ATEŞ PİSTONU (FIRE PISTON)
Ateş yakmanın bir değişik metodu da ”Ateş Pistonu” ya da ”Ateş Şırıngası” denen basit bir alet kullanmaktır…..
Ateş Pistonu’nu, her ne kadar Fransız Abbe Augustin Ruffo‘nun 1745 yılında keşfettiği iddia edilmişse de, çok daha önceki tarihlerden beri Güneydoğu Asya, Endonezya ve Filipin yerlilerince kullanıldığı kesin olarak bilinmektedir.
Bu alet ile ateş yakma metodunun temel prensibi, havanın sıkıştırılması ile ortaya çıkan ısıyı kullanmaktır.
Ateş Pistonu
Ateş pistonu temel olarak 3 parçadan oluşur.
1. Bir ucu açık, diğer ucu kapalı bir tüp,
2. Bu tüpün içine giren ve havayı sıkıştıran bir çubuk,
3. Bu çubuğun ucuna yerleştirilen ve kolayca alev alabilen bir kav. (Kumaş kömürü bu iş için çok uygundur.)
Burada dikkat edilmesi gereken iki önemli husus, vardır. Birinci önemli husus çubuk tüp uyumudur. Çubuk tüpün içine kolayca girebilmeli, ancak havanın da dışarı kaçmasına izin vermemelidir. Bunu sağlamanın da en kolay yolu çubuğun ucunu contalamaktır.
İkinci önemli husus ise kullanılan kavın tutuşma sıcaklığıdır. Çubuk ile ani bir şekilde sıkıştırılan havanın sıcaklığı yaklaşık 260 C dereceye kadar çıkar. Kullanılan kavın tutuşma sıcaklığı bu değerin üzerinde ise ateş yakamazsınız. Pamuk liflerini tutuşma sıcaklığı yaklaşık 230 C. dir. Bu nedenle kumaş kömürü Ateş Pistonu için çok uygun bir kavdır. Sıkışarak ısınanan hava bu kavı tutuşturur ve çubuk hızla geri çekilerek, ateş almış kav, hazırlanış malzemenin üzerine alınarak ateş yakılır.
Titanyumdan yapılmış modern bir Ateş Pistonu
Günümüzde hazır ateş pistonları satılmakla beraber çok yaygın değildir. Genellikle meraklıları tarafından evde yapılmaktadır. Ateş Pistonunun evde nasıl yapılabileceğini ve nasıl kullanılacağını anlatan güzel bir videoyu, belki bir gün lazım olur diye aşağıda paylaşıyorum.
Çubuk neyse de o yakıtını nasıl yapacağız acaba ?
BeğenBeğen
Kusura bakmayın sitenizde zaten mevcutmuş çok taşekkürler tartışmasız en iyi outdoor bloğu sizsiniz
BeğenBeğen
Mrb ben dünya turuna çıkmayı planlıyorum neler almam gerk yanima
BeğenBeğen
Akıl.
BeğenBeğen