DAĞ ILICASI – KESTANELİK – DİKMEN
Bu rota kayın ormanları ile başlayıp, bir kaplıca sefası ile sona eren muhteşem bir rota… Mesafe 15 km. Zorluk derecesi: ORTA.
Rotanın başlangıcı, Gönen’in meşhur Dağ Ilıcası.
Dağ ılıcası, Gönen’e 13 km. uzaklıkta, Ekşidere Köyü sınırları içerisinde kalan bir açık hava kaplıcası. Rotamız buradaki gençlik suyu çeşmesinin üstünden başlıyor.
Dağ Ilıcasında Yürüyüşe Hazırlık
Gençlik Suyu – Rota bu çeşmenin üstünden başlıyor..
Gençlik suyundan sert bir çıkışla 750 mt’lik Dikmen tepesine çıkacağız ve yaklaşık 500 mt irtifa alacağız.
Çıkışta, sağ tarafımızda derin bir vadi, CEHENNEMDERE, solumuzda ise bir orman yolu olacak. İkisinin arası da en fazla 1500 metre kadar. Yani ince uzun bir kara parçası. Ama emin olun Gönen’deki en karışık rota bu. 2 kez aynı yerden geçmek mümkün olmadı. Her seferinde farklı bir yerden Dikmen’e ulaşıyoruz. Labirent gibi. Bunun nedeni de Dikmen’e kadar, zor geçit veren pek çok tepenin aşılmasına gerek olması.. Ayrıca çok miktarda, orman, traktör yolu ve hayvan patikası mevcut.
Dağ Ilıcası-Murat Çeşme arasındaki kırmızı hatlardan solda olanı Cehennemdere, sağda olanı orman yolu. Bu iki kırmızı hat arasından Dikmen’e tırmanıyoruz..
Ama endişelenmeyin…
Burada kaybolma şansınız yok. Çünkü biraz sağa kaydınız mı Cehennemdere’ye, biraz sola kaydınız mı da orman yoluna çıkıyorsunuz. Geçit bula bula, bu iki hattın arasında kaldınız mı çıkacağınız yer Dikmen.
Yola, çeşme üstündeki traktör yolundan başlıyoruz.
Traktör yolunu takip edince yaklaşık 1,5 km sonra ya bir üç yol ağzına, ya da bir 5 yol ağzına geleceğiz. Çünkü traktör yolu arada 2 ye ayrılıyor. Tercihinize göre bu iki noktadan birine çıkacaksınız. Zaten araları da 70 mt civarında. Buradan sağa dönüp bir müddet ilerliyoruz. Solumuzda yukarılarda bir yerde kestane ağaçları içerisinde bir orman yolu var. Hedefimiz oraya ulaşmak.. Ya yolu takip edeceğiz, yol bitecek, Cehennemdere vadisini göreceğiz ve oradan sola dönüp sert bitki örtüsü arasında geçit bula bula yola ulaşacağız. Ya da 5 yol ağzından 300 metre sonra yoldan ayrılıp, soldan doğrudan tırmanmaya başlayacağız.
Zaman zaman bitki örtüsü sıklaşıyor, Cangıl gibi…
Yola çıktıktan sonra, sonbaharda isek kestane toplamaya başlıyoruz.Dağ taş kestane…
Bu yoldan sağa doğru yürüyüp, geçit bulduğumuz yerden sola tekrar tırmanmaya başlıyoruz. Başlangıç noktasından itibaren bu şekilde 4 orman yoluna çıkacağız. 4. orman yolu , bizi öğle yemeği yiyeceğimiz Murat Çeşme’ye götürecek. 4. orman yoluna çıktığınızda, Murat Çeşme yolun genelde solunda kalıyor. Ancak bu rotadan son geçişimizde sağımızda kaldı… Her seferinde farklı bir sonuç… Bu rotayı çok seviyorum:)
Murat çeşmede su ve yemek yiyebileceğiniz masalar mevcut. Kayın ormanları içerisinde, pek kimselerin uğramadığı harika bir yer…
Burası aynı zamanda çok güzel bir kamp alanı
Murat Çeşme’nin arkasında dik bir tepe var. Buradan Dikmenin zirvesindeki yangın kulesine ulaşacağız. Bu çıkış kısa ama, çok dik ve yorucu. Murat çeşmeden itibaren hafif sola kaya kaya tırmanıyoruz ve yangın kulesinin yoluna çıkıyoruz. Buradan birkaç yüz metrelik yürüyüşle kuleye ulaşıyoruz.
Hanım dağın ortasında bile tozlanmış mı diye ayakkabılarını kontrol ediyor…
Kuleden tekrar Murat çeşmeye dönüyoruz..Bu kez inişte sola kuvvetli kayıyoruz. Nedeni de şu: Eğer Murat çeşmeyi 10 mt solumuzda bıraksak bile görme şansımız yok. Geçip gideriz ve bambaşka bir orman yoluna çıkarız. (O takdirde sola dönüp 4 yol ağzına gelinceye kadar yürümeli, 4 yol ağzından da tekrar sola dönmeliyiz.)
Bu nedenle inişte sola, çıkarken sağa kaydığımızdan daha fazla kayıyoruz ve orman yoluna çıktıktan sonra sağa dönüp Murat Çeşmeye geliyoruz. (ÇOK KARIŞIK BİR ANLATIM OLDU, AMA GERÇEKTEN DE ÖYLE)
Dönüşte Murat Çeşme’de 1 saatlik bir yemek molası veriyoruz.
Murat Çeşmede yemek yiyebileceğimiz masalar da var.
Yemek molası sonrası, Murat çeşmenin önünden geçen orman yolundan sağa doğru dönüp Dağ Ilıcasına dönüş yoluna giriyoruz.
Dağ Ilıcası, Murat Çeşmeden 8 km.
İniş yolunda 2 kez 4 yol ağzına geleceğiz. Bizim yolumuz hep ortadaki yol olacak. Bir müddet sonra bir virajda solumuzda kalan bir çeşmeyi geçeceğiz. Aşağı indikçe kayın ormanları önce yerini meşe ormanlarına bırakacak. Bir müddet sonra da iyice seyrekleşecek. Yaklaşık 7 km. sonra solda 2. Bir çeşmeye rastlayacağız. Karşısında da sola giren bir orman yolu..
Soğuk Ilıca yolu girişindeki çeşme..
Çeşmenin karşısındaki yol 500 metre sonra bizi bir zamanlar Gönen’in popüler kaplıcalarından biri olan, ancak şimdi terk edilmiş olan Soğuk Ilıcaya götürecek…
Soğuk Ilıca
Soğuk ılıcadan geri dönüp tekrar çeşmeye geliyor ve yola devam ediyoruz. Yaklaşık 500 metre sonra Dağ ılıcası asfaltına çıkacağız. Buradan itibaren yolumuz 1 km. Dağ ılıcasına gelince kaplıca keyfi bizi bekliyor.
Aman dikkat…
Kaplıca da Kadınlar ve Erkekler saatleri ayrı. Her iki saatte bir değişiyor.