BATON KULLANIMI-KUZEY YÜRÜYÜŞÜ
Baton kullanımı, denge yanında, yükün bir kısmının bacaklardan, omuz ve kollara aktarılması nedeniyle çok önemlidir.
Her adımda 5 kg. lık bir yük bacaklardan omuz ve kollara transfer edilir. 20 km’lik bir yürüyüşte bu yük 150-160 tonu bulabilir. Bu da bacak adaleleriniz ve eklemleriniz için büyük bir rahatlama demektir.
Batonun işlevlerini tam olarak yapabilmesi için, öncelikle doğru yüksekliğe ayarlanması gerekir. Doğru yükseklikte, batonun sapını kavrayıp, ucunu yere dayadığınızda, kolunuzun 90 derecelik bir açı yapması ve dirsek-bilek arasının yere paralel hale gelmesidir. Tırmanışta biraz daha kısa, inişte ise biraz daha uzun olarak ayarlanabilir.
Baton boyu ayarlandıktan sonra, kavrama perlonu mutlaka takılmalı ve sıkılmalıdır.
Baton ile temel yürüyüş şekli ”Nordic Walking” yani Kuzey Yürüyüşü’dür. Bu yürüyüş şekli 1920’lerde Finlandiya’da geliştirilmiş, ayakların yanında üst gövdeyi de çalıştıran bir spor dalıdır. Kuzey yürüyüşün pek çok farklı versiyonu olmakla birlikte, en yaygın kullanılan şekli, el ve ayakların birbirinin tersine çalıştığı verisyonudur. Yani sol ayağınızı ileri attığınızda, aynı anda sağ elinizi ileri atıp, batonu sol ayak arkasına koymanız, sonra sağ ayağınızı ileri atıp sol elinizdeki butonu sağ ayak arkasına koymanız şeklinde devam eder. Arkada kalan baton öne, tutarak değil sürüklenerek getirilir. Ritmik ve hızlı bir yürüyüş şeklidir. Özellikle düz alanlarda hızlı bir yürüme temposu sağlar.
Nordic Walking
Nordic Walking batonun tutuluşu
Bu da farklı versiyonları