KILIMANJARO – 5895 MT.
Bundan önce, tamamı Asya’da, Himalayalar da bulunan ve yüksekliği 8.000 metre üstünde olan dünyanın en yüksek 14 dağını tanıtmıştık.. Şimdi sıra 7 kıtanın en yüksek dağını tanıtmaya geldi. Çünkü dağcılık dünyasında, 8.000 metrelik 14 dağa tırmanmaktan sonra (14×8000), en prestijli faaliyetlerden biri de, bu 7 dağın tamamına tırmanmaktır.
Bu 7 dağ şunlardır.
ASYA EVEREST 8848 MT.
AFRİKA KILIMANJARO 5895 MT.
KUZEY AMERİKA MCKINLEY 6194 MT.
GÜNEY AMERİKA ACONCAGUA 6962 MT.
ANTARTİKA VINSON 4892 MT.
AVRUPA ELBRUZ 5642 MT.
AVUSTRALYA/OKYANUSYA PUNCAK JAYA (Carstensz Piramidi) 4884 MT.
Bu dağlardan Everest‘i, daha önce 8.000 metrelik dağlar arasında tanıtmıştık. Geri kalan 6 adedini de fırsat buldukça tanıtmaya çalışacağız.
Kilimanjaro, dünyada en çok bilinen dağlardan biri… Sokaktan geçen insanları çevirip sorsak, büyük bir ihtimalle pek çok 8.000 lik dağın adını bilemezken, Kilimanjaro‘yu bileceklerdir. Bunun nedeni sanırım, çok geç keşfedilen Afrika kıtasının, batı dünyasında uyandırdığı gizem ve hayranlık ile, Klimanjaro‘nun edebiyat ve sinema dünyasına da konu olmasıdır.
Tanzanya sınırları içinde kalan Kilimanjaro Dağı, Kenya sınırına da bir kaç kilometre mesafededir. Batı dünyasında 1902’den 1918’e kadar, Kaiser-Wilhelm-Spitze olarak adlandırılmıştır. Yerel adı olan Kilimajaro’nun ne anlama geldiği kesin olarak bilinmemekle birlikte, ”Kervan Dağı” ya da ”Beyaz Dağ” anlamına geldiği tahmin edilmektedir.
Kilimanjaro, uyuyan bir volkan olup, 3 volkanik konisi vardır. Kibo (5895 mt.), Mawenzi (5149 mt.) ve Shira (3962 mt.).. Bunlardan Kibo uyuyan volkan kategorisinde olup, diğer ikisi tamamen sönmüştür. En son 150.000-200.000 yıl önce faaliyet gösterdiği tahmin edilmektedir. Dağın en yüksek noktası, Kibo volkanik konisinde bulunan Uhuru (Özgürlük) tepesidir (5895 mt.). Kilimanjaro, dünyanın tek başına duran en büyük dağıdır. Tabanı 97 x 64 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır.
Kilimanjaro Dağı‘nın varlığı ilk kez 1848 yılında, bir misyoner olan Johannes Rebman tarafından rapor edilmiştir. (Bu konuda bir arkadaşın uyarısını da ilave edeyim. İbni Haldun’un 1379 tarihli Mukaddime adlı eserinde Kilimanjora’dan behsedilmiş ve yüksekliği de 5973 mt. olarak verilmiş.) 1861 yılında bir Alman Subayı, Baron Carl Claus von der Decken ve genç İngiliz jeolog Richard Thornton ilk tırmanış denemesini yaparlar ve ancak 2.500 mt. yüksekliğe ulaşırlar. 1862 yılında Baron Carl Claus von der Decken, bu kez Otto Kersten ile birlikte ikinci bir deneme yapar ve bu kez 4280 mt. yüksekliğe kadar ulaşır.
1887 yılında Alman Jeoloji Profesörü Hans Meyer, Kibo tabanına ulaşır, ancak derin bir kar ve buz tabakası ile baş etmesine imkan verecek ekipmanı olmadığı için zirve yapamaz. Ertesi yıl Meyer, bu kez haritacı Oscar Baumann ile birlikte 2. bir denemeye kalkışır, ancak Abushiri İsyanı patlayınca, isyancılar tarafından rehin alınırlar ve ancak fidye ödeyerek kurtulurlar.
1889 yılında Meyer, 3. bir deneme için yanında ünlü Avustuyalı dağcı Ludwig Purtscheller olmak üzere tekrar Kilimanjaro’ya döner. 2 yerli şef, 1 rehber, 9 hamal ve 1 aşçı olmak üzere 15 kişilk bir ekiple tırmanmaya başlarlar. 3 Ekimde Kimbo kraterine ulaşırlar. 3 gün sonra da, 6 Ekimde en yüksek noktaya ulaşarak, dağın ilk çıkışını yaparlar.
Kilimanjaro‘yu önemli kılan bir hususta, doğa yürüyüşü için çok uygun olmasıdır. Yürüyerek çıkmak mümkündür ve doğal yaşam çok zengindir. Genelde 2500 metre üstünde irtifalarda bitki örtüsü bulunmazken, Kilimanjaro‘da 4.000 metreye kadar ormanlar devam etmektedir. Farklı zorluk derecelerinde 7 tırmanış rotası (Lemosho, Machame, Marangu, Mweka, Rongai, Shira ve Umbwe ) vardır. Yürüyerek çıkılabiliyor olması, herkesin elini kolunu sallayarak çıkabileceği anlamına gelmez. Çünkü yüksek irtifalı bir dağ olması nedeniyle, ciddi bir fizik kondisyon, aklimitizasyon, kar/buz deneyimi ve ekipman gerektirir.
Fazla söze gerek yok. İşte size Kilimanjaro‘yu tanıtan harika bir video..
İbn haldun 1379 yılında yazdığı mukaddime adlı eserinde kilimanjaro dağından bahsediyor ve yüksekliğini de 5963 m olarak bildiriyor.
bkz.mukaddime,turan dursun çevirisi,III.bölüm sayfa 150
BeğenBeğen
Bilgi için teşekkürler. Ben Mukaddime’de Kilimanjaro’dan bahsedildiğini bilmiyordum. Çünkü Kilimanjaro ile ilgili kaynaklarda bundan bahsedilmiyor, ya da ben görmedim. Ama doğrudur. Bunun gibi daha pek çok örnek var çünkü. Sanırım benim yazdığım batı dünyasında ki ilk kayıt oluyor bu durumda..Metne de gerekli düzeltmeyi yapacağım. Tekrar teşekkür ederim.
BeğenBeğen
Ben ödevim de kullandım kılımanjora dağını
BeğenBeğen