SIRT ÇANTASI YERLEŞTİRME

Sırt çantası yerleştirmenin de tekniği mi olur? demeyin… Bu konuda yazılmış kitaplar bile var… Hatta biri dilimize bile çevrilmiş… ”Herkes İçin – Sırt Çantası Hazırlama”… O derece teknik bir konu yani…

168920

Gerçekte, herkese uyabilecek detaylı bir sırt çantası yerleştirme usulünden bahsetmek imkansızdır. Çünkü sırt çantaları, malzemeler,yapılacak etkinlik, taşıyanın fiziksel durumu, kişisel tercihlerler vb. pek çok değişken vardır. Bu kadar çok değişkenle de, herkes için geçerli tek bir formül üretmek mümkün değildir. O nedenle ”ocağı oraya koy, yakıtı şuraya, şunu buraya vs.” diyen detaylı yerleştirme planları bana biraz tuhaf geliyor.  Ancak temel prensiplerden bahsedebiliriz diye düşünüyorum.

Sırt çantası yerleştirmenin herkes için geçerli iki temel prensibi vardır.

1. Sporcuya mümkün olan en dengeli ve en rahat yürüyüş/tırmanış imkanını sağlamak,

2. Yürüyüş/tırmanış süresince ihtiyaç duyulan malzemelere kolaylıkla ulaşabilmek.

SPORCUYA MÜMKÜN OLAN EN DENGELİ VE EN RAHAT  YÜRÜYÜŞ/TIRMANIŞ İMKANINI SAĞLAMAK

Dağcılar; düştüklerinde ciddi yaralanmalara ve hatta ölüme neden olabilecek coğrafi bölgelerde faaliyet gösterirler. Uçurum kenarlarından geçerler, kayalara, buza tırmanırlar. O nedenle düşmemeleri hayati öneme haizdir ve bunun için de iyi bir dengeye ihtiyaçları vardır.

Sırt çantanız ne kadar hafif  ve mükemmel yerleştirilmiş olursa olsun, dengenizi bozması kaçınılmazdır. Çünkü her halükarda ağırlık noktanızın yerini değiştirir. Eğer bir de çanta ağırsa ve kötü yerleştirilmişse, doğrudan kendisi bir tehlikeye dönüşür.

Burada ikinci bir sorun daha vardır. Bir dağcının denge noktası şurasıdır demek de mümkün değildir. Çünkü dağcı hareket eder, eğilir, uzanır, atlar, yani duruşu ve tabii buna bağlı olarak da ağırlık noktası sürekli değişir. Bu olumsuzluğu minimize etmenin tek yolu, en çok alınan pozisyonu referans almaktır. Bu da ayakta dikilme pozisyonudur. Bir insanın ayakta dik dururken ağırlık merkezi, yaklaşık olarak göbek deliği hizasında ve sırta yakındır.

Untitled-1 (Kopyala) (2)

İnsanın dikilerken ağılık merkezi ve denge hattı

Sırt çantası yerleştirirken en ağır malzemeler, ağırlık merkezine yakın, yani sırt çantasının bele yakın kısmına yerleştirilmelidir. En hafif malzemeler de sırt çantasının vücudumuzdan en uzak dış kısmına yerleştirilmelidir ki, ağırlık merkezi vücut dışına çok kaymasın. Aşağıdaki şekilde görüldüğü üzere, hafif malzemeler en alta, orta ağırlıkta ki malzemelerde en üste yerleştirilmelidir.

Untitled-1 (Kopyala)

 Ağırlığına göre malzemelerin sırt çantasına yerleştirilmesi

Dengeyi bozan başka faktörler de vardır. Örneğin çanta içinde ya da dışında hareket eden malzemeler… Bunlar her harekette, ağırlık noktasının değişmesine neden olurlar ve çok tehlikelidir. O nedenle çantayı yerleştirdikten sonra sıkıştırma perlonları iyice sıkılarak malzemelerin çanta içinde hareketi önlenmeli ve çanta dışına hiçbir malzeme asılmamalıdır.

Diğer denge bozan bir faktörde ağırlıktır. Çanta ne kadar ağırsa denge o kadar  bozulur. Bu nedenle çantayı mümkün olan en hafif şekilde hazırlamalı ve ihtiyaç olmayan, konfora yönelik tüm malzemeler bırakılmalıdır.

Çadır ve mat da dahil tüm malzemeler çanta içinde taşınmalıdır. Çünkü en olmadık yerde bir kayaya ya da ağaca takılarak düşmenize neden olabilirler. Eğer bunu sağlayamıyorsanız, en fazla mat çanta dışında taşınmalıdır.

YÜRÜYÜŞ / TIRMANIŞ SÜRESİNCE İHTİYAÇ DUYULAN MALZEMELERE KOLAYLIKLA ULAŞABİLMEK

Sırtçantası yerleştirirken birinci öncelik dengededir. İkinci öncelik ise yürüyüş/tırmanış süresince ihtiyaç duyulabilecek malzemelere kolayca ulaşabilmektir.  Malzemelere ulaşım, yürüyüş/tırmanış bitip kamp alanına geldikten sonra pek sorun değildir. Çünkü zamanımız boldur ve çanta zaten boşalacaktır. Önemli olan yürüyüş/tırmanış anında ihtiyaç duyulan malzemelere kolayca ulaşımdır. Eğer yağmur bastırdığında, yağmurluğa ulaşmak için tüm çantayı boşaltmak zorunda kalıyorsanız hata yapmışsınız demektir. Çünkü sizde dahil olmak üzere tüm malzemeler ıslanacaktır.

Çok ilginçtir ki yürüyüş esnasında ihtiyaç duyulacak malzemeler, kişiden kişiye değişmektedir. Hem de ne değişme… Bizim hanımın, öncelikli malzemelerinin listesini görseniz, inanmakta zorluk çekersiniz. Ama gerçekten de önceliği onlar.. Bunu görmüş, yaşamış biri olarak ben de sizlere bir liste vermeyeceğim. Herkes kendi öncelikli malzemelerinin listesini yapabilir. Ben sadece genel prensiplere değineceğim.

Kamp malzemeleri çantanın en altında olmalıdır. Çünkü onlara ancak yürüyüş bitince ihtiyaç olacaktır. Yağmurluk, harita, rehber kitap, pusula, düdük, kafa feneri, yürüyüş süresince yiyecekleriniz vb. malzemeler ise, çantanın en üstünde, şapka tabir edilen, en kolay ulaşılabilir bölüme konmalıdır. İşte hepsi bu kadar.. Gerisi size kalmış..

İKİ PÜF NOKTASI:

Malzemelerinizi önce bir tasnife tabi tutup su geçirmez torbalara koyun ve daha sonra da sırt çantasına yerleştirin.

Genelde çantanın kıyılarında, köşelerinde çok boş yer kalır ve bu kapasiteyi tam olarak kullanmanıza engel olur. Havlu, yedek çorap, kıyafet gibi, kampa kadar ihtiyaç duymayacağınız malzemelerini bu köşelere tıkıştırarak çantanızın tüm kapasitesini değerlendirebilirsiniz.

Reklam
Comments
2 Responses to “SIRT ÇANTASI YERLEŞTİRME”
  1. Yavuz selim bülbül dedi ki:

    Öncelikle iyi günler diliyorum. Her yürüyüşü günlük olarak yapmaktayım. Bunun için 20 litrelik bir çantam vardı. Bir heves olarak gittim ve 60 litrelik bir çanta aldım. Şimdi bu çantayı nasıl dolduracagim diye uğraşıyorum. Zaten rota ve gidiş dönüş sürelerim programlı, mat uyku Tulumu yada çadıra ihtiyacım yok. Ne yapayım ben bu çantayı. Sahibinden 2. El çanta diye ilan mı vereyim napayım 😊. Yada nasıl doldurayım içini ? Herkese iyi günler iyi yürüyüşler iyi tırmanışlar.

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: