EVEREST DAĞI – 8848 MT.
Çomolungma… Dünyanın Anası… Everest…
Tibetçe adı Çomolungma olan Everest Dağı dünyanın en yüsek dağıdır. Himaliya dağlarının Mahalangur kesiminde, Çin-Nepal sınırı üzerinde yer alır.
Yüksekliği 8848 metredir.
Hindistan’ın İngiliz yönetiminde olduğu süreçte, kadastro genel müdürü Andrew Waugh, yerine göreve geldiği eski kadastro müdürü George Everest’in adının bu dağa verilmesini önermiş ve 1865 de dağa Everest adı verilmiştir.
Hızı saatte 100 km’yi geçen rüzgarlar, – 70 C’ye ulaşan soğuk Everest’i dünyanın en zor tırmanılan dağları arasına sokar. Muson döneminde yağan kar, çok büyük çığlara neden olur.
Everest’e ilk ciddi çıkma girişimi, 1924 yılında İngiliz dağcılar George Mallory ve Andrew Irvine tarfından yapılmış ve büyük bir trajedi ile sonuçlanmıştır. Her iki dağcı, zirvenin hemen 100 mt altında görüntülenmiş ve sonra bir bulut içerisine girmişlerdir. Onlardan bir daha haber alınamamıştır. Zirveye ulaşıp uşaşamadıkları bugün bile bir muammadır.
George Mallory-Ayakta soldan ikinci
1933 yılında Irvine’nin kazması, 1999 yılında da Mallory’nin cesedi bulunmuştur.
Mallory’nin 1999 da bulunan cesedi
George Mallory’nin ayakkabıları
Bu ekspedisyon ”The Wildest Dream” adı altında bir belgesel filme de alınmıştır. (Film hakkında geniş bilgi, blogun DOĞA FİLMLERİ-1 bölümünde vardır.)
Everest’e bugün pek çok farklı rotadan tırmanmak mümkün.
İlk Türk tırmanışı ise Nasuh Mahruki’ye aittir.
Khumbu Buzulu
Hillary Step
Everest Zirve
ibet yerli halkının üzerinden kuş uçmaz dağ olarak da adlandırılan Everest 8848 mt olan zirvesinden sadece teli turna kuşunun geçebildiğini izlemiştim bir videoda. İzlemenizi tavsiye ederim. http://www.videoseyret.org/izle/everest-dagitelli-turnalar.html
BeğenBeğen