SURVIVAL (HAYAT-I İDAME) ÇANTASINDA NELER OLMALI?
Ülkemizde dağcılık, doğa yürüyüşü, kampçılık vb. doğa sporları konusunda yazılı kaynak neredeyse yok denecek kadar az… Sadece bir avuç insan, deneyimlerini, bilgilerini, araştırmalarını başkalarıyla paylaşmak amacıyla amatörce uğraş veriyor. Bunlardan biri de ”http://www.kampkeyfi.com” adlı blogun sahibi Altuğ GÜRKAYNAK kardeşimiz. Sabırla, ısrarla yazıyor ve bu spora yeni başlayacaklara kolaylıkla ulaşabilecekleri bir başvuru kaynağı yaratmaya çalışıyor.
İşte bu postumuz, Altuğ GÜRKAYNAK adlı kardeşimiz tarafından yazılmış ve orjinali http://www.kampkeyfi.com‘da yayınlanmış ”Survival (Hayat-ı İdame) Çantasında Neler Olmalı?” başlıklı yazı.. Kendisine yayın izni verdiği için çok teşekkür ediyorum.
*********************
SURVIVAL (HAYAT-I İDAME) ÇANTASINDA NELER OLMALI?
Kampçılık, hazırlıklı olmak, doğa yürüyüşleri ve macera turizmi gibi, dünya’da yükselen trendlerden biri de Survival yani Hayat İdame. Ülkemizde 1999 depremi ile başlayan, ardından da, özellikle son yıllarda, bir felaket veya acil durum anında, evden – işten çıkarken yanınıza alabileceğiniz bir acil durum çantasının gerekliliği üzerine çok konuşulur oldu.
Hatta bunun üzerine Discovery Channel ve National Geographic gibi belgesel kanallarında dizi programlar bile var. Acil durum sığınakları, Acil durum çantaları, Eylem planları derken Survival (hayat idame) konusu başlı başına bir uzmanlık alanına dönüştü.
Bu yazımızda bir acil durum çantasının nasıl ve içeriğinde neler olması gerektiğinden bahsedeceğiz.
Öncelikle şunu belirtelim, artık bir Acil Durum Çantası söz konusu olduğunda bunun 2-3 gün sizi idare edecek malzemeleri içeren bir çanta olduğu varsayılıyor. Biz de listemizi bu anlayışa göre hazırlayacağız. Ayrıca çantamızın 2-3 kilodan hafif veya olabildiğince hafif olması da dikkat edeceğimiz bir konu.
Çantamız, hayatımızı sürdürecek temel konularla ilgili, çeşitli bölümlerden oluşmalı. Temel ihtiyaçlarımızı düşünecek olursak, bu bölümlerin Su, yiyecek, ısınma (ateş), ilk yardım, barınak ve hijyen olması gerektiğini görüyoruz. Dilerseniz önem sırasına göre başlayalım.
En hayati ihtiyacımız: Su
Bedenimizin %70’i sudan oluşuyor ve biz adeta yakıtı su olan bir türüz. O halde suya, daha da önemlisi temiz suya, her zaman erişimimiz olmalı. Suyu içmek, temizlik, yaralanmalarda ilk yardımın ilk aşaması, yemek pişirme gibi farklı işlerde kullanacağız. Bunun için piyasada artık kolaylıkla bulunan su sterilizasyon tabletlerini kullanabiliriz. Bu kolay ama kimyasal bir yöntem. O sebeple bu tabletleri sadece çok acil durumlarda kullanmanızı öneririz.
En güvenli yöntemler, temiz su kaynağından alınan, veya filtrelenen, temizlenen – arıtılan suyu kullanmak olacaktır.
Çantamızın su kompartmanında bölümünde olması gerekenler:
*** Matara
*** Pipet
*** Arıtma tabletleri
Yiyecek
Sudan sonra en büyük ihtiyacımız ise yiyecek. Acil durum zamanlarında kendimiz ve yanımızdakiler, ailemiz için, enerjimizi korumalı, yüksek tutmalı ve güçlü kalmalıyız.
Çantanızda yiyecekle ilgili olmazsa olmazlar listesi şöyle olabilir:
*** Kamp Bıçağı – Her zaman yanınızda olması gereken en önemli aletiniz!
*** Çakı
*** Konserveler ve konserve açacağı (balık – sebze)
*** Basit bir olta (su kenarına giderseniz kendi yiyeceğinizi avlayabilmelisiniz)
*** Basit tuzaklar yapabilmek için ince tel ve ipler
*** Enerji barları (yüksek enerjili gofretler)
*** Açık ateşte ekmek yapmayı biliyorsanız küçük bir paket un. (Ekmek morali ve enerjiyi yerine getiren mucizevi bir gıdadır)
Isınma ve Ateş
Yanan bir ateşten daha moralinizi yerine getirecek bir şey yoktur. Yanmakta olan bir ateşiniz varsa yemeğinizi pişirir, ısınır ve güvenli bir alan oluşturursunuz.
Çantamızda ateş ve ısınma ile ilgili neler olmalı dersek:
Ateş:
*** Çakmak
*** Kibrit
*** Kav
*** Magnezyum çubuğu ve çelik
Isınma:
*** Acil durum battaniyesi
*** Budama testeresi
*** Küçük-hafif bir Balta
İlk Yardım
Sadece kaza ve yaralanmalar değil, düzenli kullanılan ilaçlar, sakinleştiriciler ve rahatsızlıkları önleyici her şey de İlk Yardım kompartmanınızda olmalı.
*** Reçeteli ilaçlarınız
*** Ağrı kesiciler
*** Sargı bezi
*** Çengelli iğne
*** Oksijenli su
*** Antibiyotik
*** Yara bandı
*** Küçük bir makas
Barınak ve Güvenlik
Soğuktan, doğadan, hayvanlardan veya insanlardan korunmak için barınak en büyük ihtiyaçlarımızdan biri. Bazı durumlarda bu kısımla ilgili olarak varsa ruhsatlı silahınızı da çantanıza ekleyebilirsiniz.
*** Basit bir çadır
*** Uyku tulumu veya termal battaniye
*** İp
*** El feneri ve yedek piller
*** Radyo
*** Koli bandı (tercihen su geçirmez – her türlü tamirde hatta ilk yardımda bile kullanılabilir)
***Düdük
Hijyen
*** Tuvalet kağıdı
*** Birkaç ped
*** El temizleme solüsyonu
*** Sabun
*** Küçük bir havlu
Bu liste elbette fikir vermesi açısından hazırlandı. Survival çantası için ayıracağınız bütçeye ve her koşulda taşıyabileceğinize güvendiğiniz ağırlığa göre çantanın boyutu ve içeriğindeki malzemelerin kalitesi değişkenlik gösterebilir.
Önemli olan sizi 2-3 gün sağlıklı ve tok tutacak bir acil durum çantası hazırlamak ve bu çanta içindeki bayatlayabilecek malzemeleri düzenli olarak tazelemek.
Bir diğer önemli konu da tabii ki çantanızın kapıya yakın bir yerde olması. Ne zaman ve ne derece bir aciliyetin ortaya çıkacağını asla bilemezsiniz. Bazı ileri seviyede bu işe kafa yoranlar, iki çanta hazırlayıp, birini evde, diğerini araba veya iş yerinde bulunduruyorlar. Çılgınlık boyutuna varmadan, asgari seviyede bir hazırlıklılık ve önlem almak tabii ki önemli.
Güvende ve Hazır Olun.
Altuğ GÜRKAYNAK
Pek çok kampçı gibi ben de ilk kampımı izci olarak yaptım. 1990’da gittiğim ilk kamp ve onu takip eden onlarcası kişiliğimi şekillendirmemde en büyük yardımcım oldular. İzciliğe 2001 yılına kadar devam ettim, sonrasında ise arkadaş ve dostlarla keyif kampları yaparak kampçılığa devam diyorum.
Cok faydali bir paylasim olmus bilgilendirme adina. Esasen bu alanda deneyimli sahislardan bu mevzu hakkinda bilgi almayi dusunuyordum. Burada karsilasmam ise sevindirici bir tevafuk oldu. Cok tesekkur ediyorum. Esenlikte kaliniz.
BeğenBeğen
Merhaba Ömer Bey,
Yazı Altuğ Gürkaynak arkadaşımıza ait.Emek onun ve teşekkürü de hak eden o… Yorumunuzu görecektir. Saygılarımla….
BeğenBeğen
Beğendğinize çok sevindim Ömer bey. Güzel tesadüf olmuş 🙂
BeğenBeğen