DOĞA YÜRÜYÜŞÜ TEKNİKLERİ -GENEL

Dağcılık; doğa yürüyüşünden, yüksek irtifa ekspedisyonlarına, kaya tırmanıcılığından, dağ kayağına kadar her biri farklı teknik isteyen çok geniş bir alanı içeriyor. Bunlardan bazıları benim ilgi alanıma giriyor, bazıları ise ilgi alanım dışında. Ben öncelikle kendi bildiğim tekniklerinden bahsedeceğim. Bilmediğim alanlar içinse, ilerde, bu konularda yetişmiş arkadaşlardan yardım alacağız.

Öncelikle herkesin yapabildiği bir alandan başlayacağız: Doğa Yürüyüşü

1. Herkesin yaşına ve fiziksel durumuna bağlı olarak; yürüyüş yapabileceği parkurun uzunluğu, zorluk derecesi ve yürüyüş sürati değişir. Öncelikle kendi kapasitenizi iyi bilin, kapasitenizi aşacak işlere kalkışmayın.

2. Yürüyüşe yavaş bir tempo ile başlayın. İlk yarım saat temponuz normal yürüyüş temponuzdan biraz daha yavaş olsun.

3. Yürüyüş temponuz ne hızlı ne yavaş olsun. Tüm yol boyunca sürdürebileceğiniz bir tempo seçin ve temponuzu değiştirmeyin. Bütün dayanıklılık sporlarında esas, sürdürülebilir bir tempodur. Hızlı ya da yavaş tempolar daha çabuk yorulmanıza neden olur.

4. Molalarınızı belirli aralıklar ile verin. Genellikle de saatte bir, 2-3 dakikalık bir mola. Su, tuvalet, kıyafet değiştirme ihtiyacı duyduğunuz zamanlar da da bu mola 10 dakikayı geçmesin. (Öğle yemeği molası 30-60 dk’yı geçmesin)

5. 2-3 dakikalık molalarda, sırt çantanızı çıkarmayın. Oturmayın. Yatmayın. Ayakta, öne eğilerek batonunuza yaslanın. Sırt çantasının ağırlığını batona verin. Ya da yüksekçe bir kayaya sırt çantasının altını dayayarak yükü üzerinizden alın.

478873_442477132445060_100000483309029_1733467_629462285_oAyakta kısa süreli dinlenme

6. Tırmanışlarda eğim arttığında zig zag yapın. Zig zag, gideceğiniz yolu uzatır, ancak, eğimin azalması nedeniyle daha rahat tırmanmanıza olanak tanır.

the-road-leading-to-from-machu-picchu-machu-picchu-peru+1152_12879377807-tpfil02aw-6704Peru-Machu Picchu Yolu. Zig zag boşuna yapılmıyor..

7. Yürüyüşte, özellikle de tırmanışlarda diz kilitleme tekniğini uygulayın. Adımınızı atıp iyice yükselin ve bastığınız ayağı tam dik konuma getirin. Tam dik konuma geldiğinde vücut ve sırt çantası ağırlığınız, bacak adelelerinizden iskelet sistemine aktarılır. Adaleleriniz bir dinlenme ve nefes alma imkanı bulur.

8. Yürüyüş esnasında yüksekliği doğru ayarlanmış baton kullanın. Batonlar dengenize yardımcı olup, daha emniyetli bir yürüyüş yapmanızı sağlamasının yanında, her adımda 5 kg’lık bir yükü bacaklardan omuz ve kol adalelerine/eklemlerine aktarır. 20 km’lik bir yolda bu yaklaşık 160 ton yükün aktarılması demektir ve özellikle ayak diz ve bilek eklemleriniz açısından hayati bir öneme sahiptir.

643304Baton şart…

9. Kaygan ve dik zeminlerde ikinci adımı hemen atın. Kaygan zeminde durup 2. adımı nereye atacağınızı düşünmek düşmenize sebep olabilir.

10. Yan geçişlerde yamaç tarafındaki ayağınızın dışıyla, diğer ayağınızın da içiyle basın. Asla tüm tabanınızı yere yapıştırmayın. Ağırlığınızı, ayağınızın bastığınız kenar kısmına verin.

11. Yürüyüş esnasında dikkatinizi yürüyüşe ve çevrenize odaklayın. Müzik dinlemeyin, sohbet etmeyin, başka şeylerle meşgul olmayın.

12. Su ihtiyacınızı, iyice susayınca değil, sık aralıklarla bir kaç yudum alarak giderin.

13. Isındıkça soyunun, durdukça ya da soğudukça giyinin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: