DOĞADA HAYATTA KALMANIN PSİKOLOJİSİ

Doğada kaybolmak, özellikle tek başınıza olduğunuzda son derecede korkutucu bir deneyimdir. Doğada bir şekilde kaybolup daha sonra bulunan ya da kendi kurtulan insanların, kayboldukları süre içerisinde genellikle çok büyük bir korku, stress ve hatta panik yaşadıkları tespit edilmiştir… Öylesine ki bazı insanlarda bu panik yaşam mücadelesini bırakma düzeyinde gerçekleşmiştir.

5209085249_b29035e051

Beyin bir tehlike hissettiğinde vücuda “Savaş veya kaç” sinyali gönderir ve vücutta tehlikeden korunmak için 7 ana değişiklik meydana gelir. (Aslında bu savaş veya kaç tepkisi kendini tehlikede hisseden tüm canlılarda oluşur)

1. Kalp, hücrelere enerji üretmeleri için gerekli besinleri göndermek üzere daha çok kan pompalamaya, yani daha hızlı atmaya başlar.

2. Kana daha çok oksijen sağlamak için solunum hızı artar.

3. Beyne ve kaslara giden kan damarları daha çok oksijen, glikoz (şeker) ve besin maddesi taşınabilmesi için genişler.

4. Dalak daha çok kan üretmeye başlar. Vücut, “herhangi bir kazayla karşılaşabilirim” endişesiyle kanın pıhtılaşma yeteneğini artırır.

5. Karaciğer ve iskelet kasları, daha çok enerji sağlanması için kana ekstra glikoz salar.

6. Göz bebekleri daha iyi görebilmek için büyür.

7. Enerjinin sadece kaslar ve beyin tarafından kullanılabilmesi için sindirim yavaşlar ve enzimlerinin salgılanması durur.

Görüldüğü üzere vücutta ortaya çıkan bu değişiklikler, aslında hayatta kalmamıza yardımcı olmak içindir ve yararlıdır. Tehlikeli olan, kontrollü zihin faaliyetlerinin durduğu, baş dönmesi, çarpıntı, titreme, sararma, terleme, kusma, idrar yapma ve dışkılama gibi belirtilerle gelen PANİK durumudur.  Panik süresi genellikle sınırlı olmakla birlikte, bir kaç dakikadan bir kaç saate kadar sürebilir. Bu süre içinde panik olan kişi amaçsızca dolaşır ve gerçekleri değerlendirme kabiliyetini yitirir. İşte doğada kaybolduğunuzda baş etmek zorunda olduğunuz ilk şey, bu panik durumudur. Çünkü ölümcül sonuçlar doğurabilir.

p1060385 (844 x 633)

PANİK İLE BAŞ ETMENİN YOLLARI:

1. HAZIRLIĞIN GÜCÜ: Hazır olmak, hazırlıklı olmak çok büyük bir güçtür. Çünkü panik genelde beklenmeyen ve aniden ortaya çıkan durumlarda oluşur. O nedenle doğaya çıkarken kaybolma ihtimalinizi göz önüne alır (ki öyledir) ve hazırlıklı olursanız panik yaşamazsınız. Doğaya 3 temel hazırlık sonrası çıkmalısınız.

     a.  Birincisi temel doğada hayatta kalma becerilerine sahip olmalısınız… Ateş yakmak, barınak yapmak, su bulmak, navigasyon, güvenli kamp yeri seçimi vb. Bu becerileri kısa zamanda kazanamazsınız. Yıllar içerisinde gelişir. (Eğer siz bu becerilere sahip değilseniz, yanınızda mutlaka sahip biri bulunmalı…)

     b. İkincisi gideceğiniz bölgeye/mevsime göre, tam ve doğru malzeme ile yola çıkmalısınız.

     c. Üçüncüsü gideceğiniz bölgeye ilişkin harita üzerinde çok ciddi bir ön hazırlık yapmalısınız..

2. NEFES ALMA VE OLUMLU DÜŞÜNMEK: Kaybolduğunuzu anlayıp, içinizden bir panik dalgasının hızla yükselmekte olduğunu farkettiğinizde;

    a. Durun ve burnunuzdan derin nefes alın, birkaç saniye tutun ve ağzınızdan verin. Sakinleyene kadar bu şekilde nefes alıp vermeye devam edin.

    b. Olumlu düşünceleri zorla yaratın… Örneğin ”ülkemizde yerleşim yerlerinin çok yoğun ve sık olduğunu, her 5-10 km. de bir köy bulunduğunu ve er geç bir köye ulaşacağınızı” kendinize anlatın…

    c. Şartların en olumsuz olduğu anlarda bile, kurtulacağınıza inanın ve bunun için savaşın. Kurtuluş hemen önünüzdeki tepenin ardında olabilir.

3. ÇALIŞMAK: Çalışmak kafanızda ki olumsuz düşünceleri kovmanın en iyi yoludur. Bir plan yapın. Yanınızda ki tüm malzemelerin listesini çıkarın. Yüksek bir noktaya çıkarak yerinizi anlamaya çalışın. Gece oluyorsa bir barınak hazırlayıp bir ateş yakın vb…

4. STRESÖRLERİ ORTADAN KALDIRMAK: Stresörler, vücutta bir stress tepkisi oluşturan çevresel faktörlerdir. Stressör sayısı arttıkça sağlıklı düşünce uzaklaşır ve panik kapıyı dayanır. O nedenle sizi stresse sokacak çevresel faktörler bir bir ortadan kaldırılmalıdır. Doğada kaybolduğunuzda karşınıza çıkacak stresörlerden bazıları şunlardır.

*** Islanmak

*** Üşümek

*** Açıkta gecelemek

*** Karanlık

*** Açlık

*** Yaralanmak

*** Hastalanmak vb.

Bir barınak yapın, bir ateş yakın ve bir çorba pişirin. Stresörlerin çoğunu uzaklaştırmış olursunuz. Ayrıca küçük hatalar yapıp, yeni stress kaynaklarının oluşmasına izin vermeyin. Örneğin düşüp yaralanırsanız, çok ciddi bir stress kaynağı ve gerçek bir sorun sahibi olursunuz. Keza açlığa yenilip bilmediğiniz bir bitkiyi yerseniz, zehirlenip ciddi anlamda hastalanabilir, hatta ölebilirsiniz. O nedenle bu gibi küçük hatalardan kaçınmalısınız.

Sonuç olarak; doğada hayatta kalabilmenin psikolojisi, kaybolmaya hazırlıklı olmak, pozitif düşünmek ve çalışmaktan geçer…

Reklam
Comments
2 Responses to “DOĞADA HAYATTA KALMANIN PSİKOLOJİSİ”
  1. mustafa dedi ki:

    gerçekten çok değerli bir yazı doğada tecrübe edinmekte zaten böyle zor durumlara uğrayarak ve üstesinden gelip hayatta kalarak edinilebilir.insanlar doğada kaybolunca yaptıkları en büyük hata kendilerini nasıl böyle bir duruma soktuklarını düşünüp çaresiz hissetmeleridir.eğer düştükleri durumu kabullenebilseler ve daha iyisi için çabalasalar ne kadar basit olduğunu görecekler.işte hayatta böyledir bana en iyi öğretmen hep doğa olmuştur

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: