ULTRALIGHT SIRT ÇANTALARI

Çok hafif doğa yürüyüşçülüğüne öncelikle sırt çantalarından başlamak lazım. Ülkemizde çok hafif bir sırt çantası yok. Varsa da tüm araştırmalarıma rağmen ben bulamadım. Genelde bizde sırt çantaları 1.600-2.500 Kg. arasında.. Çok fazla.

ABD, ürün çeşitliliği açısından bu konuda dünyanın en iyisi.  Pek çok çanta var bu tip.

Örneğin Golite Jam 50

Backpacker Magazine tarafından 2012 yılında dünyanın en iyi sırt çantası seçilmiş. 50 lt Ağırlığı 840 gram. Bu çantanın 70 litreliği de 880 gram. Tasarımı ilginç, basit, fonksiyonel. Fiyatı 109.99 $.

Jam_50L_Pack_Unisex_Opal_GrayJam_50L_Pack_riverrock_back

Mountain Lourel Exodus 50 Lt. Sıkı durun, bu çantanın ağırlığı ise sade 481 gram. Fiyatı 195 $.

2010exodus1

Hyperlite Mountain Gear‘ın 4400 Porter Pack modeli ise 70 litre ve 879 gram. Tamamen su geçirmez ve fiyatı 325 $.

front_smaller_2                  back_3_quarter_smaller_2

Bir diğer çanta ise Granite Gear Crown 60. Bu çanta tasarım açısından bizim alıştığımız çantalara benziyor. Ağırlığı 960 gram. 60  litre. Fiyatı 199.95 $.

crownac3

Grossamer Gear Mariposa Plus gibi başka çantalarda mevcut.Ben kendi beğendiklerimi koydum. Bu da Amerikalı bir vatandaşın beğendikleri. Çoğu çanta aynı. Sadece Mountain Smith Ghost için ben farklı düşünüyorum Çünkü o çantanın ağırlığı 1.78 Kg.

Reklam
Comments
4 Responses to “ULTRALIGHT SIRT ÇANTALARI”
  1. damla dedi ki:

    Mete bey, şu 50 lt olan gri siyah çantayı gözüme kestirmiştim. internetten araştırdım biraz, Çantada sırt sistemi yok. 50 lt hacimli bir çantada sırt sistemi olmaması çok sağlıksız olur sanırım.. içindeki onca malzemenin ağırlığı bu dezavantaj dolayısıyla çanta ağırlığının kat kat fazlası olarak geri döner diye tahmin ediyorum.

    Beğen

    • Seawolfmete dedi ki:

      Merhaba, özellikle Amerikan tasarımı Ultralight sırt çantalarının pek çoğunda sırt sistemi yok. Çünkü sırt sistemi ağırlığı arttıran ana parça. Onun yerine genellike üste ve alta 2 file cep yapıyorlar. Bu cebe katlanabilir matı koyuyorlar. Sırt sistemi mat oluyor. Saygılarımla..

      Beğen

  2. Fatih dedi ki:

    Böyle çantaların kullanılabilmesine imkan sağlayan şey bütün ekipmanın aynı orantıda hafif olması. Ultralight demek bütün ekipmanın su ve yemek hariç 4-5 kg sınırını geçmemesi demek, doğal olarak bu durumda 20kg taşınacak bir çantadaki gibi sırt sistemine de pek ihtiyaç duyulmuyor.

    Liked by 1 kişi

    • Seawolfmete dedi ki:

      Merhaba Fatih Bey,

      20 kg. lık bir sırt çantasını, sırt sistemi ile bile taşımak ızdırap oluyor. Sırt sistemsiz hiç düşünemiyorum… Bir günü birlik yürüyüşte, sırt sistemsiz küçük bir sırt çantası ile çaydanlık taşımıştım. Toplam ağırlık 1,5-2 kg olmasına rağmen o gün en ızdıraplı yürüyüşlerimden birini yaptım. Çaydanlığın köşeleri ne yaparsam yapayım hep sırtıma batmıştı. Aslında sırt sistemi yoksa, çanta içinde ki malzemeler belirleyici oluyor. Battaniye taşırsanız sorun olmaz belki, ancak uzun süreli yürüyüşte mutlaka sırtınıza batacak bir şeyler çıkıyor.

      Sırt sistemsiz çantalar ABD tasarımı ve Avrupa ülkesi tasarımlarından çok farklı. Genelde sırt sistemsiz, az cepli, basit, torba gibi çantalar. Aslında bunlara sırt sistemsiz demek de tam olarak doğru olmaz. Çünkü pek çoğu, matı sırt sistemine dönüştürebileceğiniz bir şekilde tasarlanmış.

      Ben de ilk sırt sistemsiz çantamı sipariş ettim. Şu an kargoda merakla bekliyorum. Kullanırken, aklıma gelmeyen hangi sorunlar çıkacak merak ediyorum.

      Saygılarımla..

      Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: