HİPOTERMİDE İLK YARDIM
Vücut ısısının düşmesi sonucu oluşan hipotermiye giren birine yapılacak ilk yardım, eldeki imkanlara ve hastanın durumuna göre değişiklik gösterir.
Yapılması gerekli ilk şey, vücudun ısı kaybını durdurmak olmalıdır. Bunun için de; tırmanış ya da yürüyüşe son verilmeli ve rüzgarın windchill etkisinden korunmak için eğer yanımızda varsa çadır kurulmalı ve hasta çadıra alınmalıdır. Eğer çadır yoksa, bir mağaraya veya bir kayanın rüzgar altı tarafına girilerek rüzgarın etkisi azaltılmalıdır.
Bir sonraki aşama ise, hastanın kıyafetleri ıslak ise hemen kuru kıyafetler ile değiştirmek olmalıdır.Eğer giydirebileceğimiz bir kuru kıyafet yoksa, ıslak elbiselerin suyu iyice sıkılarak tekrar giydirilmelidir.
Tüm bu çabalar esnasında hasta hareket ettirilerek vücut ısısının daha da düşmesine engel olmalıdır.
Eğer çadır kurduysak, yanımızda uyku tulumu da var demektir, hasta hemen uyku tulumu içine alınmalı ve eğer varsa el /ayak ısıtıcıları ile ısınmasına yardımcı olmalıdır.
Eğer çadır yok ise ve bir mağara ya da kaya arkasına sığınmışsak hemen bir ateş yakılmalıdır. Varsa hasta termal battaniye ile sarılmalıdır.
Vücudun en fazla ısı kaybının olduğu bölgeler, erojen bölgeler dediğimiz boyun, göğüs ve kasık bölgeleridir. Bu bölgelere gerekirse ilave koruma yapılır.
Vücudun ısısını dengeleme çabası büyük enerji gerektirir ve bu nedenle hipotermiye girmiş bir hastanın kan şekeri azalır. O nedenle ılık şekerli içecekler ve karbonhidrat ile kan şekerinin yükselmesi sağlanmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bilincini kaybetmiş hastaya bir şey yedirmemektir.
Hipoterminin daha ileri aşamalarına geçmiş (titremesi durmuş, bilinç kaybı yaşayan) hastalara, dışarıdan masaj ve ya sıcak su ile ısıtma uygulanmaz. Bu takdirde kılcal damarlara hücum eden kan, hayati organlardaki kan kaybı nedeni ile hastayı öldürebilir. Bu tip hastaların kendi vücut ısıları ile ısınmaları sağlanmalıdır. Hipoterminin daha hafif aşamalarında el ve ayak masajı ve ısıtma yapılabilir.
Daha ileri vakalarda solunum durabilir. Bu takdirde hastaya suni solunum yaptırılmalıdır.
Hastaya ısıtır düşüncesi ile asla alkol verilmemelidir.
Gerçekten önemli bir konu…Aslında bende ara sıra doğada küçük hipotermiler yaşamıştım…..Şınav çekmek gibi hareketler gerçekten ilk aşamalarda çok etkilidir….
BeğenBeğen
Bazen bulunduğunuz ortam çok soğuk ve vücut ısınızı 35 derecenin altına düşürecek kadar ise ve geniş bir ortamda iseniz alanı sadece kendinizin korunacağı kadar daraltıp değişik eşya ve cisimlerle destekleyerek bu dar alanda bir mum bile,(ancak bu dar alana oksijen ve hava girişini engellemeyecek şekilde) ısınmanızı geçici de olsa sağlayabilir bunun yanında küçük hareketlerle el ve kolları da sallayarak ısınma hareketleri gerçekleştirilebilir.Aslında,
bizim için daha da önemli olan dağda bir yerlerde hipotermi yaşarsak,çadır ve battaniye benzeri şeylerle sarılıp örtünmemiz,varsa uyku tulumuna girmemiz,dahası;mağara gibi kapalı ortamlara geçerek hemen bir ateş yakmamız gerekir.Burada da yanan ateşin çok yakınında durmayarak hemen yüksek ısısına maruz kalınmamalı doğru değildir(ani kan dolaşımı etkisi bizi riske sokabilir) vücudun kendini ısıtmasını bu ateşin çok yakınında olmayacak şekilde beklemek daha doğru olacaktır
BeğenBeğen
ilkyardım için en öncelikli konu ne teşhis,ne tedavi nede hasta,yaralı yada kazazedenin taşınması prensibidir.iLK YAPILACAK VE .EN ÖNEMLİ KONU OLAY YERİNİN GÜVENLİĞİ İLE İLK YARDIMCILARIN yada MÜDAHALECİLERİN(Arama ve Kurtarmacıların). KENDİ GÜVENLİKLERİNİN SAĞLANMASIDIR.Öyleki,çoğu zaman olay yerine ulaşan ilk yardımcı yada müdahaleciler,olayın heyecanı ile hemen yaralı yada kazazedeye müdahaleye koşmakta,bunu yaparken de özellikle trafiğin akışı unutulmaktadır.Bu açıdan olay yerini emniyet şeritleri ve işaret levhaları ile hemen belrleyerek ilkyardıma başlamalıdır.Bu,hem yaralı yada kazazedenin olay yerindeki olası risklere karşı güvenliğinin sağlanması için hem de ilkyardımcıların kendi güvenliğinin sağlanması ve sağlıklı olarak da görevlerini yürütmelerinin bir ön koşuludur.Zaten yaralı yada kazazedeye yardımcı olacakların kendileri yardım alacak bir duruma geliyorsa yapılacak ilkyardım yada kurtarma çalışmasının da bir faydası olmayacaktır.
BeğenBeğen