KÖPEK İLE DOĞA YÜRÜYÜŞÜ
Ülkemizde pek az kişinin köpek ile yürüdüğünü gördüm. Onlarında hepsi günübirlik yürüyüşlerdi. Yurt dışında ise köpekli ve uzun süreli doğa yürüyüşleri çok yaygın. Öylesine ki bu yürüyüşler 5-7 ay sürebiliyor. Günübirlik yürüyüşlerde bir sorun yok, ancak iş uzun süreli yürüyüşlere gelince değişiyor. Çünkü köpeğinizin de başta yiyecek ve su olmak üzere pek çok malzemeye ihtiyacı oluyor. Siz zaten kendi malzemelerinizi zor taşıyorsunuz, bir de köpeğinizinkilerini taşımanız imkansız. Çözüm herkes kendi malzemesini taşıyacak… İşte bu nedenle yurt dışında köpekler için her türlü doğa yürüyüşü malzemesi üretiliyor ve satılıyor.
Benim köpeğim ve doğal olarak köpekli doğa yürüyüşü hakkında bir bilgim yok, ancak konu ilgimi çekti. Ülkemizde de bu tip yürüyüş yapmak isteyenlere bir katkısı olabilir umuduyla konunun püf noktalarını araştırdım ve pek çok farklı kaynaktan sizler için derledim. İşte köpek ile doğa yürüyüşünün püf noktaları..
Yağmur,çamur vız gelir. Giyeriz yağmurluğu, yola devam…
1. Tüm köpek cinsleri uzun süreli ve ağır efor isteyen etkinlikler için uygun değildir. Bu nedenle yürüyüşe çıkmadan önce mutlaka bir veterinerle görüşün. Yapmayı planladığınız faaliyetten ve köpeğinizin taşımak mecburiyetinde kalacağı yükten bahsedin. Bunu yapıp yapamayacağını öğrenin. Yapabilecekse mutlaka veterinerin telefon numarasını da yanınıza alın… Çünkü yürürken baş gösterebilecek bir sorunda ona danışma imkanınız olsun.
2. Veterinerinizden, yolda olaşabilecek durumlar için (ayakların yaralanması, diken batması, keneler vb.) ilk yardım malzemesi alın ve nasıl kullanacağınızı öğrenin.
3. Köpekler vücut ağırlığının % 25‘i kadarını rahatça taşıyabilirler. Azami yük ise ağırlığının 1/3‘ünü geçmemelidir. Köpeğinizin ağırlığını göz önüne alarak, ihtiyaç duyacağı malzemelerin planlamasını yapın. Önce sırt çantasını alın. Sırt çantası onu arazide ve ormanda kolayca ayırt etmenize imkan verecek, rahat görünebilir bir renkte olsun.
4. Köpeğiniz başlangıçta sırt çantasını takmak istemeyecektir. Ona alışması için zaman verin. Önce boş sırt çantası ile yürüyüşlere çıkartın. Daha sonra buruşturulmuş gazeteleri koyarak çantaya hacim kazandırıp öyle dolaştırın. En son olarak da her gün ağırlığı biraz daha arttırarak yavaş yavaş yük taşımaya alıştırın.
5. Köpeğinizin sırt çantasındaki tüm malzemeler kaliteli su geçirmez torbalarda olsun. Çünkü oynamak için her an bir dereye, gölete atlayabilir.
6. Sert ve keskin kayalık zeminlerde, dikenli arazilerde köpeğinizin ayaklarında ciddi yaralar oluşabilir. Ayrıca karda ve buzda donmalar olabilir. O nedenle mutlaka köpeğinizin yürüyüş botları olsun ve gerektiğinde giydirin.
Soğuk havalar için dağcılık botları
7. Tasması mutlaka yanınızda olsun. Bunun iki nedeni var. Birinci nedeni ister büyük, ister küçük olsun yaban yaşamı kovalamasına, koklamasına engel olmak… (Evcil oldukları içinde tehlikeleri ayırt edemezler. Kirpi, yılan vb. pek çok küçük hayvan onlar için tehlike teşkil edebilir veya kuduz mikrobu kapabilir.) İkinci nedeni ise karşılaştığınız diğer doğa yürüyüşçülerinin korkmaması, tedirgin olmaması için tasma ile onu kontrol altına almalısınız..
8. Yanınıza aldığınız tasma uzayabilen tasma olmasın. 6 mt.yi geçmeyen sabit bir tasma olsun..
9. Köpeğinizin cinsine ve fiziksel durumuna göre değişmekle birlikte yaklaşık her 1 saatlik yürüyüş için 200 ml. suya ihtiyacı olacaktır. Mümkün olduğunca doğal su kaynaklarını kullanmasına izin vermeyin, sizinle aynı suyu içsin… Taşınacak su miktarını çok arttırmamak için yanınızda portatif su arıtma cihazı taşıyın.
10. Köpeklerin ter bezleri olmadığı için vücut ısılarını nefes alarak dengelerler, ayrıca ısı değişikliklerine karşı bizden çok daha hassastırlar. Sık sık nefes almaya başladığında ve dil renginde kızarma olduğunda mola vererek ısısını dengelemesini sağlayın.
11. Köpeğiniz için ayrı bir çadıra gerek yok. Sizin çadırınızın bagajında geceleyebilir. Ancak soğuk havalarda altında mutlaka bir matı ve kışlık kıyafetleri olmalıdır. Genelde tek katman kıyafet yeterli olur.
Soğuktan korunmak gerek..
Geçen ay yaylaya gitmiştim. Ata binmeyi sevdiğim için yayla sahibinin atını emanet alıp 6-7 km. mesafe uzaktaki eve at ile döndüm. At üzerinde giderken aklıma atalarımızın göçleri ve seferleri geldi. Bu kadar uzun mesafeleri atlar sayesinde gitmişler. Atın aynı zamanda yük hayvanı olduğunu düşünürsek ve ot ile sudan başka birşeye ihtiyaç duymadığını düşünürsek, uzun mesafe yürüyüşlerde en azından yük taşımak için bize eşlik edebilir mi diye düşündüm. Aynı zamanda yorulursak ata binip gidebiliriz de. Tabi bu yürüyüş parkurunun şehir merkezlerinden geçmemesi lazım. Ben eve giderken çarşının ortasından geçtim, 7 den 70’e herkesin ilgi odağı oldum 🙂
BeğenBeğen
Merhaba Ahmet,
Bir an seni atla şehir içinden geçerken hayal ettim. Oldukça ilginç bir an olmuştur sanırım hem senin için, hem de görenler için.
Atlı doğa yürüyüşleri de yapılıyor. Özellikle ABD’de özel yolları var.
BeğenBeğen