KİRAZLI MANASTIRI – BALLIPINAR
Bu rotamız Kapıdağ yarımadasında… Yaklaşık 12 km. lik oldukça kolay, ancak her türlü coğrafi güzelliği barındıran bir rota.
Rotamızın başlangıç noktası olan Kirazlı (Kızlar) Manastırına, Bandırma-Erdek yolu üzerindeki Düzler’den, Yukarı Yapıcı köyüne doğru saparak ulaşabilirsiniz. Orman yollarından yapacağınız bu kısa yolcukta, Kirazlı Manastırı tabelalarını takip etmeniz yeterli. Manastır Yukarı Yapıcı köyünden sonra…
Kirazlı Manastırı 1895 yılında inşa edilmiş ve 1922 yılında terk edilmiş… Havari Lukas’ın eseri olduğuna ve mucizeler yarattığına inanılan Panagia Faneromeni (Faneromeni Meryem’i) ikonası, faaliyette olduğu bu 27 yıllık süre boyunca Kirazlı Manastırı’nda bulunmuş ve o nedenle de, ortodoks hristiyanlarca adeta bir hac yerine dönüştürülmüş. (İkona şu an İstanbul Ortodoks Rum Fener Patrikhane’sindedir.)
Bugün Manastırın artık sadece yıkık duvarları bulunuyor.
Manastır’da bol bol fotoğraf çektirdikten sonra, manastırın hemen aşağısında yer alan dereye doğru yürüyüşe başlıyoruz. Bu sene manastır-dere arasına sanırım orman idaresince dikenli teller çekilmiş. Bir iki kez bu dikenli telleri atladıktan sonra dere kenarına ulaşıyoruz. Keskin bir kıvrım yapan bu dereyi 2 kez ard arda geçiyoruz. Dere derin değil, ilkbaharda bile taşlara basarak kolaylıkla atlanabiliyor.
Dereyi peş peşe iki kez atladığınız başlangıç noktası
Dereyi iki kez geçtikten sonra gene manastırın olduğu tarafta kalıyoruz. Önümüzde ağaçlıklı küçük bir tepecik var, ona tırmanıyoruz ve bizi Ballıpınar’a götürecek olan patikayı yakalıyoruz. Bu patika ilk başlarda oldukça geniş ve düz. Yıllar önce açılmış, ancak kullanılmaya kullanılmaya kapanmış bir traktör yolu kıvamında. Daha sonra ise küçücük bir hayvan patikasına dönüşecek.
Patika hemen tepenin üstünde..
Yakalayacağımız patika işte bu..
Şimdi masalsı bir yolculuk başlayacak. Solumuzdaki dereyi, yoğun bir orman içerisinden, kah yüksekten, kah yanına kadar inerek takip edeceğiz.
Rotamız yaklaşık bir saat kadar dereyi yukarıdan görecek şekilde devam ediyor. Yaklaşık 1 saatlik bir yürüyüşün sonunda iniş yapmaya başlıyor ve tekrar dere ile kavuşuyor. İlk molamızı burada verebiliriz.
Rotanın dere ile tekrar buluştuğu yer
Buradan sonra patika tam bir hayvan patikasına dönüşüyor ve bitki örtüsü de iyice sıklaşıyor. Yaklaşık 30 dakikalık bir yürüyüşten sonra ise bitki örtüsü değişmeye başlıyor. Artık ormanın yolunu çalılıklar almaya başlıyor.
Bitki örtüsü oldukça yoğun, ancak patika çok belirgin…
Bitki örtüsü değişmeye başlıyor….
Bir müddet sonra bitki örtüsü açılacak ve yüksek bir tepeden tüm manzarayı görme imkanı bulacağız. Sol tarafımızda aşağıda Ballıpınar Köyüne giden ve bir müddet sonra ineceğimiz orman yolu gözüküyor. Sağ tarafta ise Ballıpınar köyü uzaklardan görülüyor.
Aşağıda Ballıpınar Köyüne giden orman yolu görülüyor.
Bu manzara noktasından sonra artık aşağıya inmeye başlıyoruz. Bahar aylarının sonlarına doğru büyüyen otlar ve çalılar burada geçişi ve patikayı takibi zorlaştırıyor. Şortla gitmeyin derim, yoksa epey hasar alabilirsiniz. Patikayı ve akan yağmur sularının oluşturdukları kanalları takip ederek aşağıya inmeye devam edin. Kısa bir müddet sonra, arı kovanlarının yanından Ballıpınar orman yoluna çıkacaksınız. Bu noktadan Ballıpınar köyü 3 km. Yol üzerinde su ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz çeşmeler mevcut. Yolun 2 tarafı da kiraz ağaçları ile dolu. Eğer haziran ayı başında gelirseniz, dalından kiraz yiye yiye güzel bir yolculuk yaparsınız.
Her yer kiraz ve dalları kırmadan yemek serbest.
Ballıpınar (Langada) eski bir Rum köyü. Kapıdağ’ın kuzeyinde harika bir koyun kenarında. Oldukça da büyük bir köy. Sürekli açık bir bakkalı pek çok da kahvehanesi var. Bu kahvehanelerden 2. katta olan bizim yemek yeme yerimiz. Bu rotada yiyecek taşımıyoruz. Köy bakkalından, peynir, zeytin, salam vs. alıp, çayla birlikte harika bir kahvaltı yapıyoruz.
Ballıpınar kahvehanede öğle yemeği…
Yemekten sonra koyun sağ tarafındaki kayalıklara bir yürüyüş yapıyoruz. Önüne balıkçı teknelerinin çekildiği bu kayalıklar, harika fotoğraflar çekmenize imkan veriyor.
Dönüş bu kez, gelirken bir kısmını yürüdüğümüz orman yolundan. Çünkü yol üzerinde ki Kirazlı şelalesini de göreceğiz. Kiralı şelalesi, Ballıpınar’a 5 km. kadar mesafede (manastıra 1 km.), bir çeşme ve masanın da olduğu keskin bir virajda. Şelaleye iniş kısa ama oldukça dik.
Şelaleden sonra kısa bir yürüyüşle Kirazlı Manastırına geri dönüyoruz. Manastır, dönüşte derenin öbür tarafında kalıyor. Uygun bir yerden geçerek arabalara ulaşıyoruz. Böylelikle harika bir yürüyüş daha sona ermiş oluyor.
Bu bölgede özellikle şelale tarafında kamp kurmak olası mıdır? Geceleri domuz ya da diğer canlıların cadıra girme olasılığı nedir? (:
BeğenBeğen
Merhaba,
Şelale tarafında pek düz alan yok. Ancak Kirazlı Manastırı oldukça müsait. Çadırınıza domuz girme olasılığı ”0” dır.. Merak etmeyin…
BeğenBeğen
Arkadaşlar benim ballıpınar köyünden kirazlı manastirina giderken köyün bir km dışında bahçem var .dıştan tel örgülü.içinde iki katlı konteyner var.ikinci katta iki metre genişlik toplamda ondört metre balkonu var.tam dinlenme ve barınma ihtiyacını karşılar durumda.ilgilenen arkadaşlar olursa günlük,haftalık,aylık kiraya verilebilir.cadır kurmayı tavsiye etmen.domuz çok ,çakallar uyurken gözünü açıyorsun burnunun dibinde.neticede seni av olarak görüyor.ÖMER KILIÇ.05433577732
BeğenBeğen
ne tür hayvanlarla karşılaşabiliriz 2-3 gün civarında orda kalmayı düşünüyoruz
BeğenBeğen
Fatih kardeşim, hayvanlardan hiç korkma, sen onların yoluna özel olarak çıkmadıkça, onlar da senin yoluna çıkmayacaktır.. Sen insanlardan sakın derim…
BeğenBeğen
Merhaba haftasonu (21.04.2018-23.04.2018)eşim ve 7 yaşındaki kızımla manastırın civarında kamp yaptık.doğa mekan harika yeşilin her rengini görebileceğiniz muazzam bi yer.manastırın bulunduğu yere yürüme mesafesinde düzlük bi alan var.orda çadırımızı kurduk.bandırmada yol üzerinde Liman AVM diye bir yer var.kipa felan var içinde tüm alışverişimizi ordan yaptık.tuvaletlerde su var ama içme suyu biz gene de aldık.yetmediği yerde çeşme suyunu kaynatıp soğutup içtik..gittiğimizde 12 çadırlı bi grup vardı.20 -25 kişilik gençler .meğer 911 arama kurtarma ekibiymiş.oyunlar gır gır şamata.harika bi grup.her haftasonu 1 gece kalıp ertesi gün 4 gibi terkediyorlarmış.tuvalet var su var.zaten o imkanıda kurtarma ekibiymiş.sabaha kadar ateş yaktılar ve biz sanırım bu sayede rahat yatabildik.çünki nokta kadar bile ışık yok.onlar olmasaydı sanırım bizde kalmaya çekinirdik korkardık tek başımıza diye düşünüyorum.gece çakal ve baykuş sesleriyle uyuduk.sabah da ağaç kakan sesleriyle uyandık.Gece çok soğuktu tabiki.kilotlu çorap üstüne tayt üstüne polar pijama üstünede pantolon giydik.üstümüze örtmek için battaniyelerimiz yetti altımızda şişme yatak vardı.ama yerin soğuğunu baya hissettik.ama değer harika bir yer.ertesi gün turanköyde kaldık oraya kadar harika koyları olan bir çok köy var.benim ve eşimin favorisi büyükova köyü oldu.
BeğenBeğen
Merhabalar,
Temmuz başında sizin önerdiğiniz rotadan yürüyüş ve bir gece kamp yapmak istiyorum. Sizin o dönemlerde gerçekleştirmeyi düşündüğünüz bir faaliyet var ise katılabilir miyim?
BeğenBeğen
Mert bey merhaba;
https://www.facebook.com/events/237138216849844/ ilgilenirseniz bekleriz…
BeğenBeğen