yiyeceklerini yok ettiğini gördüler. Ani bir kararla, bivaklayarak çok hızlı bir zirve yapmaya karar verdiler. 6 Temmuz 1956 sabahı zirve için yola çıktılar. Gece bivaklayarak, ertesi gün 11.30’da zirveye ulaştılar.
2 Şubat 2011’de, Cory Richards, Denis Urubko ve Simone Moro dağın ilk kış çıkışını yaptılar.
Dağın ilk Türk çıkışı ise 2005 yılında ODTÜ Dağcılık Kulübü tarafından yapılmıştır.
İLK KIŞ TIRMANIŞI:
Gasherbrum II’nin ilk türk çıkışını tunç fındık yapmamıştır. iyi inceleyin öyle yazın ODTÜ grubu yapmıştır
BeğenBeğen
Merhaba Kerem Bey,
Uyarı için teşekkür ederim. Ben gerekli incelemeyi yaptım ve düzelttim. Keşke bu uyarıyı daha nazik bir üslupla yapsaydınız. Gene de teşekkürler.
BeğenBeğen
buyrun birde link vereyim
https://odtutv.metu.edu.tr/index.php?form=arsiv&kod=8&pos=2
aynı ekibe yenikatılımlarla birlikte ilk türk takım çıkışını evereste yapmışlardır. Başarıyı atlamayalım.
BeğenBeğen
Dil biraz sert olmuş olabilir. Böyle bir GII sayfası hazırlamışken ilk Türk çıkışının doğru olmasını beklerdim. Yine de bilgilendirme için teşekkür ederiz. Yeni kapılar açması açısından önemli. Tunç Fındık bence Türkiye’de açık ara en önemli dağcıdır, tartışmam. Zaten herşeyi yapıyor ancak yapmadıklarını da yazarsak, zaten çok görüntüde olmayan Dağcılarımızın başarılarını unutur gideriz. Bu da Türk dağcılığını bireysel başarılardan daha geniş katılımlı başarılara geçişinde sekteye uğratır. Ancak yapılan sadece bir hatadır. Niyetinizin iyi olduğunu anlıyorum.
BeğenLiked by 1 kişi