AYI SALDIRILARINA KARŞI GÜVENLİK – 2

grizzly

Bir önceki postta bahsedilen güvenlik tedbirleri, ayı ile karşılaşmamak için alınması gereken tedbirlerini içeriyordu.  Tüm bu tedbirlere rağmen bir karşılaşmadan kaçınamadık diyelim. O zaman ne yapacağız.

UZAK MESAFELİ KARŞILAŞMALAR

Eğer ayı ile 100 metre veya daha uzak bir mesafeden karşılaşır isek, genel olarak güvende olduğumuzu kabul edebiliriz. Ancak fotoğraf çekmek ya da daha iyi  görmek için kesinlikle yaklaşmamalıyız. 30-40 metrelik bir yakınlık, ayının kendini tehdit altında hissetmesi için yeterli olacaktır. Yapılması gereken yavaşça geri çekilmek ve ayının uzaklaşmasını beklemektir.

YAKIN MESAFELİ KARŞILAŞMALAR

Ayı ile 40 metre içerisinde bir mesafeden karşılaşırsak sorun var demektir. Genel yırtıcı davranışlarında bahsettiğimiz gibi ayı kendini tehdit altında hissedecek ve ”YA KAÇ, YA SALDIR” dürtülerinden biri uyanacaktır.

Ayı ile yakın karşılaşmalarda yapılması gereken ilk şey ARKANIZI DÖNMEMEK ve KAÇMAMAKTIR. Çünkü bu takdirde avlanma içgüdüsü devreye girecek ve saldıracaktır. Yapılması gereken şeyler;

1. Olduğunuz yerde sabit kalın.

2. Ayı ile doğrudan göz teması kurmaktan kaçının. Göz teması kurmak, meydan okumak anlamına gelir.

3. Ellerinizi, eğer elinizde varsa batonlarınızı havaya kaldırarak olduğunuzdan daha büyük görünmeye çalışın. Çünkü ayılar, elinizdeki baton, ağaç vb. cisimlerin vücudunuzun bir parçası olmadığını algılamazlar. Daha büyük bir canlı onun için daha büyük bir tehdit demektir.

4. Yumuşak bir ses tonuyla konuşarak, dost olduğunuzu sezdirin.

5. Çok yavaş hareketlerle, geri geri çekilin.(Eğer bir yamaçta iseniz, yamaç aşağısına doğru geri çekilin. Çünkü ayılar genellikle yamaç yukarısına kaçar.)

6. Kesinlikle ayıya doğru bir şey fırlatmayın.

7. Ayı arka ayakları üzerinde doğrulabilir, kükreyebilir. Bunlar tehdidin boyutunu anlama çabalarıdır ve saldıracağı anlamına gelmez. Kesinlikle olduğunuz yerde durmayı sürdürün.

8. Ayı doğrudan üzerinize saldırsa bile kesinlikle kaçmayın. Çünkü saatte 55 km. ye varan hızlara ulaşabilir, o nedenle zaten kaçma şansınız yoktur. İkincisi bu saldırının blöf olma şansı çok yüksektir. İster boz, ister siyah ayılar olsun, tümü ayı blöfü denen ve tehdidi tartmayı amaçlayan sahte saldırılar sergilerler.

Bir blöf saldırı.. Kaçmadan durmak kolay değil..

9. Ayı saldırmayıp öfleyip, püflüyorsa, kulakları geri doğru yatmışsa, sağa sola doğru hızlı hareketler yapıyorsa ve size yavaş yavaş yaklaşıyorsa durum ciddi demektir.

10. O takdirde yüksek sesle bağırın, düdük çalın, elinizdeki sopalarla yere, ağaçlara vurun. Çünkü ayılar genelde yüksek sesten hoşlanmazlar. ABD’de özel gürültü yapıcı patlayıcılar satılmaktadır.

11. Yaklaşma sürerse biber gazı kullanılmalıdır. ABD ve Kanada’da ayılara karşı esas savunma aracı biber gazıdır. Ancak bizim ülkemizde satılan biber gazlarından değil. BEAR SPRAY denen bu gazın temel özelliği,  ayılara özel bir biber gazı olması ve çok daha uzağa sıkılabilmesidir. Eğer bu özel ayı spreyinden yoksa, bizde satılan biber gazlarıyla bunu denemeyin.size-os

12. Eğer biber gazınız yoksa ve ayı bağırıp çağırmanıza rağmen yaklaşmaya devam ediyorsa, onun dikkatini dağıtacak bir malzemeyi önüne fırlatın. (Şapka, yağmurluk vb.) Bir müddet ilgisini ona yöneltecektir. Bu periyotta geri geri uzaklaşmaya çalışın.

13. Tüm bunlara rağmen ayı saldırırsa; yere yüzükoyun uzanın ve ellerinizi başınızın arkasında kavuşturarak, ayının sizi çevirmesine engel olun. Asla bağırıp çığlık atmayın. Çünkü tüm ayıların ortak özelliği, saldırıyı sesin kesilmesine kadar sürdürmesidir ve bu saldırı şekli ölümcül olacaktır. Boz ayılar tehdidi bertaraf ettiklerini hissettikleri an geri çekileceklerdir.

14. Siyah ayılar için bu hareketsiz yatma uygun değildir. Çünkü saldırılar sizi öldürünceye kadar sürecektir. O nedenle yapılması gereken tüm gücünüzle savaşmak olmalıdır.

Bu tün anlatılanları toparlayan güzel bir video

Comments
5 Responses to “AYI SALDIRILARINA KARŞI GÜVENLİK – 2”
  1. kandish11 dedi ki:

    Reblogged this on daglardaglar.com.

    Beğen

  2. furkancosgun dedi ki:

    İlk videoda ayının kulakları geride daha çok ve yavaş yavaş yaklaşıyor…Acaba olayın devamı nasıldı?

    Beğen

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] AYI SALDIRILARINA KARŞI GÜVENLİK – 2. […]

    Beğen

  2. […] dogayakacis.com ayı saldırısına karşı güvenlik -2 […]

    Beğen



Yorum bırakın