DOĞADA HAYATTA KALMANIN 10 TEMEL KURALI
Kenar · Posted by Seawolfmete on 04 Aralık 2013 · Yorum Yapın
Doğaya çıkan herkes, hiç ummadığı bir anda, kendini hayatını idame mücadelesi içinde bulabilir. Bu sadece tecrübesiz kişilerin başına gelecek bir şey değildir. En deneyimli dağcılar, doğa yürüyüşçüleri de, üstelikte hiç ummadığı bir anda bu duruma düşebilir. Bunun pek çok örneği vardır. O nedenle doğaya çıkan herkes, hayatını idame mecburiyetinde kaldığında ne yapacağını bilmeli ve gerekli becerilere sahip olmalıdır.
Doğada hayatta kalabilmenin 10 temel kuralı vardır.
1. İYİ EKİPMAN VE ALETLERLE YOLA ÇIKIN.
Doğaya çıkarken sahip olduğunuz ekipman ve aletler, hayatta kalma mücadelenizde en büyük belirleyicilerden biridir. Gittiğiniz bölgeye ve mevsime göre uygun kıyafet ve ekipmanınız olmalı, başta bıçak olmak üzere, ateş başlatıcı, düdük, pusula, ayna vb. temel survival ekipmanınız tam ve kaliteli olmalıdır.
2. STOP (Sit, Think, Observe, Plan) OTUR, DÜŞÜN, GÖZLEMLE VE PLANLA
Zor bir duruma düştüğünüzde, panik halinde, rasgele denemeler yaparak içinde bulunduğunuz durumdan kurtulmaya çalışmayın. Muhtemelen sonuç çok daha kötü olacaktır. Yapılması gereken şey, durup sakinleşmek, gözlemlemek, düşünmek ve mantıklı bir plan yapmaktır.
3. SAHİP OLDUĞUNUZ HERŞEYİN ENVANTERİNİ ÇIKARIN
Sahip olduğunuz herşeyin tam bir envanterini çıkarın. Çengelli iğneden, cebinizdeki 5 TL’ye kadar her şey, hayatta kalmanıza yardımcı olacaktır. Biraz yaratıcılıkla, sahip olduğunuz şeylerden, yeni malzeme ve ekipmanlar yaratabilirsiniz. (Kağıt parayla bir ateş başlatabilir, çengelli iğneden olta yapabilirsiniz.)
4. POZİTİF OLUN
Tehlike altında olumlu düşünebilmek, hayatta kalabilmenin belki de en önemli şartlarından biridir. Çünkü olumlu düşünceler, sakin kalmanızı ve doğru kararlar almanızı sağlar. Kötümser düşünceler paniği, panik durumu da hatalı kararları doğurur.
5. KÜÇÜK HATALARDAN KAÇININ
Doğada yapılacak küçük hatalar büyür ve hiç umulmadık derecede kötü sonuçlara neden olur. Normal yaşamda ayağınızı kırdığınızda, ayağınız alçıya alınıp evde istirahate çekilirken, doğada susuzluktan, açlıktan ölebilirsiniz. Ya da tanımadığınız bir meyveyi tatmak, meyvenin zehirli olması nedeniyle sizi ölümün eşiğine getirebilir.
6. NEREDE VE NASIL SU BULABİLECEĞİNİZİ BİLİN
Bir insan ortalama olarak susuz 3 gün yaşayabilir. Bundan çok daha kısa sürede de dehidrasyona girer. O nedenle mutlaka doğada su bulmalısınız. Bu konuda teorik de olsa bilgi sahibi olmak gelecekte hayatınızı kurtarabilir.
7. GÜVENLİ BİR BARINAK YAPMAYI BİLİN.
Hipotermi, doğada kaybolan insanların ölüm nedenleri arasında birinci sırayı almaktadır. ABD’de her yıl 1000 kişi hipotermi nedeni ile ölmektedir. Daha bir hafta öncede, ülkemizde, Meriç nehrini geçmeye çalışan, çoluk çocuk 8 kişinin hipotermiden öldüğünü okumuşsunuzdur. Güvenli bir barınak sizi ıslanmaktan ve rüzgarın windchill etkisinden korur. Hayatta kalmanızı sağlar. Bu nedenle sahip olduğunuz malzemeler veya doğada bulduğunuz malzemeler ile bir barınak yapabilmeyi öğrenmelisiniz.
8. YİYECEK BULMAYI BİLİN.
İnsan aç olarak uzun süre yaşayabilir. Ancak doğada kaldığınız süre uzadıkça ve gerekli besin alınamadıkça açlık öldürücü olabilir. ”Into the Wild” filmine de konu olduğu üzere; Christopher McCandless, doğanın en zengin olduğu bir bölgede açlıktan ölmüştür. Açlık, ayrıca karar alma mekanizmasını bozar ve sizi hatalı kararlar almaya iter. O nedenle doğada yiyecek bulmayı da doğaya çıkan herkes bilmelidir.
9. ATEŞ YAKMAYI BİLİN
Ateş, sizi soğuktan ve yırtıcı hayvanlardan korur, moralinizi yükseltir. Suyunuzu arıtmanızı, yiyeceğinizi pişirmenizi sağlar. Neredeyse su kadar hayatidir. Ancak ateş yakmak sanıldığı kadar kolay değildir. Özellikle günlerce yağan bir yağmurdan sonra.. Ayrıca ateş başlatıcı olarak yanınızda taşıdığınız, çakmak, kibrit vs. bir müddet sonra bitebilir, kaybolabilir, ya da ıslanma gibi nedenlerle iş göremez hale gelebilir. O nedenle çakmaksız, kibritsiz ateş yakmayı da öğrenmekte büyük bir fayda vardır.
10. BİR İŞARET/SİNYAL HAZIRLAYIN
Kaybolduğunuzun anlaşılması, bir arama kurtarma operasyonunun başlamasına neden olacaktır. Sizi aramaya çıkan ekiplerin bulmasına yardımcı olmak için, havadan görünebilecek işaretler yapılmalı (taşlarla, ateş yakarak vb.), sık bitki örtüsü içinde bulunulmamalı, uzaktan görünebilecek ve doğada olmayan renklerdeki kıyafetleri giymeliyiz. (Doğaya çıkarken askeri kamuflaj kıyafetleri giymek, kamuflaj desenli çadırlar kullanmak, bir arama kurtarma operasyonunda görülememenize neden olabilir. O nedenle kaçının.)
Filed under Güvenlik, Hayatı İdame · Tagged with Ateş Yakmak, Backpacking, Barınak, Barınak Yapmak, Bushcraft, Camping, Climbing, Dağcılık, Doğa Sporları, Doğa Yürüyüşü, Ekspedisyon, Hayatı İdame, Hiking, Kampçılık, Kaya Tırmanışı, Navigasyon, Survival, Trekking