ATEŞ REFLEKTÖRÜ

maxresdefault (1152 x 648) Doğada, bir emercensi barınakta ya da tarpta gecelemenin çadıra nazaran çok büyük bir artısı var. Gece hemen önünüzde bir ateş yakabilmek ve ateşin ısısından, ışığından ve insan üzerinde yarattığı o büyüleyici etkiden yararlanabilmek… Ancak ateşin ışığından ve psikolojik etkisinden her durumda yararlanabilirken, ısısından yararlanabilmenin bir ön şartı var. Özellikle rüzgarlı havalarda. Bir ateş reflektörü yapmak…

Tarp ya da emercensi barınaklar;  tarpın/barınağın içeri dolan rüzgarla dağılmasını önlemek ve içerideki insanları rüzgar etkisinden (windchill) korumak amacıyla, kapalı tarafları rüzgar üstüne bakacak şekilde kurulurlar. Bu da ön tarafta rüzgardan nisbeten korunmuş bir alan yaratır. İşte burası ateş yakabileceğiniz bölgedir. Kabaca tarpınızdan/barınağınızdan yaklaşık 50-100 cm uzaklıkta bir ateş yakabilirsiniz diyebiliriz. (Bu tarpın/barınağın yüksekliği, rüzgarın şiddeti vb. faktörlere bağlı olarak değişebilir.) Ateşten çıkan kıvılcımlar, rüzgarla barınağınızdan uzaklaşacak şekilde savrulacağından tarpınız/barınağınız zarar görmez. Ancak bu rüzgar ısıyı da sizden uzaklaştırır. Ateşin çok yakınında olduğu halde ısısını hissedemezsiniz. ENYENİ (1563 x 408)  Ateşin ısısından yararlanabilmek için, ateşin arkasında ısının dağılmasını önleyecek bir engel oluşturmak gerekir. Bu engel doğal bir kaya parçası olabileceği gibi, ağaç dallarından ya da taşlardan sizin tarafınızdan yapılacak yapay bir engelde olabilir.

 ww (1563 x 408)

 Doğal bir kaya parçasını reflektör olarak kullanmak

Ağaç dallarından bir reflektörü ise basitçe şu şekilde yapabilirsiniz. Ateşin önüne, araya reflektör duvarını öreceğiniz 4 adet ince dalı, aşağıda ki fotoğrafta olduğu gibi toğrağa çakın. Kütükleri bu dalların arasına üst üste koyarak bir duvar meydana getirin..

ref6Basit bir ateş reflektörü

Yaratıcılıkta sınır yok. Bu reflektörü, taşlardan bir duvar gibi örerek de yapabilirsiniz.

image Taşlarla örülmüş bir ateş reflektörü

ÖNEMLİ NOT: 

1. Ateş reflektörünü zamanınız varsa üç tarafı kapalı bir hale getirin. Isıyı çok daha iyi muhafaza etmiş olursunuz.

2. Kayalardan, taşlardan yapılmış bir reflektörü, ağaç reflektöre tercih edin. Çümkü ısınan taş/kayalar, ikinci bir ısı kaynağı olarak ısı yayar ve çok daha sıcak bir gece geçirmenizi sağlar.

Reklam
Comments
One Response to “ATEŞ REFLEKTÖRÜ”
  1. Furkan Coşgun dedi ki:

    Zaten herkesçe bilinir diye okumak istemedim….
    Ama okumam gerektiğini biliyordum…İyiki okumuşum.

    Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: