TEMEL KURAL: İHTİYACINI KARŞILAYAN EN KÜÇÜK HACİMLİ SIRT ÇANTASINI AL…..
Sırt çantası, doğa yürüyüşünün 4 büyük denen temel ekipmanlarından biridir (diğerleri çadır, uyku tulumu ve mat) ve size uygun sırt çantasını seçmek, pek çok değişkene bağlıdır. Peki nedir bu değişkenler?1. KAPASİTE: Çantanın hacmini gösterir ve standart bir yöntemle ölçülür: Çantanın ana gözü ve tüm cepleri ufak toplar ile doldurulur. Daha sonra bu toplar ölçekli bir kaba boşaltılarak, kapladıkları hacim litre olarak ölçülür. (ABD’de kübik inç olarak)
Kaç litre kapasiteli bir çantaya ihtiyacımız olduğu, üç faktöre bağlıdır.
a. Birinci faktör doğa yürüyüşünün süresidir.
Yürüyüş süresi arttıkça, doğal olarak taşıyacağımız malzeme ve buna bağlı olarak çanta kapasitesi artar. Bunu üç kategoriye ayırabiliriz.
– Günübirlik yürüyüşler (Bir kaç litreden 10 litreye kadar)
– Bir kaç günlük yürüyüşler (20 litreden 50 litreye kadar)
– Uzun süreli yürüyüşler. (30 litreden 70 litreye kadar)
b. İkinci faktör mevsim ve doğa şartlarıdır.
Kış mevsiminde veya yüksek irtifa gibi ekstrem şartlarda, kıyafet ve uyku tulumu gibi malzemelerimizin adedi, ağırlığı ve hacmi artar. Bu da daha büyük bir çanta demektir. Hava şartları olumsuza kaydıkça, çanta kapasitemizi de 10-20 litre arasında arttırmamız gerekir.
c. Üçüncü faktör ise kişisel tercihlerimizdir.
Kişisel tercihler, genelde sırt çantası kapasitesini belirleyen en baskın faktördür. Çünkü insanlar arasında ciddi farklar vardır. Kimisi konforundan fedakarlık etmek istemez ve bu uğurda ağırlık taşımaktan çekinmez. Kimisi ise ağırlık taşımaktan nefret eder.
Aynı zamanda hafif ürünler çok daha pahalıdır ve daha büyük bir bütçe gerekir. Sırt çantası ağırlığına göre (burada bahse konu ağırlık, su, yiyecek ve yakıt hariç sırt çantası ağırlığıdır) 4 kategori mevcuttur.
6 kg.dan hafif MINIMALIST
9 kg.dan hafif ULTRALIGHT
13 kg.dan hafif LIGHTWEIGT
13 kg.dan ağır PLUSH/DELUXE
Siz kişisel tercihleriniz ve tüm doğa yürüyüşü ekipmanlarına ayıracağınız bütçe açısından hangi kategoridesiniz..
(Sırt çantası kapasitesini belirlerken tüm malzemeleri sırt çantasının içinde taşımayı hedef almamız gerekir. Ya da asgarisinden sadece mat dışarıda taşınmalıdır.)
Günübirlik bir sırt çantası.. Bu çanta aynı zamanda minimalistler tarafından, bir kaç günlük doğa yürüyüşlerinde kullanılmaktadır.
2. SIRT UZUNLUĞUNUZ: Sırt çantası seçiminde en önemli faktörlerden biride sırt uzunluğudur. Buna uygun bir çanta seçilmediğinde, yürüyüş esnasında rahatsızlık hissedersiniz.
Başınızı iyice öne eğdiğinizde, ensenizle sırtınızın birleştiği noktada çıkıntı yapan bir omur vardır. Sırt yüksekliği bu omur ile, leğen kemiklerinizin başladığı bel noktasına kadar ölçülür.
Sırt çantaları bu uzunluğa göre 4 kategoride üretilirler.
Küçük: 40 cm. ye kadar
Orta: 45 cm. e kadar
Büyük: 50 cm. kadar
Ekstra Büyük: 50 cm. den büyük
Kendi sırt yüksekliğinizi ölçün ve bu yüksekliğe uygun çanta seçin.
3. AĞIRLIK: Sırt çantalarının, 100 gramdan 4 kg.a kadar değişen ağırlıkları vardır. Genellikle sırt çantası hafifledikçe fiyatı artar. Ancak siz gene de bütçenizin elverdiği en hafif çantayı seçmeye çalışın.
4. DAYANIKLILIK:Sırt çantası, doğa yürüyüşü ekipmanları arasında en çok hırpalanan malzemedir. Sürekli bir ağırlık baskısına maruzdur. Aynı zamanda yürürken de dikenlere dallara, çalılara sık sık takılır. Seçtiğimiz çanta tüm bunlara dayanabilmelidir. Dağ başında yırtılmış ya da taşıma perlonları kopmuş bir sırt çantası ile kalmak, oldukça tatsız bir durumdur. Çünkü pek çok malzemeyi ve onca ağırlığı, kucağınızda taşımak imkansıza yakın bir iştir. (Yanınızda bol çengelli iğne bulundurun. Çengelli iğne, çantanızı sizi bir yerleşim yerine ulaştıracak seviyede onarmada bire birdir.)
Sırt çantası dayanıklılığını anlamamızda bize referans olacak üç husus vardır.
*** Birincisi kumaşının ripstop (yırtılma önleyici) tekniği iledokunmuş olmasıdır. Ripstop kumaşlar yırtılmaz değildir, ancak yırtıldığında, yırtığın büyümesini önlerler. Alacağınız sırt çantasının ripstop olmasına dikkat edin.
*** İkincisi kumaşın yoğunluğudur ve ‘‘210 D” şeklinde gösterilir. D (denye, denier) kumaşta kullanılan ipliğin yoğınluğunu belirtir ve 9000 metresi 1 gram gelen ipliğin yoğunluğu ”1 D” dir. Bu değer büyüdükçe ipliğin yoğunluğu ve dayanımı artar. Ancak şunu da unutmamalıyız, kumaş yoğunluğu arttıkça sırt çantası ağırlığı da artar. Seçeceğiniz sırt çantasının dayanımı 200 Düstünde olsun. (Eğer minimalist iseniz ve çok küçük bir çanta taşıyorsanız, sağa sola takılma şansınız oldukça azdır. Çantanın başına bir şey geldiğinde de toparlaması kolaydır. O nedenle çantayı da hafifletmek için 70D ye kadar düşebilirsiniz.)
*** Üçüncü husus üretici firmanın deneyimi ve güvenilirliğidir.
5. SIRT SİSTEMİ:Çantanın en önemli bölümlerinden biri de sırt sistemidir. Çünkü çantayı taşırken sizi rahat ettirecek tek mekanizma budur. Alacağınız çantasının sırt sistemi, sırtınıza göre ayarlanabilirve hava alabilir olmalıdır. (Sırt sistemi, çanta ağırlığını arttıran temel bölümlerden biridir. Bu nedenle Amerikan tasarımı ultralight sırt çantalarının genelde bir sırt sistemi yoktur. Onun yerine, matınızı koyup bir sırt sistemi yaratabileceğiniz şekilde tasarlanmışlardır.)
Çanta sırt sistemi
6. SU GEÇİRMEZLİK VE YAĞMURLUK: Sırt çantası kumaşlarının su geçirmez olması önemli bir artıdır. Çünkü malzemeleriniz daha iyi korunur. Ancak kanyon geçişleri için üretilen sırt çantaları hariç, diğerleri er geç su alır. Çünkü çadır gibi dikiş yerlerinden ısıl işlemle bantlanmazlar. Bu nedenle sırt çantanızın bir yağmurluğu olması önemlidir. Alacağınız sırt çantasının yağmurluğu olup olmadığına bakın. (Ancak çanta yağmurlukları, ne yazık ki çantanızın ıslanmasına tam olarak engel olamıyorlar. Çanta ile sırtınız arasından giren su bir şekilde çantaya doluyor. O nedenle yağmurluk olarak, sırt çantasını da kapatan pançoları tercih edin ve uyku tulumu ile yedek kıyafetlerinizi mutlaka su geçirmez torbalarda taşıyın.)
7. İSKELET SİSTEMİ: Sırt çantaları, içeriden iskeletli, dışarıdan iskeletli ya da iskeletsiz olabilir. İskeletsiz sırt çantaları genelde minimalist ve ultralight akımının çantalarıdır. Yükünüz de hafif olacağı için rahatlıkla iskeletsiz bir çanta kullanabilirsiniz. Ancak sırt çantası ağırlığınız 10 kg. geçecekse iskelet sistemi mutlaka olsun, yoksa perişan olabilirsiniz. İskelet sitemi olarak da içerden iskeleti tercih edin.
Dışardan iskeletli bir sırt çantası..
8. FONKSİYONELLİK: Sırt çantasının kullanım kolaylığı da önemlidir. Malzemelerinizi belirli bölümlere tahsis edebilmenize imkan verecek bir cep ve bölme sistemi olmalıdır. Bu şekilde aradığınızı kolaylıkla bulabilirsiniz ve her seferinde çantanızı boşaltmanız gerekmez.
Yürüyüş süresine ve kişisel tercihlere göre sırt çanta kapasite önerileri:
Merhaba Mete bey;
ilk defa trekking’e başlayacak biri olarak bu sene Likya yolunu Nisan ayında Fethiyedeki başlangıç noktasından Kaş’a kadar yürümeyi planlıyorum trekking konusunda ilk deneyimim olacak. İnternetten araştırmalarım sonucunda bu işe girişiyorsan ucuza kaçmamak gerektiğini anladım ve her ne kadar kaçmaya çalışsam da kaçamadım 🙂
Genellikle yapacağım trekkingler yazın olacak ve en az 3 günlük en fazla 10 günlük yürüyüşler düşünüyorum yeri geldiğinde çantamın içine ocak tencere’de koymak istiyorum.
Asıl soru burada başlıyor ben şimdi olmasa da ilerleyen zamanlarda kullanacağım ekipmanları en hafifinden seçmek istiyorum…
Fakat çanta seçimi konusunda kararsız kaldım DEUTER AIRCONTACT 65+10 modelini aldım fakat internette çoğu yerde genellikle 50 litre civarı çanta öneriyorlar benimde kafam karıştı acaba DEUTER AIRCONTACT 55+10 modeliyle deiştirsem mi? Aşağıdaki iki modelin ölçülerini yazıyorum
Benim boyum : 175 cm
DEUTER AIRCONTACT 55+10
Ebatlar: 80 / 28 / 22 (H x W x D) cm
DEUTER AIRCONTACT 65+10
Ebatlar: 84 / 30 / 26 (H x W x D) cm
Bana sorarsanız iki çantada uzun soluklu bir yürüyüş için çok ağır. 2.7 Kg. civarında… Bende ilk yürüyüşüme 2.4 kg. ağırlığında, 70+10 L.’lik bir Husky Supporter ile başlamıştım. Ancak yıllar içinde geldiğim nokta çok farklı. Örneğin bu mart’ın sonunda Karia yolunu yürümek için yola çıkacağım ve sırt çantam 640 gr. ağırlığında Quechua’nın 40 L. lik bir çantası olacak. Benim önerim Decathlon’un sırt çantalarına bakmanız. Onlar 1.7-1.8 kg. civarındalar. Yaklaşık 1 kg. lık bir fark bu ve çok önemli. Üstelik çok daha uygun fiyatlar ile alabilirsiniz. Size iyi yürüyüşler…
Merhaba, Kıl çadır konusunda bir deneyimim yok… Ancak şunu söyleyebilirim. Yüzlerce yıl kullanıldığına göre muhtemelen çok çok iyidir. Ancak doğa yürüyüşü için ağırlık açısından uygun olacağını düşünmüyorum…
Merhabalar benim çanta ihtiyacımın asıl sebebi motorla yolculuk yapmam memleketime giderken yaklaşık 300 km yol yapıyorum 2 buçuk 3 saat gibi bir sürede dönüşte evden yiyecek içecek derken 50 litrelik sırt çantam almıyor motorum racing olduğu için motora çanta falan takacak yerleri de yok mecburen sırtımda getiriyorum çok sıkıntı yaşamadım yolda gelirken belime çok fazla yük binmiyor çantamda önden kilitleri var motorla yatip kalkarkende sağa sola kaymıyor bana zorluk çıkarmadan geliyorum fakat hacmi yetersiz kalıyor büyük hacimli başka bir çanta almak istiyorum 100 110 litrelik çantalar var aklımda bu çantaları kullanan oldu mu bilgisi olan varsa bu çantayla motorda rahat edebilir miyim sonrasında dolu olduğunda sabitleme konusunda sıkıntı yaşar mıyım ağırlık konusunda sıkıntı yaşayacağımı zannetmem çantanın omuz askılarını gevşetince yük motora biniyor zaten benim tek endişem motoru yatırıp kaldırırken bana sikinti çıkartır mı bunu merak ediyorum
Motora biniyorum, ama çok uzmanı değilim. Ama 100-110 lt. lik bir çantanın sıkıntı yaratabileceğini anlayabiliyorum. Ancak sorununuzu çantayı büyütmeden, içindeki malzemeleri küçülterek, hafifleterek çözmek çok daha doğru bir seçim olur. Bu da mümkün olan bir şey. Örneğin ben 20-25 günlük yürüyüşlere bile, çadırım, uyku tulumum, matım, ocak, tencere-tava, 4-5 takım kıyafet, yiyecekler, su, ıvır xıvır 40 lt.lik çanta ile gidiyorum. Motorunuzda racing serisi olduğu için sanırım hız yapmayı da seviyorsunuz. Bence risk almayın, çantanızı büyütmeyin. İçindeki malzemeleri değiştirin.Evden de mümkün olduğunca az yiyecek alın derim.
Merhabalar,
Ekim sonu gibi 4 günlük Likya turu yapacağım. Günde 12 saat yürünecek. Sizce kaç lt.lik bir çanta benim için uygun olur, marka ne önerirsiniz. Boyum 1.50. Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Mete bey;
ilk defa trekking’e başlayacak biri olarak bu sene Likya yolunu Nisan ayında Fethiyedeki başlangıç noktasından Kaş’a kadar yürümeyi planlıyorum trekking konusunda ilk deneyimim olacak. İnternetten araştırmalarım sonucunda bu işe girişiyorsan ucuza kaçmamak gerektiğini anladım ve her ne kadar kaçmaya çalışsam da kaçamadım 🙂
Genellikle yapacağım trekkingler yazın olacak ve en az 3 günlük en fazla 10 günlük yürüyüşler düşünüyorum yeri geldiğinde çantamın içine ocak tencere’de koymak istiyorum.
Asıl soru burada başlıyor ben şimdi olmasa da ilerleyen zamanlarda kullanacağım ekipmanları en hafifinden seçmek istiyorum…
Fakat çanta seçimi konusunda kararsız kaldım DEUTER AIRCONTACT 65+10 modelini aldım fakat internette çoğu yerde genellikle 50 litre civarı çanta öneriyorlar benimde kafam karıştı acaba DEUTER AIRCONTACT 55+10 modeliyle deiştirsem mi? Aşağıdaki iki modelin ölçülerini yazıyorum
Benim boyum : 175 cm
DEUTER AIRCONTACT 55+10
Ebatlar: 80 / 28 / 22 (H x W x D) cm
DEUTER AIRCONTACT 65+10
Ebatlar: 84 / 30 / 26 (H x W x D) cm
Teşekkürler.
BeğenBeğen
Merhaba Murat Bey,
Bana sorarsanız iki çantada uzun soluklu bir yürüyüş için çok ağır. 2.7 Kg. civarında… Bende ilk yürüyüşüme 2.4 kg. ağırlığında, 70+10 L.’lik bir Husky Supporter ile başlamıştım. Ancak yıllar içinde geldiğim nokta çok farklı. Örneğin bu mart’ın sonunda Karia yolunu yürümek için yola çıkacağım ve sırt çantam 640 gr. ağırlığında Quechua’nın 40 L. lik bir çantası olacak. Benim önerim Decathlon’un sırt çantalarına bakmanız. Onlar 1.7-1.8 kg. civarındalar. Yaklaşık 1 kg. lık bir fark bu ve çok önemli. Üstelik çok daha uygun fiyatlar ile alabilirsiniz. Size iyi yürüyüşler…
BeğenBeğen
Kıl çadır, genel olarak YÖRÜK olarak tabir edilen çadırlar nasıl.
BeğenBeğen
Merhaba, Kıl çadır konusunda bir deneyimim yok… Ancak şunu söyleyebilirim. Yüzlerce yıl kullanıldığına göre muhtemelen çok çok iyidir. Ancak doğa yürüyüşü için ağırlık açısından uygun olacağını düşünmüyorum…
BeğenBeğen
Bilgiler için çok teşekkürler Mete bey konfor ve hacim’e dikkat ederken en önemli şey olan ağırlığı maalesef atlamışım, iyi yürüyüşler.
BeğenBeğen
Murat bey Likya yolunda su çok önemli yolda su kaynağı hemen hemen yok
BeğenBeğen
Merhabalar benim çanta ihtiyacımın asıl sebebi motorla yolculuk yapmam memleketime giderken yaklaşık 300 km yol yapıyorum 2 buçuk 3 saat gibi bir sürede dönüşte evden yiyecek içecek derken 50 litrelik sırt çantam almıyor motorum racing olduğu için motora çanta falan takacak yerleri de yok mecburen sırtımda getiriyorum çok sıkıntı yaşamadım yolda gelirken belime çok fazla yük binmiyor çantamda önden kilitleri var motorla yatip kalkarkende sağa sola kaymıyor bana zorluk çıkarmadan geliyorum fakat hacmi yetersiz kalıyor büyük hacimli başka bir çanta almak istiyorum 100 110 litrelik çantalar var aklımda bu çantaları kullanan oldu mu bilgisi olan varsa bu çantayla motorda rahat edebilir miyim sonrasında dolu olduğunda sabitleme konusunda sıkıntı yaşar mıyım ağırlık konusunda sıkıntı yaşayacağımı zannetmem çantanın omuz askılarını gevşetince yük motora biniyor zaten benim tek endişem motoru yatırıp kaldırırken bana sikinti çıkartır mı bunu merak ediyorum
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim
BeğenBeğen
Merhaba Hasan Bey,
Motora biniyorum, ama çok uzmanı değilim. Ama 100-110 lt. lik bir çantanın sıkıntı yaratabileceğini anlayabiliyorum. Ancak sorununuzu çantayı büyütmeden, içindeki malzemeleri küçülterek, hafifleterek çözmek çok daha doğru bir seçim olur. Bu da mümkün olan bir şey. Örneğin ben 20-25 günlük yürüyüşlere bile, çadırım, uyku tulumum, matım, ocak, tencere-tava, 4-5 takım kıyafet, yiyecekler, su, ıvır xıvır 40 lt.lik çanta ile gidiyorum. Motorunuzda racing serisi olduğu için sanırım hız yapmayı da seviyorsunuz. Bence risk almayın, çantanızı büyütmeyin. İçindeki malzemeleri değiştirin.Evden de mümkün olduğunca az yiyecek alın derim.
BeğenBeğen
Merhabalar,
Ekim sonu gibi 4 günlük Likya turu yapacağım. Günde 12 saat yürünecek. Sizce kaç lt.lik bir çanta benim için uygun olur, marka ne önerirsiniz. Boyum 1.50. Şimdiden teşekkür ederim.
BeğenBeğen