KIŞIN ATEŞ YAKMAK – 1

 DSC01329

Ateş yakmak, doğada en çok ihtiyaç duyduğumuz becerilerden biridir.  Ancak bir o kadar da zordur. Genelde herkes kolaylıkla bir ateş yakabileceğini düşünür. Çünkü yaz günü pikniklerinde, kamplarında kolaylıkla yakılan ateşler, bu işin zorluklarını algılamamıza engel olur.

3-4 gün yağan bir yağmurdan sonra, her yer ıslakken, bir ormanda ateş yakmak sanıldığından çok zordur. Doğa sporlarına ilk başladığımız yıllarda, 4-5 kişi ateş yakmayı beceremediğimiz çok olmuştur.

Oysa günlerce yağan yağmurdan sonra bile, ormanda ateş yakmak mümkündür. Bunun hiç bir yardımcı malzeme gerektirmeyen en basit metodu, biraz uğraşarak hazırlayacağımız kuştüyü çubuklardır.

İlk yapmamız gereken şey, kuru ağaçları bulmaktır. Ölmüş, devrilmiş, kırılmış ağaçların ve dalların iç kısımları, kaç gün yağmur yağmış olursa olsun kuru kalırlar. Bunu dallarını kırarak anlayabiliriz. Kolaylıkla kırılırlar ve kırılırken adeta ”biz kuruyuz” diye bağırarak çatırdarlar.

Bu tip ağaçlardan ve dallardan, inceden kalına doğru ateş yakarken kullanacağımız tüm malzemeyi toplarız. Sonra keskin ve iyi bir bıçak yardımıyla, bunları ortalarından 2 ye, 4 e bölerek, içlerindeki kuru kısmı açığa çıkarırız.

En son yapacağımız, bir kaç tane kuştüyü çubuk hazırlamak. Bunun için 2-3 parmak kalınlığında bir dalı alırız ve sert bir zemine dayayıp,  bir karış yukardan, aşağıya doğru çok ince şeritler halinde kesmeye başlarız.

Carving a Feather Stick to Aid Fire StartingKuştüyü çubuk hazırlamak

Bu kuş tüyü çubuklardan en az 2 tane, tercihan 3-4 tane hazırladıktan sonra, kuru kısımları ortaya çıkarılmış dalları inceden kalına doğru hazırlarız.  Daha sonra ateşi ıslak zeminden uzaklaştırmak için 5-10 dalı yere yan yana dizeriz. Ve bunun üstünde  ateşimizi yakarız.

Bu kuştüyü çubukların tek kibritle bile kolaylıkla yandığını göreceksiniz.

(Gece boyunca ateşe atacağınız kütükleri de, iyice kurumalarını sağlamak açısından, yaktığınız ateşe çok yakın istif etmeyi unutmayın.)

Reklam
Comments
6 Responses to “KIŞIN ATEŞ YAKMAK – 1”
  1. ahmetselimbaysal dedi ki:

    Ben kış ayları için vazelinli pamuğu tek geçerim. Youtube dan “cotton and vaseline” diye aratınız. kendiniz de çok basit yapabilirsiniz. Tabi bu çırayı önceden evde hazırlamak gerek. Veya yanımızda bir kutu beyaz renkli vazelin ile yeteri kadar pamuk bulundurmak gerek. Çok konforlu bir şekilde ateş yakabilirsiniz bu yöntem ile.

    Beğen

    • Seawolfmete dedi ki:

      Ben de sürekli vazelin ve pamuk taşıyorum Ahmet. İkisi de ilk yardım çantasında var. Vazelini pişikler için kullanıyorum.Aynı zamanda pamuğa yedirip ateş yakarken de kullanıyorum. Ancak çok ıslak havalarda yeterli olmuyor..

      Beğen

  2. ahmetselimbaysal dedi ki:

    Ama en doğru şey her türlü durumda birden fazla yöntem ile ateş yakabilme bilgi ve becerisini edinmektir. Her ihtimale karşı…

    Beğen

  3. ahmetselimbaysal dedi ki:

    abi ben pamuk – benzin veya pamuk -mazot ikilisini de denemek istiyorum. Sanırım sıvı petrol yakıtlarını kontrollü yakabilirsek vazelinden daha iyi bir performans elde edebiliriz ?

    Beğen

    • Seawolfmete dedi ki:

      Daha pek çok yöntem var Ahmet.. Esas olan ihtiyaç olduğunda elindeki imkanları sonuna kadar değerlendirebilmek..

      Beğen

  4. xaupau dedi ki:

    Vazelin + .Pamuk ikilisini bir pipetin içinde saklamanızı tavsiye ederim. Pipetin uçlarını ısıtıp eriterek yapıştırdığınızda pipet ıslansa bile içindeki vazelinli pamuk etkilenmiyor. Şu videodan nasıl yapılabileceğini görebilirsiniz. http://www.youtube.com/watch?v=rgD_3ysLWaE

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: