DOĞA YÜRÜYÜŞÜNE NASIL BAŞLARIM?

hiking-in-stilettos (996 x 600)

Ülkemizde doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor ve bu arkadaşlarda doğal olarak şu soruyu soruyorlar. Doğa yürüyüşüne nasıl başlayabilirim?

İşte benim bu arkadaşlar için temel önerilerim şunlar.

1. BÖLGENİZDEKİ  DAĞCILIK KULÜPLERİ/GURUPLARI İLE İRTİBAT KURUN: Artık her yerde bir dağcılık kulübü ya da doğa sporları gurubu var. Hatta küçük ilçelerde bile… Olur da sizin yaşadığınız yerde yoksa, size çok yakın komşu bir ilçede mutlaka vardır. İşte bu kulüplerle/guruplarla irtibat kurun ve mutlaka onlar ile birlikte yürüyün. En azından yeterli deneyim kazanıncaya kadar… Bu şekilde hem güven içinde doğaya çıkmanız mümkün olacaktır, hem de bu guruplarda ki deneyimli insanlar size malzeme ve ekipman konusunda yol göstereceklerdir. Üstelik bu kulüplerle/guruplarla yürümek ücretli de değildir.

Bu gurupları nereden bulacağım diyorsanız bu da zor değil. Facebook’ta ”…………………. Dağcılık Kulübü” ya da ”…………………… Doğa Sporları Gurubu” diye aratın, aradığınızı bulacaksınız. Telefon numaralarınız alın ve irtibat kurun.

2. İLK YÜRÜYÜŞÜNÜZ İÇİN PARA ÖDEYİP MALZEME ALMAYIN: Bizim dağcılık kulübümüze her yıl pek çok yeni insan geliyor ve bir hevesle ilk doğa yürüyüşlerini yapıyorlar.  Ancak bunların belki de % 80’i ikinci yürüyüşü yapmıyor. Geri kalanların da bir bölümü bir kaç yürüyüş sonra vazgeçiyor. Sadece bir kaç kişi kalıcı oluyor. Yani doğa yürüyüşüne başlayıpta vazgeçme oranı çok yüksek… O nedenle sizde önce bu sporu kalıcı olarak yapıp yapmayacağınızdan emin olun. Hemen gidip bir ton malzeme almayın. Çünkü doğa yürüyüşü malzemeleri çok pahalı… O nedenle ilk  yürüyüşünüzü kıyafet ve malzemenin sorun yaratmayacağı bahar ve yaz aylarında yapın.  Eşofmanlarınızı ve mevcut spor ayakkabınızı giyin. Sırt çantası olarak da evde ne varsa onu kullanın. (Bu çocuğunuzun okul çantası bile olabilir.) Olur da evde çanta bulamazsanız, bir arkadaşınızdan ödünç alın, o da olmazsa 10 Lt. lik ucuz bir sırt çantası alın. (Örnek aşağıda ki linkte ki  sırt çantası gibi… 12.95 TL.)  http://www.decathlon.com.tr/arpenaz-10-srt-cantas-mavi-id_8331382.html

 

Kırmızı-Adidas-Okul-Çantası-Modelleri

Böyle bir çanta işinizi görür….

 

35321

Hatta bu çantada olur, karizmama zarar gelir diye düşünmeyin..

Yağmurluk olarak da poşetçiler de bulabileceğiniz KULLAN AT tipi bir yağmurluk kullanabilirsiniz. Hatta battal boy sağlam bir poşet bile olabilir. İlk yürüyüş için başkaca da bir malzemeye ihtiyaç yoktur…

El-Yunque-hiking-1

Kullan at bir panço….  İşinizi görür…

3. MALZEME TEMİNİ KONUSUNDA ACELECİ OLMAYIN: İlk yürüyüşünüzü yaptınız ve kendinizi bir rüyada gibi hissettiniz. Gördükleriniz ve yaşadıklarınız size tüm yorgunluğunuzu unutturdu ve bir sonra ki yürüyüş gününü iple çekmeye başladınız. İşte bu durumda artık malzeme ve ekipman almayı planlayabilirsiniz. Ancak büyük bir ihtimalle bütçeniz hepsini bir seferde almaya yetmeyecektir ve buna gerekte yoktur. Sabırla ve zaman içinde malzemelerinizi tamamlamayı hedefleyin. Ben ihtiyaç duyacağınız malzemeleri, önem sırasına göre aşağıda listeledim. (Önem sırası biraz subjektif, başka biri çok büyük değişiklikler olmamak üzere farklı bir sıralama yapabilir.) Bu sıraya göre yavaş yavaş malzemelerinizi tamamlayın.

A. GÜNÜBİRLİK DOĞA YÜRÜYÜŞÜ TEMEL MALZEMELER:

(1). Doğa Yürüyüş Botu

(2). Yağmurluk/Panço

(3). Sırt Çantası (10-20 Lt.)

(4). Doğa yürüyüş kıyafetleri

(5). Kafa Feneri

(6) Baton (Baton yürüyüşte denge ve eklemlerin korunması açısından çok çok önemlidir. Ancak günübirlik yürüyüşlerde, kırılmış dallardan kesip yapacağınız bir baton da işinizi görebilir. O nedenle listede sonda yer verilmiştir.)

Bunlar günübirlik bir yürüyüş için önerdiğim malzemelerdir. Eğer kamplı yürüyüşler yapmaya da karar verirseniz ikinci bir malzeme ihtiyacı ortaya çıkacaktır. (Benim önerim kamplı yürüyüşler yapma kararını en az 3-5 ay günübirlik yürüyüşler yaptıktan sonra vermeniz.)

B. KAMPLI YÜRÜYÜŞ TEMEL MALZEMELER:

(1). Çadır

(2). Uyku Tulumu

(3). Mat

(4) Sırt Çantası (50-60 Lt.)

(5). Ocak

(6). Kamp Mutfak Malzemeleri

ÖNEMLİ NOT:

**** YUKARIDA Kİ LİSTEDE OUTDOOR MAĞAZALARINDAN TEMİN ETMENİZ GEREKEN TEMEL MALZEMELERE YER VERİLMİŞTİR. ASLINDA DAHA PEK ÇOK ÖNEMLİ MALZEME VARDIR. HATTA BUNLARIN ARASINDA HAYATİ ÖNEMDE MALZEMELER DE VARDIR. (BIÇAK, DÜDÜK, PUSULA, İLK YARDIM ÇANTASI VB.) ANCAK BUNLARI YAŞADIĞINIZ YERDEN DE KOLAYLIKLA TEMİN ETMENİZ MÜMKÜNDÜR.

**** GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMANIZ GEREKEN BİR DİĞER HUSUSTA, YUKARIDAKİ MALZEMELERİN MEVSİME UYGUN OLMASIDIR. YANİ YAZIN İŞİNİZİ GÖREN BİR UYKU TULUMU, KIŞIN İŞİNİZİ GÖRMEZ. EĞER KIŞINDA DOĞA YÜRÜYÜŞÜ YAPMAK İSTİYORSANIZ, MALZEMELERİN ÇOĞUNUN KIŞA UYGUN MODELLERİNİ DE TEKRARDAN ALMALISINIZ.

4. DENEYİMLİ DOĞA YÜRÜYÜŞÇÜLERİNE DANIŞMADAN VE İYİCE İNCELEMEDEN MALZEME ALMAYINIZ: Piyasada o kadar çok marka ve çeşit var ki, ihtiyacınızı karşılayacak, bütçenize uygun doğru malzemeyi bulmak gerçekten çok zor. Hele bu işte yeniyseniz neredeyse imkansız diyebiliriz. Benim malzeme konusuna karşı çok özel bir ilgim var. ABD’den Çin’e kadar dünyada üretilen neredeyse tüm malzemeleri ve üretici firmaları yıllardır sürekli takip ediyorum. Ürünün kalitesini belirleyen teknik detayları, teknolojileri gayet iyi biliyorum. Ancak gene de kendime bir malzeme alacağım zaman çok zorlanıyorum. Bunun da ana nedeni her malzemenin kendine özgü artı ve eksileri olması…. İşte bu kadar çetrefilli ve zor bir konuda kendi kendinize kararlar almayın. Mutlaka şu hususları göz önünde bulundurun.

a. Malzeme konusunda en kuvvetli referans, daha önce o malzemeyi kullananların görüşleridir… O nedenle bir malzeme alacağınız zaman öncelikle beraber yürüdüğünüz arkadaşların deneyimlerine, ondan sonra da, internet forum sitelerinde o malzemeyi kullanan diğer kullanıcıların görüşlerine başvurun.

b. İkinci olarak da üretici firmaları referans alın. Dünya çapında marka haline gelmiş firmaların ürünlerini genelde güvenle alabilirsiniz. Ancak adı sanı duyulmadık bir firmanın ürünlerine ya da Çin’den internet üzerinden alacağınız bir malzemeye o oranda güvenemezsiniz. İki malzeme arasında tereddütte kalırsanız üretici firmaları inceleyin ve tercihinizi ona göre yapın.

5. MALZEMENİN EN HAFİFİNİ, HACİMCE EN KÜÇÜĞÜNÜ VE MÜMKÜNSE BİRDEN ÇOK FONKSİYONU OLANLARINI ALIN: Bu başlığın atmamın nedeni ağırlığın önemine dikkat çekmek. Eğer kamplı doğa yürüyüşleri de yapacaksanız, ağırlığın çok önemli olduğunu bilin. Ben bu husus bana da söylenmiş olmasına rağmen, ilk malzemelerimi alırken hiç dikkate almadım ve 4 kg.lık çadırlar, 2.5 kg. lık sırt çantaları aldım. Bu ağırlık ilk başlarda, bir gecelik kamplı yürüyüşlerde de bir sıkıntı yaratmamasına rağmen, uzun yürüyüşlere başladığım anda çok büyük bir sıkıntı kaynağı oldu. Yürüyüşün uzadığı her gün yüküm daha da ağırlaştı. Omuzlarım morardı ve yürüyüş tam da bir ızdıraba dönüştü. Ben de ilk yerleşim yerinden pek çok malzemeyi eve kargolayarak hafiflemek zorunda kaldım. Şu an hiç abartmıyorum, artık gramları hesaplıyorum… Eğer sizde tüm malzemeleri ikinci bir kez satın almak istemiyorsanız buna çok önem verin. Hatta güvenlikten sonra en önemli kriteriniz bu olsun derim.

Comments
2 Responses to “DOĞA YÜRÜYÜŞÜNE NASIL BAŞLARIM?”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Doğa Yürüyüşüne Nasıl Başlarım […]

    Beğen



Yorum bırakın