NEDEN YAĞMURDA YÜRÜMELİYİZ?
Yağmurda yürümeyi seviyorum… Pançoma çarpan yağmur damlalarının sesi, ıslanan toprağın kokusu, kapatan havanın yarattığı o kurşuni ve mistik doğa görüntüsü beni büyülüyor.
Ancak pek çok insan yağmurda yürümekten kaçınıyor… Hava raporlarından yağmur yağacağını öğrenenler, önceden katılacaklarını beyan ettikleri etkinliklerden, mazeret uydurarak teker teker tüyüyor. Üstelik bu kaytarmalar, hava sıcaklıklarının yürüyüş için son derece uygun olduğu bahar ve yaz aylarında da oluyor.
Oysa yağmurda yürümenin, farklı bir keyif olması dışında çokta eğitici bir yönü var. Soğuk kış aylarında güvenle yürümenin ve hipotermiden korunmanın püf noktalarını, en güvenli bir şekilde bahar ve yaz aylarında, yağışlı havalarda yürüyerek öğrenebilirsiniz. Ayrıca kıyafetlerinizi, malzemelerinizi test etme imkanı bulursunuz.
İşte bahar ve yaz aylarında yağmurda yürümenin bize katacağı artılar.
1. Soğuk havalarda yürürken karşı karşıya olduğunuz en büyük risk hipotermidir. Hipotermiden korunmanın da iki temel yolu vardır. İçinde bulunduğunuz şartlara uygun kıyafetler giymek ve kuru kalmak….
Soğuk havalarda kuru kalamadığınız takdirde risk çok büyük demektir. Çünkü ıslak kıyafetler ısı kaybını 25 kat arttırır ve hiç ummadığınız kadar kısa bir sürede hipotermiye girmeye başlarsınız. O halde mutlaka kuru kalmalısınız… Oysa kuru kalmak sandığınızdan çok daha zordur. Eğer birinci sınıf malzemeleriniz yoksa, 4-5 saatlik bir sağanaktan sonra sırılsıklam olacağınızı garanti edebilirim. İnanmıyorsanız, sağanak yağmur altında doğaya çıkın ve yürüyün. Su geçirmez diye aldığınız ayakkabıların nasıl su içinde kaldığını, nefes alabilir diye bildiğiniz kıyafetlerinizin sizi nasıl terden sırılsıklam ettiğini görün.
Tüm bunları, hipotermi riskinin olmadığı ılık günlerde yaşamak elbette çok büyük bir artıdır. Kıyafetlerinizin, ayakkabılarınızın gerçek su geçirmezlik ve nefes alabilirlik durumlarını yaşayarak görme şansınız olur ve yağmurda ıslanmaktan nasıl korunabileceğinizi anlamaya başlarsınız.
2. Pançonuz/yağmurluğunuz sizi ıslanmaktan korusa bile, sürekli üzerinizden akan su vücut ısınızı hızla düşürür. Öylesine ki sıcak havalarda bile ciddi anlamda üşüyebilirsiniz. O nedenle su geçirmez kıyafetinizin altına, sizi soğuktan koruyacak bir koruyucu katman giymenin önemini fark edersiniz.
3. Uyku tulumu ya da yedek kıyafetler gibi sırt çantanızdaki hayati malzemeleri de kuru tutmak çok önemlidir. Sağanak yağmur altındaki yürüyüşlerde bunun da son derece güç olduğunu görebilirsiniz. Sırt çantanıza kendi özel yağmurluğunu takmak da sizi kurtarmaz. Su bir şekilde yol bulur ve sırt çantanıza girer. Uyku tulumunuz, yedek kıyafetleriniz vb. tüm malzemeleriniz ıslanır. Sırt çantası içindeki hayati malzemelerinizi, ayrıca su geçirmez torbalarda muhafaza etmenin önemini anlarsınız.
4. Yağışlı havalarda her yer vıcık vıcık çamur olur ve ayakta durmak güçleşir. Daha dengeli bir yürüyüş açısından baton kullanmanın önemini anlarsınız.
5. Ayakkabılarınızın boğazından su girmesini önlemek ve pantolonunuzun paçalarını kuru tutmak açısından tozluk takmanın çok faydalı olduğunu görürsünüz.
6. Yağmurla kayganlaşan kayalık bölgelerde yapacağınız bir yürüyüş, ayakkabı tabanı tutuculuk özelliğinin ne kadar önemli olduğunu anlamanızı sağlar.
SONUÇ OLARAK; KIŞ AYLARINDA YÜRÜME NİYETİ OLAN TÜM DOĞA YÜRÜYÜŞÇÜLERİ, KARŞILAŞABİLECEKLERİ OLUMSUZLUKLARI, GÜVENLİ BİR ORTAMDA VE YAŞAYARAK GÖREBİLMEK İÇİN, BAHAR VE YAZ AYLARINDA YAĞIŞLI HAVALARDA SIK SIK YÜRÜYÜŞE ÇIKMALILAR…
KIŞIN ISLANMAKTANSA, YAZIN ISLANIN DAHA İYİ…